Forsiden > Byer i Skåne > Her

Jakriborg

Jakriborg

Jakriborgs karakteristiske huse har høje tagrejsninger med spidse gavle, og man føler sig hensat til købstæder i Nordtyskland eller Nederlandene. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 28. september 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.6748
Longitude : 13.1354
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Moderne middelalderby ved Lund

Ved den lille jernbanestation i Hjärup, midt mellem Malmø og Lund, er der siden årtusindskiftet vokset en ny by frem, som har givet anledning til en del debat i Sverige. Byen Jakriborg, der er opkaldt efter grundlæggerne Jan og Krister Berggren, er inspireret af arkitekturen i middelalderens hansestæder rundt om Østersøen.

Topmoderne og billige boliger

Jakriborg ligger som en lille oase på en mark med jernbanen og kedeligt industribyggeri som naboer. Men når man først har passeret byporten og går rundt i de brolagte, bilfri gader, er man hensat til en anden tid.

Kritikere kalder byen for en kulisseby, historieromantik og middelklassens svar på Christiania. Men beboerne er begejstrede for deres nye by med de 400 lejeboliger fra ét værelse til fem værelser. En af forklaringerne er, at boligerne er topmoderne og forholdsvis billige, og at Jakriborg opfylder mange menneskers drøm om smukke og rolige omgivelser uden biltrafik. Prisen for en lejlighed i byen er lavere end i både Malmø og Lund.

Overnatning i eller nær JakriborgEn by med danskere

Jakriborg ligger seks km fra Lund og 10 km fra Malmø. Og København ligger blot 40 minutter væk. Det er en af grundene til, at en del af byens indbyggere er danskere.

Inspireret af Østersøens hansestæder

Jakriborgs karakteristiske huse har høje tagrejsninger med spidse gavle, bindingsværk eller pudsede mure, og de bilfri gader munder ud i små krogede gader, mindre pladser eller store torve. Husene er farverige som i Dragør, og man føler sig hensat til købstæder i Danmark, Nordtyskland eller Nederlandene.

Rundt om dele af byen løber en bymur, som forstærker illusionen om at befinde sig i en middelalderby. Bymuren skærmer mod de kedelige omgivelser og fungerer desuden som støjmur mod jernbanen.

Jakriborg
Foto: © Jane Lindbladh

I dagtimerne ligger byen øde hen
Foto: © Jane Lindbladh


Flere billeder

Jakriborg - Fotogalleri

Små butikker og nærhed

En af visionerne for grundlæggerne Jan og Krister Berggren er at skabe en levede by med en masse små butikker. Deres egen barndomsmiljø omkring St. Petri i Malmø er en vigtig inspirationskilde, hvor ismejeriet, slikbutikken, købmanden og skomageren lå i gåafstand fra deres hjem. På samme måde skal det være i Jakriborg. Næsten alle husene har butikslokaler i stueetagen, og hvis de oprindelige planer om byen bliver realiseret, vil Jakriborg fuldt udbygget have 30.000 kvadratmeter butikker.

Men der er stadig lang vej til visionen. Kommer I en hverdag midt på dagen, er Jakriborg en by uden meget liv.

Jakriborg
Foto: © Jane Lindbladh


Sådan begyndte det

Drømmen om Jakriborg begyndte i slutningen af 1980erne, hvor Jan og Krister Berggren begyndte at købe jord og bygge lejeboliger i det sydvestlige Skåne. Men de havde også en vision om at bygge huse efter gamle traditioner og skabe et alternativ til forstædernes triste boligbyggerier.

I begyndelsen af 1990erne stod brødrene og kiggede ud over den triste mark, hvor Jakriborg nu ligger. Jorden var til salg, men de syntes stedet var trist, lige op til jernbanen og med en cementfabrik som nabo. Men beliggenheden mellem Lund og Malmø var ideel. I stedet købte brødrenes mor, Vanja Berggren, de godt 11 hektar for 1,1 millioner svenske kroner. I 1995 købte brødrenes firma, Jakri AB, grunden for tre millioner SEK. I 1998 gik byggeriet af Jakriborg i gang. I dag er byens torv, Vanja Berggrens Torg, opkaldt efter moren, som dengang så mulighederne.

Besøg byen

Jakriborg er blevet et populært turistmål. Du kan besøge byen på egen hånd eller kontakte Jakri AB og høre om deres program for guidede ture, se Jakris website under "Links".

Find en ledig lejlighed

På Jakris egen website kan du også løbende se ledige lejligheder. Der er ingen venteliste, men du skal sende en ansøgning for at komme i betragtning.

Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Jakriborg


Lund (6 km fra Jakriborg)
Lund er en charmerende universitetsby med et rigt kulturliv og mange seværdigheder fx Lunds Domkirke, Lunds Kunsthal og den botaniske have.

Bjerreds Saltsjöbad og kallbadhus (10 km)
Bjerreds Saltsjöbad ligger 600 meter ude i Øresund og har åbent hele året. Badeanlægget har restaurant og en skøn udsigt.

Malmø (12 km)
Guide til Malmø. Oplevelser til alle årstider - fra havnebad og kanalrundfart til kunstmuseer og operabesøg. Malmø har masser at byde på.