Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Ljungbergmuseet

Ljungbergmuseet

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 23. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Tirs-fre: 12-17.
Lør-søn: 12-16.
Helligdage: Se museets eget website.
AdresseAdresse Adresse
Ljungbergmuseet
Strandgatan 5
341 44 Ljungby
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.83
Longitude : 13.9407
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Værker af Sven Ljungberg og hustru

I forlængelse af sin bolig i Ljungby opførte den svenske billedkunstner Sven Ljungberg (1913-2010) sit eget kunstmuseum med værker af ham selv og enkelte værker af hustruen Ann Margret Dahlquist-Ljungberg (1915-2015), som var tegner. Ljungbergmuseet er tegnet af sønnen Pontus Ljungberg, som er arkitekt.

Sven Ljungberg var maler og grafiker og fandt mange af sine motiver i de smålandske småbyer og i det nære og dagligdags. Ljungbergmuseets store lyse rum viser en stor bredde i hans produktion fra tegninger, malerier og grafiske arbejder til bogillustrationer.

Ljungbergmuseet i Ljungby
Foto: © sydsverige.dk

Ljungbergmuseet
Foto: © sydsverige.dk


Ljungbergmuseet viser portrætter af mennesker i dagligdags omgivelser, bl.a. flere portrætter af moderen, landskaber og gademiljøer fra Småland og temaprojekter som "Brobygget", hvor Ljungberg i 1977 malede over 40 billeder af brobyggeriet over Lagan-åen. Stilen er en slags naivistisk realisme, der bl.a. kommer til udtryk i opstillinger med frugt og grønt gengivet sirligt og præcist, eller biler og køretøjer på et torv malet fra siden fladt og todimensionel, som et barn ville gøre.

Kunstmuseet viser desuden billeder fra Italien, hvor Sven Ljungberg tilbragte flere somre.

Ud over maleriet og det grafiske arbejde har Sven Ljungberg illustreret bøger, arbejdet med mosaik, m.v. Rundt om i Ljungby møder man Sven Ljungbergs facadeudsmykninger, mosaikker og fresker.

Ljungbergmuseets filmsal
Fra museet kan man kigge hen til Sven Ljungbergs private bolig (tv.), og til højde ses byens gamle biograf, som det lykkedes Sven Ljungberg at redde fra nedrivning. Bygningen blev flyttet til museets grund, hvor den i dag fungerer som filmsal. Foto: © sydsverige.dk


Skiftende udstillinger

Ljungbergmuseet har en permanent udstilling og viser desuden skiftende særudstillinger med svenske og nordiske kunstnere. Du kan også deltage i en guidet rundvisning i Sven Ljungberg atelier, som ligger ved siden af kunstmuseet.

Ljungbergmuseet har café, filmsal og butik. Det ejes og drives af Sven og Ann-Margret Ljungbergs stiftelse.

Her finder du Ljungbergmuseet

Ljungbergmuseet ligger ved åen Lagan i centrum af Ljungby.

Overnatning nær Ljungbergmuseet