Dalby Söderskog Nationalpark

Dalby Söderskog Nationalpark

Dalby Söderskog Nationalpark i april. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 3. oktober 2023
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Dalby Söderskog
247 51 Dalby
Sverige

En sydsvensk urskov

Dalby Söderskog er med sine 36 hektar (0,36 kvadratkilometer) Sveriges mindste nationalpark.

Dalby Söderskog Nationalpark er en unik løvskov, hvor man kan få en fornemmelse af, hvordan skoven i Sydsverige har set ud for mange tusinde år siden, før mennesket begyndte at omforme landskabet. Dalby Söderskog er en lille urskov af ask, elm, eg og bøg. Desuden vokser her hestekastanje, lind, ahorn og pil. Døde træer bliver liggende i skovbunden, hvor de skaber levesteder for planter, fugle (for eksempel flagspætter) og insekter. Skoven får lov at udvikle sig frit, dog sørger man for at at fjerne elme- og asketræer tæt på de gamle lyskrævende egetræer, som ellers let ville blive skygget ihjel.

Hold udkig efter bøghjorten, en bille med kraftige kæber, som er i familie med Europas største bille eghjorten, også kaldet den flyvende folkevogn.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Dalby Söderskog Nationalpark. Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle nationalparker, naturreservater og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle nationalparker, naturreservater og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.


Vilde blomster

Floraen er præget af, at jordbunden er meget kalkrig. Om foråret eksploderer skovbunden i farver, hvor hvid og gul anemone, almindelig guldstjerne, almindelig vorterod, almindelig lungeurt, hulrodet lærkespore og orkidéer som tyndakset gøgeurt og gulbrun fuglerede folder deres kronblade ud.

Et gammelt voldanlæg

Rundt om halvdelen af Dalby Söderskog Nationalpark findes en mærkelig jordvold som er 56 meter bred og godt en meter høj. Volden er cirkelformet med en diameter på 400-500 meter. Muligvis har det været voldanlægget til en gammel borg eller anden bosætning fra jernalderen.

Dalby Söderskog Nationalpark
De ældste træer i nationalparken er store egetræer fra begyndelsen af 1700-tallet. De store kroner vidner om, at de groede op da landskabet var åbent, fordi jorden blev anvendt til græsning. Omkring år 1900 fik området lov til at passe sig selv, og det har skabt dårligere forhold for den skygge-følsomme eg, hvorimod elm og ask trives fint i den tætte skov. Foto: © sydsverige.dk

Dalby Söderskog Nationalpark
Foto: © sydsverige.dk


Sådan finder du Dalby Söderskog Nationalpark

Dalby Söderskog Nationalpark ligger lige uden for Dalby, godt 10 km øst for Lund. Der er afkørsel fra hovedvej 16 mellem Lund og Dalby. Følg skiltene mod Dalby Hage.

SE OGSÅ

Söderåsens Nationalpark - Nordeuropas største naturskov

Vandrestier i Dalby Söderskog Nationalpark

Dalby Söderskog Nationalpark har to vandrestier på hhv. 2,3 km og 3,5 km. Desuden er her en ca. 600 meter lang sti med hårdttrampet grus, som er velegnet til kørestolsbrugere og barnevogne.

Naturum Skrylle

Fra nationalparken går den 3,5 km lange sti (Skryllestigen) op til et naturum nordøst for nationalparken. Naturum Skrylle fortæller om områdets dyr, planter, geologi og kulturhistorie.

Regler for færdsel og overnatning

Der gælder særlige regler for færdsel i Dalby Söderskog Nationalpark. For eksempel er det ikke tilladt at campere eller tænde bål i parken.

Naturreservaterne Dalby Norreskog og Billebjer

Nord for - og i forlængelse af - Dalby Söderskog Nationalpark ligger græssletten Dalby hage, skoven Dalby Norreskog og Billebjer. Tilsammen danner de et større naturområde. I Billebjer er der flere spor fra jernalderen, og et gammelt stenbrud fyld med vand er i dag et populært badested. Fra Billebjers top har man fin udsigt over landbrugslandet.