Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Klostret i Ystad

Siden er publiceret / opdateret: 31. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Se åbningstider på klostrets eget website under Links.
AdresseAdresse Adresse
Klostret i Ystad
Klostergatan 10
271 80 Ystad
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.4314
Longitude : 13.8199
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Gråbrødreklostret
Foto: © sydsverige.dk


Klostret grundlag i 1267

Gråbrødreklostret på Klostergatan i Ystad blev grundlagt i 1267 og bygget i Gotisk stil. Det er i dag et af Sveriges bedst bevarede klosteranlæg. Da klostret var fuldt udbygget, bestod det af et imponerende firelænget klosteranlæg og Sankt Petri Klosterkyrka, som er indviet til Skt. Peter - deraf navnet.

Klostret var et franciskanerkloster, altså et tiggerkloster. Ved Reformationen i 1530'erne blev franciskanermunkene fordrevet med vold, og bystyret i Ystad overtog klostret. De andre munkeordener i Danmark - benediktinerne og cistercienserne - havde forsørget sig selv ved landbrug, og de var derfor respekterede, og her fik munkene lov til at blive boende, til de døde. Men der var bitterhed mod tiggermunkene.

Korsgangen i Gråbrødreklostret
Korsgangen var forbindelsesvej mellem klostrets forskellige rum. Foto: © sydsverige.dk


Klosterkirken blev til sognekirke, og klostrets længer omdannet til hospital, dvs. syge- og fattighus. I 1600-tallet blev klostrets nordlige og vestlige længe revet ned, og i dag er der kun nogle ruiner tilbage. Den resterende del af klostret gjorde i 1800-tallet nytte som bl.a. kornmagasin, men i 1887 besluttede Ystad by at rive klostret ned. Byens borgere var imidlertid begyndt at se værdi i byens historiske bygninger, og der opstod en "klosterstrid" som endte med, at klostret blev bevaret. Klostret og kirken er siden renoveret og fungerer i dag som museum.

Sankt Petri Klosterkyrka

Den danske forfatter og historiker Palle Lauring besøgte klostret i midten af 1900-tallet og beskriver kirken, som et af de mærkeligste kirkerum, han mindes. Kirkerummet beskriver han som "en tristesse som evigt regnvejr" med fugtskjoldede vægge og halvgamle kirkestole som spartanske sæbekasser. Og videre:

Gråbrødreklostret i Ystad
Gråbrødreklostret i Ystad blev grundlagt i 1267 og er i dag et af Sveriges bedst bevarede klosteranlæg. Foto: Ystad Kloster


"Men i alt dette er der ét element, der slår, og til gengæld med et brag: gulvet. Det er kirke. De udslidte ligsten blanke som silke, ujævne og halvt sunkne, brokket sammen i trængsel, knækkede, sten ved sten, et lydløst ventende mylder af døde, jorden forspiste sig. De små og store plader i gråblå og lysegrå kalk, udslettede navne, kvinder og mænd, unge og gamle og børn, her gik slægten bogstaveligt i gulvet. De er her under os, byens og slægtens kontinuitet. Om den kommende restaurator vil holde fingrene fra det gulv". Fra "Danmark i Skåne" af Palle Lauring, 1952 (genoptrykt 1999).

SE OGSÅ

Dädesjö gamla kyrka, en af Sveriges mest interessante middelalderkirker

Bymuseet

Klosterkirken og klostrets østlige længe er de eneste levn efter Klostret i Ystad. Den østlige længe rummer i dag Ystads bymuseum. Museet fortæller om Franciskanerordenen og klostrets historie samt Ystads historie. I museets tekstilafdeling kan man se dragter og tekstilt kunsthåndværk fra Ystadegnen, men udstillingerne ændres løbende. Museet har museumsbutik med salg af kunsthåndværk samt en lille café.

Klosterhaven

Uden for museet findes men en række klosterhaver, bl.a. en fin urtehave, en kålhave og en rosenhave. Urtehaven rummer hundredvis af forskellige arter bl.a. lægestokrose, kvan, sæbeurt og vinrude.

Man ved ikke, hvordan munkenes haver har set ud, blot at de ved siden af deres tiggeri må have dyrket grøntsager og rodfrugter for at klare sig. Roser er blevet anvendt til medikamenter og salver.