Guldvaskning i Ädelfors

Siden er publiceret / opdateret: 6. februar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Åbent fra slutningen af juni til midten af august.
AdresseAdresse Adresse
Guldgrävarnas väg 1
Ädelfors
570 15 Holsbybrunn
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.4142
Longitude : 15.3235
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Find guld i Småland
Guldvaskningen i Ädelsfors henvender sig især til voksne og større børn (over ca. 12 år), da det kræver en del teknik og kræfter at vaske guld. Foto: © sydsverige.dk


Bliv guldgraver for en dag

I store dele af Sverige kan man finde guld i jorden, også her i den lille by Ädelfors i Småland, der engang var en livlig guldgraverby.

Ved bredden af Emån har Lars og Rolf Guldström specialiseret sig i at lære turister at finde de små guldkorn, der gemmer sig i det flodsand og grus, der blev aflejret her lige efter istiden for omkring 13.000 år siden.

Folkene bag guldvaskningen er engagerede guldgravere, og lejren emmer af guldgraverstemning. Oprindelig byggede de guldvaskningen, fordi de selv ville lede efter guld. Først senere opstod idéen om at gøre det til en turistattraktion.

Her er indrettet en vaskeplads, hvor man kan vaske det guldholdige grus i håb om at finde de små eftertragtede guldkorn. Lejren i Ädelsfors henvender sig især til voksne og større børn (over ca. 12 år), da det kræver en del teknik og kræfter at vaske guld.

Find guld i Småland
Om aftenen kan man mødes i den store tipi og lave bål. Foto: © sydsverige.dk

Guldgraverstemning i Småland
Foto: © sydsverige.dkFind guld i Småland
Foto: © sydsverige.dk


Med vaskebalje og gummistøvler

Lejren er hegnet ind, og mod betaling låner man vaskebalje, gummistøvler og spade og får adgang til flodbredden med det guldholdige grus og den overdækkede vaskeplads.

Er du uerfaren guldgraver, får du et kursus af de rutinerede instruktører. Du beholder selv det guld, du finder. En dags arbejde giver næppe nok til selv en tynd guldring, men det er en fin souvenir. Da sydsverige.dk besøgte stedet, fandt vi (to personer) i alt ca. 0,4 gram guld på seks timer.

Flere billeder

Guldvaskning i Ädelfors - Fotogalleri

Egen hyggelig camping

Guldvaskningen ligger i et naturskønt område med stisystemer langs Emån. Lejren har sin egen campingplads. Om aftenen kan man mødes i den store tipi og lave bål. Lejren har café og en lille butik med snacks.

Her finder du Guldvaskningen

Lejren ligger i Ädelfors, ca. 20 km øst for Vetlanda.

Find selv guld i Småland
Du beholder selv det guld,
du finder. En dags arbejde
giver næppe nok til selv
en tynd guldring, men det er
en fin souvenir.
Foto: Lars Guldström

Minedriften i Ädelfors

I 1740'erne åbnede Sveriges første guldmine i Ädelfors. Dengang hentede man guldholdigt malm op fra miner i undergrunden. Malmen blev knust, og guldet udsmeltet. Mineral- og Minemuseet i Ädelfors fortæller om datidens guldbrydning i området. Du kan se de gamle minegange Ädelfors Guldgruva nordøst for byen. Følg fx vandreruten Höglandsleden fra Guldvaskningen fire km ud til mineområdet.

SE OGSÅ

Guldfeber i Småland - besøg de gamle minegange