Västra Vätterleden

Siden er publiceret / opdateret: 23. maj 2019
Kort over sydsverige
Västra Vätterleden
Typisk fyrreskov ved Hökensås i Habo Kommune (7. etape), hvor der på en varm sommerdag dufter af harpiks. Foto: © Mathias Haycock Jensen


Ca. 195 km vandrerute langs Vättern

Västra Vätterleden er en vandrerute på den vestlige side af Vättern i smukke og ofte historisk interessante omgivelser. Ruten byder ikke på vildmark som sådan, derimod på et varieret kulturlandskab og skov. Västra Vätterleden er i alt ca. 195 km fordelt på otte etaper.

Blandt Sydsveriges absolut bedste vandreruter

Glenn Larsson, som arbejder for Jönköpings Län med at kortlægge vandreruterne i regionen, har vandret omkring 7000 km, og han peger på Västra Vätterleden som den bedste rute, han har vandret! Han lægger vægt på, at Västra Vätterleden byder på fine naturoplevelser, spændende kulturlandskab og så fungerer logistikken på ruten mht. overnatning, drikkevand, busforbindelse rigtig godt. Hvis man ikke vil vandre hele ruten men blot 1, 2 eller 3 etaper, er der nemt at finde busforbindelser til og fra etapestart og -mål.


Tal fra 1 til 8 viser starten på de enkelte etaper. Sorte og orange runde markeringer viser shelters på ruten ifølge de officielle kort over ruten. Kun de sorte markeringer (shelters) findes på Topo50-terrænkort, dvs. hvis du benytter Topo50-terrænkort på turen, er de orange shelters ikke vist på kortene. Shelterinformation er hentet hos den svenske myndighed Lantmäteriet og de officielle kort over ruten, april 2019. Zoom ind for at se detaljer. Data til ruteforløb: OpenStreetMap, licensed under cc-by-sa-2.0.Västra Vätterledens officielle startsted

Västra Vätterleden begynder ved Stenkällegården Camping nord for Karlsborg, men man kan naturligvis også gå i modsat retning og begynde turen i Mullsjö i syd, hvor etape 8 slutter. Hvis du fx vil vandre de fire etaper mellem Hjo og Mullsjö om efteråret, så begynd turen i Mullsjö, for ikke at få den lavtstående sol i øjnene undervejs på turen.

Västra Vätterleden
Aften på Västra Vätterleden 7-8 etape. Foto: © Mathias Haycock Jensen


Turforslag hvis du ikke vil vandre hele ruten

Strækningen Granvik-Hjo (etape 1-4) og strækningen Hjo-Mullsjö (etape 5-8) tager begge ca. 4-5 dage. Man kan naturligvis også gå en enkelt etape, da der er gode busforbindelser til og fra de fleste etaper.

Hvis du starter i Hjo og vil vandre til Mullsjö, kan du lave en kort første etape, hvis du har rejsetid til at komme til Hjo. Første nat kan du fx benytte shelteret ved Hedsmossen ca. 8-10 km vest for Hjo. De næste shelters på ruten sydover ligger ved Vitsjön, Ibbesjön og Södra Kroksjön, se Googlekortet herover.

Västra Vätterleden
Morgen i shelteret ved Ibbesjön på 7. etape. Et typisk landskab med mange små, smukke søer omkranset af fyrreskov. Foto: © Glenn Larsson


Proviant undervejs

Indkøbsmulighederne på ruten er fine. Undervejs passerer Västra Vätterleden gennem Undenäs (etape 1), Mölltorp (starten af 3. etape), Hjo (starten af 5. etape), Hökensås camping (starten af 7. etape, åbent i sæsonen), Fagerhult (starten af 8. etape) og Mullsjö (slutningen af 8) etape, hvor der er indkøbsmuligheder. Butikkerne i Undenäs, Mölltorp, Hjo og Mullsjö er relativt store, de øvrige butikker er små. Bemærk at der ikke er dagligvarebutik i Forsvik (starten af 2. etape).

Kantareller plukket på Västra Vätterleden
Kantareller plukket i juli måned på Västra Vätterleden. Foto: © Mathias Haycock Jensen

Mad over bål på Västra Vätterleden
Foto: © Mathias Haycock Jensen


SE OGSÅ

Ostkustleden i Småland - vandrerute med otte overnatningshytter undervejs - en af Sydsveriges bedste vandreruter.

