Mineral- og Minemuseet i Ädelfors

(Svensk: Ädelfors Gruvmuseum)

Siden er publiceret / opdateret: 28. januar 2020
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2020:
(Vejledende tider):
Åbent fra slutningen af juni til midten af august: Dagligt 13-17.
AdresseAdresse Adresse
Ädelfors Gruvmuséum
Guldvägen 32
570 15 Holsbybrunn
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.4138
Longitude : 15.3195
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Mineral- og Minemuseet i Ädelfors
Museet har til huse i et smukt, gammelt stenmagasin fra 1869. Foto: © sydsverige.dk


Guldfeberen i 1700-tallet

I 1738 blev der fundet guld ved den lille by Gyafors i Småland, og det varede ikke længe, før den svenske konge igangsatte en regulær minedrift.

Guldet lå gemt i smalle kvartslag i undergrunden. For at nå frem til det eftertragtede metal, blev der anlagt en lang række miner i det skovrige område omkring byen. Det guldholdige malm blev hentet op og knust ved hjælp af en vanddrevet stampemaskine ved Emån. Til sidst blev guldet udsmeltet af det pulveriserede malm.

Minedrift i Ädelfors i 1800-tallet
Fra museets udstilling om minedriften ved Ädelfors. Foto: © sydsverige.dk


Guldfeberen rasede, og Gyafors ændrede navn til Ädelfors. Minedriften oplevede sin glansperioden fra 1740 frem til år 1800 og ophørte stort set i 1898. Man regner med, at der i alt er blevet udvundet 222 kg guld fra guldminerne ved Ädelfors.

SE OGSÅ

- Guldvaskning i Ädelfors, find selv guld
- Guldfeber i Småland - besøg de gamle minegange

Mineral- og Minemuseet

Ved Emån i Ädelfors, ca. 17 km øst for Vetlanda, ligger et smukt gammelt stenmagasin fra 1869, hvor der er indrettet et fint mineral- og minemuseum.

Mineral- og Minemuseet i Ädelfors, Sverige
Museets smukke, gamle udstillingsskabe med en samling af fossiler, mineraler, ædelsten, metaller, slagger m.v. Foto: © sydsverige.dk


Museets mineafdeling fortæller om datidens minedrift i området. Her kan man også se nogle af de allerførste gulddukater fra Ädelfors.

Museets mineralafdeling viser dele af den Bielkeska samling som består af fossiler, mineraler, ædelsten, metaller, slagger m.v. fra hele verden og er udstillet i smukke, gamle skabe. Samlingen blev i 1789 doneret til Ädelfors af greve Nils Adam Bielke og består af 7.000 genstande.