Ljuders Amerika-rum

(Svensk: Amerikarummet i Ljuder)

Siden er publiceret / opdateret: 18. januar 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2023:
Vejledende tider:
15/6-15/8:
Hverdage 13-17.

1/6-31/8:
Lør-søn 13-17.
AdresseAdresse Adresse
Ljuders Prästgård 117
360 53 Skruv
Svrige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.6827
Longitude : 15.3138
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Svenska Amerika Linien - båd fra Göteborg direkte til New York og Canada
Emigrationen til Nordamerika var sat i system - båd
fra Gøteborg til den amerikanske østkyst. Foto: ©
sydsverige.dk

Emigrationen til Amerika

I sognestuen ved Ljuder kirke - skråt over for Hembygdsparken – ligger det såkaldte Amerikarum. Det er en fin, lille mindestue indrettet i et enkelt rum, hvor man kan sidde og drikke en kop kaffe og bladre i optegnelser over nogle af dem, der emigrerede fra Sverige fra midten af 1800-tallet og frem til ca. 1930. Stedet drives af Ljuders Hembygdsförening.

I den periode valgte over en million svenskere at forlade fattigdommen og de stenede jorde for at prøve lykken i Amerika eller Canada. Det var især de unge, der valgte at rejse ud. De pakkede deres ejendele ned i deres Amerikakuffert og satte kursen mod Gävle, Stockholm, Malmø, Karlshamn eller Gøteborg, hvorfra der gik skibe over Atlanten.

Langt de fleste sejlede via Gøteborg, der havde en "Amerikakaj" og et hotel ved havnen, hvor emigranterne kunne bo, før de gik ombord på Amerikabådene.

Mange gik til bunds i det nye land

Mange gik til bunds, en del klarere sig godt, og nogle kunne vende tilbage til Sverige med penge på lommen. I Amerikarummet kan man læse breve om afsavn og længsel efter fædrelandet og bladre i lister over nogle af de mange, der tog af sted.

 Amerikarummet i Ljuder
Ljuders Amerikarum er indrettet i den tidligere skole over for Ljuder kirke. Dengang kunne klasselokalet i stueetagen rumme 80-120 børn, som blev undervist af en enkelt lærer. Læreren havde sin private bolig på første sal. Foto: © sydsverige.dk

Ruten mellem Gøteborg og New York
Ruten mellem Gøteborg og New York. Foto: © sydsverige.dk


Vilhelm Mobergs udvandreromaner

Den svenske forfatter Vilhelm Moberg har beskrevet denne del af Sveriges historie i sine fire udvandrerromaner. I romanen "Udvandrerne" beskriver Vilhelm Moberg udvandringen fra det fattige Ljuder. Udvandringen herfra var så stor, at egnen stort set blev affolket. I perioden 1850 - 1930 valgte 1100 mennesker fra Ljuder at emigrere til Amerika eller Canada.