Höganäs Museum og kunsthal

(Svensk: Höganäs Museum och Konsthall)

Siden er publiceret / opdateret: 1. februar 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2023:
Museet åbner for sæsonen 6/4.
Se åbningstider på museets eget website under Links.
AdresseAdresse Adresse
Höganäs Museum och Konsthall
Polhemsgatan 1
263 37 Höganäs
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.2001
Longitude : 12.5741
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Höganäs Museum og Kunsthal
Höganäs Museum og kunsthal. Foto: Jessica Persson


Tag med ned i en kulmine

I slutningen af 1700-tallet blev der fundet store mængder stenkul i Höganäs, og frem til midten af 1900-tallet satte minedriften sit præg på byen. Museets mineafdeling fortæller om Höganäs som mineby og viser bl.a. et autentisk minearbejderhjem fra slutningen af 1800-tallet. På museet kan man komme ned i minen og opleve, hvordan det var at arbejde som minearbejder.

Da kulindustrien var på tilbagegang i første halvdel af 1900-tallet, måtte man finde på nye måder at tjene penge. Løsningen var at producere tegl og saltglaseret keramik af ler, som var et biprodukt, når man gravede efter kul.

Sveriges keramikområde

I dag er Höganäs først og fremmest kendt som Sveriges keramikområde. Jorden i Nordvestskåne er rig på ler, og mange keramikere har gennem tiden valgt at slå sig ned i området. Höganäs Museum har en stor permanent udstilling af stentøj og keramik fra egnen. Desuden har museet en stor samling nordisk keramik.

Fotohistorisk samling

På museets første sal findes en permanent udstilling om fotografen Peter P Lundh (1865-1943), som blev kendt for sine "syndige" billeder af badegæster i badetøj omkring år 1900. Mölle var dengang berygtet som stedet, hvor mænd og kvinder måtte bade sammen, dvs. fra samme strand, noget der ellers var uhørt på den tid i Europa. Velhavende turister fra bl.a. Tyskland valfartede til Mölle for at bade fra stranden og bo på de nye badehoteller. Fotografen Peter P Lundh fik rettighederne til at lave fotos på stranden af badegæsterne i badetøj. Billederne blev til postkort, som blev sendt ud i Europa. Udstillingen på Höganäs Museum viser noget af Peter P Lundhs udstyr, som blev benyttet i hans atelierer i Höganäs, Mölle og Arild. Ved sin død i 1943 efterlod han en stor samling glasplader, hvoraf 6500 blev skænket til museet. Glaspladerne er siden restaureret, og i 2013 blev der udgivet en bog med nogle af hans fotos. Bogen kan købes på museet. Enkelte af Peter P Lunds billeder af badegæster kan ses på Caféen i Ransvik.

Kunsthal med skiftende udstillinger

Kunsthallen har særudstillinger af keramik, glas, maleri, skulptur, videoinstallation, tekstil, m.v. i museets kunsthal og galleri.

SE OGSÅ

Flere museer i Skåne

Museumsbutik

Butikken sælger bl.a. stengods fra Höganäs Keramik AB, keramik fra de lokale keramikere, bøger m.v.