Bymuseum i det gamle Gråbrødrekloster
I resterne af det gamle Gråbrødrekloster i Ystad har Ystads Bymuseum sine samlinger, men klostrets arkitektur er en stor seværdighed i sig selv.Museet har tidligere fortalt om Franciskanerordenen og klostrets 750 år lange historie via tekster, billeder og genstande. I museets tekstilafdeling har man kunnet se dragter og tekstilt kunsthåndværk fra Ystad, men udstillingerne ændres med et par års mellemrum. Se museets / klosterets eget website for aktuelle udstillinger.
Museet arrangerer desuden historiske foredrag, rundvisning i klosterhaven, byvandringer og meget andet, se bymuseets eget website. Museet har museumsbutik med salg af kunsthåndværk samt en lille café.
Klostret grundlag i 1267
Gråbrødreklostret blev grundlagt i 1267 og er i dag et af Sveriges bedst bevarede klosteranlæg. Da klostret var fuldt udbygget, bestod det af en firelænget bygning og Sankt Petri Klosterkyrka.Korsgangen i Ystad Kloster, som var forbindelsesvej mellem de forskellige rum i klostret
Ved Reformationen i 1536 blev franciskanermunkene fordrevet med vold, og Ystad by overtog klostret. Klosterkirken blev sognekirke, og klostrets længer omdannet til hospital, dvs. syge- og fattighus. I 1600-tallet blev klostrets nordlige og vestlige længe revet ned, og i dag er der kun nogle ruiner tilbage. Den resterende del af klostret blev i 1800-tallet bl.a. brugt som kornmagasin. I dag består klostret af Klosterkirken og klostrets østlige længe.
Læs mere om klostrets historie
SE OGSÅ
Flere seværdigheder og oplevelser i YstadKlosterhaven
Uden for museet findes men en række klosterhaver, bl.a. en fin urtehave (Örtagården) med 100 forskellige krydder- og lægeurter, en kålurtehave (Kålgården), en rosenhave med 90 rosensorter (Rosariet) og en æblehave (Apelgården) med æbletræer, mandeltræer, valnøddetræer, mv.Foto: © sydsverige.dk
Man ved ikke, hvordan munkenes haver har set ud, blot at de ved siden af deres tiggeri må have dyrket grøntsager og rodfrugter for at klare sig. Roser er blevet anvendt til medikamenter og salver.