Vätteryds Gravfelt

(Svensk: Vätteryds gravfält, Vetteryds gravfält eller Vetterydsfältet)

Vätteryds Gravfelt

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 27. december 2022
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.0167
Longitude : 13.6688
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Gravfelt fra yngre jernalder og vikingetid

Vätteryds Gravfelt midtvejs mellem Höör og Hässleholm syner umiddelbart ikke at meget. En mark med store sten lige ud til den befærdede hovedvej 23. De fleste kører forbi uden at bemærke skilt eller gravfelt, men det kan anbefales at holde ind ved den lille rasteplads og gå en tur i området.

Vätteryds Gravfelt er det største og bedst bevarede gravfelt i Skåne med rejste sten. Gravfeltet er fra yngre jernalder og vikingetid (550-900 e.v.t.) og har ligget i tilknytning til en by eller en bebyggelse. Størrelsen tyder på, at det har været i brug i mange generationer.

Skibssætning i Vätteryds gravfält
På marken står omkring 375 rejste sten, heriblandt 15 skibssætninger på 10-26 meter og to rektangulære stensætninger. Foto: © sydsverige.dk


Ved en arkæologisk undersøgelse i 1950erne fandt man en lang række brandgrave, hvori der var gravgaver, bl.a. bronzesmykker og glasperler. En brandgrav er resterne fra ligbålet, som er samlet i en lille dynge i centrum af en stensætning. Brandgravene var blevet dækket af en lav jordhøj.

SE OGSÅ

Flere oldtidsminder i Sydsverige

375 rejste sten

På marken står omkring 375 rejste sten, heriblandt 15 skibssætninger på 10-26 meter og to rektangulære stensætninger. Resten af stenene står alene. Oprindelig har gravfeltet været meget større, men i tidens løb er stenene blevet fjernet for at blive brugt til byggeri eller for at give plads til at dyrke jorden. Man ved, at engang i 1800-tallet rummede gravfeltet omkring 600 sten.