Ystads Bymuseum

(Svensk: Ystads Stadsmuseum)

Ystads Bymuseum

Gråbrødreklostret i Ystad blev grundlagt i 1267 og er i dag et af Sveriges bedst bevarede klosteranlæg. Foto: Ystad Kloster

Siden er publiceret / opdateret: 1. februar 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2023:
Museet og klostret åbner først for sæsonen 3/6.
Se åbningstider på klostrets eget website under Links.
AdresseAdresse Adresse
Ystads Stadsmuseum
Klostergatan 10
271 80 Ystad
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.4314
Longitude : 13.8199
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Bymuseum i det gamle Gråbrødrekloster

I resterne af det gamle Gråbrødrekloster i Ystad har Ystads Bymuseum sine samlinger, men klostrets arkitektur er en stor seværdighed i sig selv.

Museet fortæller om Franciskanerordenen og klostrets 750 år lange historie via tekster, billeder og genstande. I museets tekstilafdeling kan man se dragter og tekstilt kunsthåndværk fra ystadegnen, men udstillingerne ændres med et par års mellemrum. Museet arrangerer desuden historiske foredrag, rundvisning i klosterhaven, byvandringer og meget andet, se bymuseets eget website. Museet har museumsbutik med salg af kunsthåndværk samt en lille café.

Klostret grundlag i 1267

Gråbrødreklostret blev grundlagt i 1267 og er i dag et af Sveriges bedst bevarede klosteranlæg. Da klostret var fuldt udbygget, bestod det af en firelænget bygning og Sankt Petri Klosterkyrka.

Ystads stadsmuseum
Korsgangen i Ystad Kloster, som var forbindelsesvej mellem de forskellige rum i klostret.


Ved Reformationen i 1536 blev franciskanermunkene fordrevet med vold, og Ystad by overtog klostret. Klosterkirken blev sognekirke, og klostrets længer omdannet til hospital, dvs. syge- og fattighus. I 1600-tallet blev klostrets nordlige og vestlige længe revet ned, og i dag er der kun nogle ruiner tilbage. Den resterende del af klostret blev i 1800-tallet bl.a. brugt som kornmagasin. I dag består klostret af Klosterkirken og klostrets østlige længe.
Læs mere om klostrets historie

SE OGSÅ

Flere seværdigheder og oplevelser i Ystad

Klosterhaven

Uden for museet findes men en række klosterhaver, bl.a. en fin urtehave (Örtagården) med 100 forskellige krydder- og lægeurter, en kålhave (Kålgården), en rosenhave med 90 rosensorter (Rosariet) og en æblehave (Apelgården) med æbletræer, mandeltræer, valnøddetræer, mv.

Klostrets rosenhave
Foto: © sydsverige.dk


Man ved ikke, hvordan munkenes haver har set ud, blot at de ved siden af deres tiggeri må have dyrket grøntsager og rodfrugter for at klare sig. Roser er blevet anvendt til medikamenter og salver.