Forsiden > Byer i Skåne > Her

Lund

Lund er en charmerende universitetsby

Lund er en charmerende universitetsby præget af de mange tusinde studerende ved byens fakulteter. Foto: Leif Johansson, X-RAY Foto

Siden er publiceret / opdateret: 18. oktober 2021
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.70621
Longitude : 13.18687
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

En charmerende universitetsby

Lund, ca. 20 km nordøst for Malmø, er en charmerende universitetsby præget af de tusindvis af studerende ved byens fakulteter og et rigt kulturliv. Lund er Skånes tredje største by, og med sin 1000-årige historie en af Sveriges ældste. Alle Lunds større seværdigheder ligger i gåafstand fra centrum.

Lunds Domkirke

På Kyrkogatan i centrum finder man Lunds Domkirke fra 1100-tallet, et af Sveriges mest velbesøgte turistmål.

Kulturen i Lund

I samme kvarter - få gader øst for domkirken - ligger Kulturen i Lund, et af Sveriges fineste frilandsmuseer med over 30 kulturhistoriske bygninger og store og interessante samlinger, hvor man kan se, hvordan folk levede i byen og på landet fra middelalderen og frem til 1930erne.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Oplevelser i Lund. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Overnatning i eller nær Lund. Afstande fra CentralstationenHistoriska Museum i Lund

Lige bag ved Domkirken på Krafts Torg er Lunds Universitets Historiska Museum et besøg værd. Det er Sveriges næststørste arkæologiske museum. Samlingerne indeholder unikke genstande fra Skånes sten-, bronze- og jernalder. Blandt museets samlinger er Nordens ældste menneskefund fra 5.000 f.v.t. og Sveriges næststørste møntsamling. Desuden har museet en stor afdeling med kirkelig kunst fra middelalderen. I samme hus som Historiska Museum finder man Domkyrkomuseet, der gennem modeller og billeder viser Domkirkens historie. Nær museet kan man opleve Lunds Universitet, som blev grundlagt i 1666.

Lunds Botaniske Have og kunsthallen

Øst for Domkirken kan man opleve 7.000 forskellige plantearter i Lunds Botaniske Have. Og sydøst for Domkirken, På Mårtenstorget 3, viser Lunds Kunsthal skiftende udstillinger af moderne kunst.

Lunds centrum
Foto: Leif Johansson, X-RAY Foto


Shopping i Lund

Lund har ikke det samme store udbud af butikker som fx Malmø, til gengæld byder Lund på en mere hyggelig bymidte med flere kulturelle tilbud. Hvis man vil shoppe i Lund, kan det med fordel ske i shoppingcentret Nova Lund (adr.: Företagsvägen 10) omkring to kilometer uden for centrum.

Lopppemarkeder i Lund

Hvis du er til loppeting, bør du lægge vejen forbi Södra Esplanaden ca. en km syd for Lunds Domkirke, hvor der hver lørdag kl. 6.30-15 (ikke helligdage) i sommermånederne arrangeres loppemarked. Du kan også købe en stadeplads, hvis du vil sælge dine egne ting. Se "Loppis i Lund" under Links.

Køb kort over Lund og omegn

I vores webshop kan du vælge mellem tre typer kort over Lund og omegn: Kort over Lund by i målestok 1:14.000 med markering af seværdigheder mv. Malmö Sverigeserien - Topo50 - blad 1 i målestok 1:50.000 er velegnet til fx vandreture i Sydvestskåne (fra Landskrona i nord til Trelleborg i syd og Lund i øst). Cykelkort blad 1 i målestok 1:90.000 viser cykelruter i det sydvestlige Skåne omkring Lund.

Kort over Lund by. Målestok 1:14.000
Kort over Lund by

Malmö Sverigeserien - Topo50 - blad 1. Målestok 1:50.000
Malmö
Sverigeserien
Topo50 - blad 1
Cykelkort blad 1 - Skåne sydvest. Målestok 1:90.000
Cykelkort blad 1


Mad fra Saluhallen

Saluhallen mellem Botulfsplatsen og Mårtenstorget i centrum af Lund rummer mange små spisesteder samt specialbutikker, hvor man kan købe brød, ost, pølser, chokolade mv.

Badelandet Högevall

På adressen Högevallsgatan 1, under en km fra centrum af Lund, ligger det moderne badeland Högevall med en over 200 meter lang vandrutsjebane, boblepools, klatrevæg for enden af et 30 grader varmt bassin, 25 meter langt svømmebassin, udendørs bassin om sommeren, mv. Find mere info under Links.

Eksperimentariet Vattenhallen

Mere sjov med bl.a. vand kan opleves i Vattenhallen Science Center på John Ericssons väg 1, et par km fra centrum. Vattenhallen er et sciencecenter / eksperimentarium om teknik og natur. Åbent i weekenden.

Lunds Universitet, Sverige
I 1666 blev Lunds Universitet grundlagt, bl.a. for at skabe svensk sindelag hos præsterne, datidens meningsdannere, og for at de unge ikke længere skulle til København for at læse på universitetet. Foto: © sydsverige.dk


Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Lund


Jakriborg (6 km)
Kritikere kalder Jakriborg for en kulisseby, historieromantik og middelklassens svar på Christiania. Men beboerne er begejstrede for deres nye by.

Dalby Söderskog Nationalpark (12 km)
Dalby Söderskog ved Lund i Skåne er Sveriges mindste nationalpark. Det er en lille urskov af ask, elm, eg og bøg.

Lystfiskeri i Kävlinge å - Lödde å (13 km)
Den 50 km lange Kävlinge å - Lödde å er en af Europas bedste geddefiskevande. Åen udspringer i Vombsjön ved Lund og munder ud i Øresund.

Lunds historie

Lund blev sandsynligvis grundlagt af den danske konge Knud den Store omkring år 1000. Fra 1103 og frem til Reformationen i 1536 var Lunds Domkirke sæde for Europas største ærkebiskopdømme med ærkebiskoppen eller Metropolitten over hele Norden. At ærkebiskoppen havde sit sæde i Lund peger på, at Lund var den vigtigste by i middelalderens Danmark og måske Nordens vigtigste by.

I middelalderen rummede Lund adskillige kirker og klostre og var en koncentration af kirkelig magt. Efter reformationen blev kirkens bygninger beslaglagt eller nedrevet af den danske konge. Lunds Domkirke og den smukke S:t Peters Klosterkyrka fra 1300-tallet i gotisk stil, er blandt de få kirker, som undgik nedrivning efter reformationen.

Med kirkens tilbagetog fulgte en økonomisk nedtur for Lund, som varede i flere århundreder.

Slaget ved Lund

Den 4. december 1676 fandt afgørelsen i Den skånske krig (1675-1679) sted ved Svenstorps Slot nord for Lund. Her mødtes de danske og svenske hærstyrker i et afgørende slag, og trods overlegenhed i antal soldater blev den danske hær slået. 5.000 danske og 3.000 svenske soldater mistede livet.

Man kan besøge den gamle slagmark på egen hånd. På en i alt 35 km rute er der informationstavler 9 steder, der fortæller om slaget. Man kan downloade brochurer med kort: Følg linket til "Den skånske krig (1675-1679)" ovenfor, og se "Links" inde på siden.

Efter krigen satte den svenske konge for alvor gang i en Forsvenskning af skånelandene (1680erne) Skåne, Blekinge og Halland. Forinden, i 1666, var Lunds Universitet blevet grundlagt for at skabe svensk sindelag hos præsterne, datidens meningsdannere, og for at de unge ikke længere skulle til København for at læse på universitetet.

Flere billeder

Lund - Video- og fotogalleri