Kano på Holjeån - fra Olofström til Ivösjön

Kanotur på Holjeån

Holjeån er farbar i kano på de nederste 12 km fra Östafors til Ivösjön. Foto: Planet Visible

Siden er publiceret / opdateret: 5. januar 2024
Kort over sydsverige

Holjeåleden: 12 km kanotur fra Östafors til Ivösjön

Holjeån begynder i Olofström og munder ud i Ivösjön i Skåne, hvor den bidrager med omkring 70 procent af det vand, der bliver ført til søen.

Det er muligt at padle fra Olofstöm til Ivösjön – en tur på ca. 21 km – men reelt er Holjeån kun farbar i kano på de nederste 12 km (kaldet Holjeåleden) fra Östafors til Ivösjön, hvor Wetlandi kanoudlejning sørger for, at man kan padle på åen.

Rutebeskrivelse

Östafors - Västanå Kvarn (6 km)
Den første strækning mellem Östafors og Västanå Kvarn (6 km) kan være svær at padle, når vandstanden er lav sent på sommeren – eller efter en tørkeperiode. Ved Östafors krydser vandreruten Skåneleden / Blekingeleden åen og her ligger en overnatningsplads med shelter. Ruten fra Östafors til Västanå Kvarn kræver to løft på henholdsvis ca. 150 og 200 meter. Hvis man vil fortsætte efter Västanå Kvarn, kræves et løft mere på ca. 75 meter.

Kanotur på Holjeån
Startplads ved Västanå Kvarn


Västanå Kvarn - Ivösjön (7 km)
Mellem Västanå Kvarn og Ivösjön (7 km) er der normalt ingen problemer med lav vandstand i åen. Denne strækning er let at padle og egner sig for både unge og ældre. Der er ét løft.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Kortet viser nogenlunde, hvordan kanoruten forløber. Fra Östrafors (gul markering) til Ivösjön er åen farbar, mens der kan være forhindringer på ruten mellem Olofström og Östrafors. Man kan også begynde kanoturen ved Västanå Kvarn (grøn markering). Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Fiskeri i åen

Man må fiske med stang i åen fra 1/3 til 30/9, husk at købe fiskekort, læs mere under Links.

Kristianstad Sverigeserien - Topo50 - blad 6. Målestok 1:50.000
Kristianstad
Sverigeserien
Topo50 - blad 6

Køb kort over Ivösjön og Holjeån

Kristianstad Sverigeserien - Topo50 - blad 6 i målestok 1:50.000 dækker hele Ivösjön og Holjeån samt størsdelen af Nordøstskåne. Du kan købe kortet i vores webshop.

Overnatningspladser

Ved Vången, ca. tre km efter Västanå Kvarn, ligger en teltplads hvor man kan slå lejr og overnatte. Her er grillplads, bord under tag og informationstavle. Holjeån er dog mest egnet til dagsture. Man kan også fortsætte kanoturen på Ivösjön, hvor der er overnatningspladser på flere øer.

Kanoudlejning Holjeån

Wetlandi kanoudlejning ved Ivösjön