Hylténs Industrimuseum

Siden er publiceret / opdateret: 20. januar 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2023:
Vejledende åbningstider:
Hverdage: 13-16.
AdresseAdresse Adresse
Hylténs Industrimuseum
Gåröström 3
335 33 Gnosjö
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.3408
Longitude : 13.7351
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Hylténs Industrimuseum
Hylténs Industrimuseum. Foto: © sydsverige.dk


Metalfabrik fra omkring år 1900

Hylténs Industrimuseum ved Gåröström i Gnosjö er en nedlagt metalfabrik, som står med de originale maskiner fra begyndelsen af 1900-tallet. Stedet giver et fint indblik i den småindustri med jern og metal, som har præget Småland i århundreder.

Fuld funktionsdygtig fabrik

I Hylténs Industrimuseum kan man bl.a. se støberi og et maskinværksted med drejebænke drevet af remme. Alle maskiner er originale, og hele fabrikken er fuld funktionsdygtig og fremstår som den har set ud i 1930erne. Turbinen og generatoren er fra slutningen af 1890erne og sørger for belysningen og kraft til maskinerne.

Om sommeren sættes produktionen indimellem i gang til ære for turisterne. Museet har guidede rundture på svensk og tysk.

Hylténs Industrimuseum med de originale maskiner
Hylténs Industrimuseum. Foto: © sydsverige.dk

Hylténs Industrimuseum med de originale maskiner
Hylténs Industrimuseum. Foto: © sydsverige.dk


Flere billeder

Hylténs Industrimuseum - Fotogalleri

Fabrikkens historie

I 1898 opførte industrimanden J. E. Hyltén en moderne metalfabrik ved søen Hären syd for Gnosjö. I 1914 nedbrændte fabrikken, og Hyltén besluttede at opføre en ny fabrik ved Gåröström i Gnosjö, hvor han havde erhvervet rettighederne til at udnytte de naturlige fald på åen. Ved den nye fabrik opførte han et vandkraftværk, der kunne forsyne stedet med elektricitet. Metalfabrikken var i drift frem til 1974, hvor den blev overtaget af Gnosjö Kommune og Jönköping Läns Museum.