Markering af vandreruten

Västra Vätterleden er en del af den 900 km lange Smålandsleden, som er en samlebetegnelse for flere vandreruter i Småland. Flere steder på Västra Vätterleden vil man derfor se små skilte med "Smålandsleden".

Kort over Västra Vätterleden

Se vandrerutens egen webside under Links, hvor der ligger gode, detaljerede kort i PDF-format, der viser shelters og andre overnatningsmuligheder, drikkevand på ruten og meget andet.

Drikkevand

Vandet i Röåsjön (slutningen af 3. etape) kan være begrænset om sommeren, hvis det kun har regnet lidt, da det er en lille sø med lille tilstrømning. Hvis du koger vandet, er det fint drikkevand. Ved Hedsmossen (etape 5), kan man hente vand i en brønd et stenkast sydvest for shelteret. Vandet har imidlertid højt jernindhold. Omkring 150 meter nord for shelteret løber en bæk med bedre vand. Kommer du fra Hjo, kan du benytte lejligheden til at fylde postevand på flaskerne, når du passerer Högalidens fritidsområde. Alle øvrige shelters har godt drikkevand.

Västra Vätterleden
Ved Djäknasundet (1. etape) i den nordlige del af Karlsborg Kommune. Her kommer man helt tæt på Vättern og kan benytte lejligheden til at bade i det krystalklare vand. På 1. etape deler vandreruten sig, og man kan vælge enten en østlig eller vestlig rute sydover. Djäknasundet ligger på den østlige rute. Foto: © Glenn Larsson


De enkelte etaper på Västra Vätterleden

Bemærk at længden af etaper er baseret på det detaljerede "Kort over Västra Vätterleden" under Links.

Etape 1: Stenkällegården - Forsvik 30 km
Varieret natur og gamle kultur- og industrimiljøer. Ind imellem kuperet strækning.
Der er flere shelters undervejs på ruten, så du behøver ikke vandre alle 30 km på én dag. Bemærk at de 30 km er den korteste rute, midtvejs på etapen deler ruten sig og man kan vælge enten genvejen eller en lang omvej, som gør etape 1 betydeligt længere end 30 km. Se rutekort under Links

Etape 2: Forsvik - Fröjden - Bygget - Mölltorp 13 km
Ruten passerer en række historiske steder som Forsvik, Vaberget og Mölltorp. Fine udsigter.

Etape 3: Mölltorp - Gunnarflon - Röåsjön 14 km
Vandring langs den midtsvenske randmoræne. Ind imellem kuperet terræn. Da istiden sluttede for ca. 12.000 år siden, blev både Danmark og Sydsverige isfrit, men her ved Vättern gik afsmeltningen midlertidigt i stå, så iskanten stod stille i ca. 800 år.

Etape 4: Röåsjön - Lunnakulle - Skarpås - Mullsjön - Hjo 26 km
Fyrreskov, torpar-historie, kulturlandskab og den interessante by Hjo. Ind imellem kuperet terræn.
Der er et shelter undervejs på ruten, så du behøver ikke vandre alle 26 km på én dag.

Etape 5: Hjo - Mullsjön - Baståsen 23 km
den interessante by Hjo, torpar-historie, og smuk fyrreskov. Ind imellem kuperet terræn.

Etape 6: Baståsen - Vitsjön - Semesterbyn 23 km
Smuk fyrreskov langs Hökensås, samt fattigbyen Klockaremostaden. Ind imellem kuperet terræn.

Etape 7: Semesterbyn - Fagerhult 17 km
Dejlig fyrreskov langs Hökensås. Mange fine fiskesøer. Let rute at vandre.

Etape 8: Fagerhult - Furusjö - Hotel Mullsjö 31 km
En varieret naturoplevelse med nåleskov og vådområder. Ind imellem kuperet terræn.
GPS-koordinater til slutningen af vandreruten i Mullsjö (slutningen af etape 8): 57.91482, 13.88171 (WGS84: Decimal).

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen

Med toget ud og hjem

Hvis du tager et hurtigtog København-Malmø-Stockholm og skifter tog i Nässjö, er du i Habo eller Mullsjö samme dag og kan indlede din tur på Västra Vätterleden samme aften eller næste dag. Se Tog til og i Sverige, hvor der er link til Resrobot, hvor du kan planlægge togturen.