KKAM Höganäs - keramik, kunst, atelier

(Svensk: Höganäs Museum och Konsthall)

Siden er publiceret / opdateret: 16. februar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Museet åbner for sæsonen 2/3. Se museets eget website under Links.
AdresseAdresse Adresse
KKAM Höganäs
Polhemsgatan 1
263 37 Höganäs
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.2001
Longitude : 12.5741
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
KKAM Höganäs
KKAM Höganäs. Foto: Jessica Persson


Keramik og Höganäs' keramikhistorie

KKAM Höganäs er det nye center for keramik, efter at "Höganäs Museum og kunsthal" et gået sammen med "Keramiskt center" i Höganäs. Det nye KKAM har til huse på museets gamle adresse, og mange af udstillingerne fra museet er bragt med over i det nye KKAM.

Fra kulminedrift til keramik

I slutningen af 1700-tallet blev der fundet store mængder stenkul i Höganäs, og frem til midten af 1900-tallet satte minedriften sit præg på byen. Den permanente udstilling "Höganäs keramikhistoria" fortæller om Höganäs som mineby og viser bl.a. et autentisk minearbejderhjem fra slutningen af 1800-tallet.

Da kulindustrien var på tilbagegang i første halvdel af 1900-tallet, måtte man finde på nye måder at tjene penge. Løsningen var at producere tegl og saltglaseret keramik af ler, som var et biprodukt, når man gravede efter kul.

Sveriges keramikområde

I dag er Höganäs først og fremmest kendt som Sveriges keramikområde. Jorden i Nordvestskåne er rig på ler, og mange keramikere har gennem tiden valgt at slå sig ned i området. Höganäs Museum har en stor permanent udstilling af stentøj og keramik fra egnen. Desuden har museet en stor samling nordisk keramik.

Fotohistorisk samling

På museets første sal findes en permanent udstilling om fotografen Peter P Lundh (1865-1943), som blev kendt for sine "syndige" billeder af badegæster i badetøj omkring år 1900. Mölle var dengang berygtet som stedet, hvor mænd og kvinder måtte bade sammen, dvs. fra samme strand, noget der ellers var uhørt på den tid i Europa. Velhavende turister fra bl.a. Tyskland valfartede til Mölle for at bade fra stranden og bo på de nye badehoteller. Fotografen Peter P Lundh fik rettighederne til at lave fotos på stranden af badegæsterne i badetøj. Billederne blev til postkort, som blev sendt ud i Europa. Udstillingen på Höganäs Museum viser noget af Peter P Lundhs udstyr, som blev benyttet i hans atelierer i Höganäs, Mölle og Arild. Ved sin død i 1943 efterlod han en stor samling glasplader, hvoraf 6500 blev skænket til museet. Glaspladerne er siden restaureret, og der blev udgivet en bog med nogle af hans fotos. Enkelte af Peter P Lunds billeder af badegæster kan ses på Caféen i Ransvik.

SE OGSÅ

Flere museer i Skåne

Museumsbutik

Butikken sælger bl.a. stentøj og keramik fra nogle af Sveriges bedste keramikere, m.v.