Debat


Debat om Vandring

Skriv nyt indlæg - Alle debatter

Bohusleden i vestlige Sverige

Svartedalen - etape 8-9 på Bohusleden

Svartedalen, etape 8-9 på Bohusleden. Foto: Lukasz Warzecha/Westsweden.com

Siden er publiceret / opdateret: 27. august 2020
Kort over sydsverige

340 km vandrerute gennem Bohuslän

Bohusleden er en 340 km lang vandrerute gennem Bohuslän nær grænsen til Dalsland i det vestlige Sverige. Ruten begynder i Lindome syd for Gøteborg (hvor vandreruten Hallandsleden ender) og går op til kystbyen Strömstad ca. 20 km fra grænsen til Norge.

Etaper og sværhedsgrad

Bohusleden er inddelt i 27 etaper, hver på 5-19 km. Over halvdelen af vandreruten følger naturstier mv. (markeret med grønt på kortet herunder), resten følger grusveje og småveje (markeret med orange på kortet herunder). Størstedelen af vandreruten er let, dog er der ind imellem højdeforskelle som stille krav til fysikken.

På nogle etaper findes shelter, bålplads og toilet (markeret med sort-hvide ringe på kortet).

Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Grønne ruteforløb viser hvor Bohusleden følger naturstier mv. Orange ruteforløb viser hvor vandreruten følger skovveje, grusveje eller andre veje. Sort-hvide markeringer viser shelters på Bohusleden. I den nordlige del af Bohusleden ved vej 164 mangler oplysningerne om rutens forløb: Her mellem etape 21 og 22 er der ingen rute, og man skal selv finde vej.

De blå markeringer viser starten på hhv. 1. etape, 7. etape og 19. etape - se turforslag herunder.

Oplysningerne om shelters og rutens forløb er leveret af den svenske myndighed Lantmäteriet, april 2020. Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Rutebeskrivelse


Etape 1-6, nær civilisationen

De første 6 etaper fra rutens start ved grænsen til Halland i syd op til Kungälv nord for Gøteborg går tæt forbi nogle af Sveriges mest befolkningstætte områder med byerne Mölndal, Gøteborg og Kungälv. Selv om vandreruten går i en bue uden om byerne, er det først efter Kungävl, at ruten begynder at få vildmarkspræg.

Etape 7-13, fin 5-dages vandretur (84 km)

Fra Kungälv (etape 7) fortsætter Bohusleden ca. 84 km nordpå gennem et område præget af skov, som ind imellem har vildmarkspræg. Denne del af ruten op til Uddevalla (på 13. etape) går bl.a. gennem flere smukke naturreservater og sørige skove. De ca. 84 km mellem Kungälv og Uddelvalla passer fint til ca. 5 dagsetaper, som kan afstemmes efter de fem shelters, som ligger på strækningen.

Svartedalen (etape 8-9) på Bohusleden
Svartedalen (etape 8-9). Klik på billedet for stor størrelse. Foto: Lukasz Warzecha/Westsweden.com

Svartedalen (etape 8-9) på Bohusleden
Svartedalen (etape 8-9). Klik på billedet for stor størrelse. Foto: Lukasz Warzecha/Westsweden.com


7. etape (16 km) - med start uden for Kungävl - går bl.a. gennem fuglerige løvskove og ender i Grandalen på grænsen til naturreservatet Svartedalen, som er et af Vestsveriges største sammenhængende nåleskovsområder. Svartedalen forbindes med mystik, store skove og voldsom natur. 8. etape (7 km) fortsætter gennem Svartedalen, som desuden er et rekreativt område med gode udsigtssteder og mulighed for at bade og fiske. På 9. etape (12 km) fortsætter man gennem Svartedalen, som man først forlader i slutningen af etapen. 10. etape (12 km) er domineret af et sørigt mose- og skovlandskab, og den første del af etapen er temmelig kuperet. 11. etape (19 km) går gennem et sørigt skovlandskab, inden man på 13. etape nærmer sig Uddevalla.

Etape 19-23, Vildmarkstur (60 km)

Fra Bredmossen på slutningen af 18 etape, som er det største moseområde i Bohuslän, begiver man sig ind i Bohusläns største sammenhængende vildmarksområde uden bebyggelse og med kun få krydsende veje. Der er ikke mulighed for at købe proviant undervejs, og det er svært at finde offentlig transport ud af området. Flere strækninger på etape 22 og 23 er umarkeret, og man skal selv finde vej med kort og kompas. Læs om etaperne på Bohusledens egen webside under Links.

Bohusleden etape 25: Håvedalen-Krokstrand
Bohusleden etape 25: Håvedalen-Krokstrand. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: Lukasz Warzecha/Westsweden.com


Køb kort over og guidebog til Bohusleden

Korttypen Sverigeserien - Topo50 i målestok 1:50.000 viser ruten.

Göteborg Sverigeserien - Topo50 - blad 27. Målestok 1:50.000
Göteborg
Sverigeserien
Topo50 - blad 27
Etape 1-7
I den sydlige del af Bohusleden omkring Gøteborg og Kungävl skal du bruge Göteborg Sverigeserien - Topo50 - blad 27. Kortet dækker fra og med 1. etape til midtvejs på 7. etape nord for Kungälv.

Göteborg Sverigeserien - Topo50 - blad 28. Målestok 1:50.000
Lerum
Sverigeserien
Topo50 - blad 28
Etape 7-10
Fra midtvejs på 7. etape til og til og med 10. etape (ca. 38 km) skal du bruge Lerum Sverigeserien - Topo50 - blad 28. Kortet dækker turen nordpå gennem et område præget af skov, som ind imellem har vildmarkspræg, som beskrevet under "Etape 7-13, fin 5-dages vandretur (84 km)".Orust Sverigeserien - Topo50 - blad 35. Målestok 1:50.000
Orust
Sverigeserien
Topo50 - blad 35
Etape 11-17 (her skal du bruge to kort)
Fra og med 11. eller 12. etape og til og med 17. etape skal du først bruge Sverigeserien blad 36, som vi ikke har til salg i vores webshop og i slutningen af ruten efter Uddevalla skal du bruge Orust Sverigeserien - Topo50 - blad 35.

Strömstad Sverigeserien - Topo50 - blad 43. Målestok 1:50.000
Strömstad
Sverigeserien
Topo50 - blad 43
Etape 18-27
Hvis du vil vandre vildmarksturen, som begynder i slutningen af 18. etape, skal du bruge kortet Strömstad Sverigeserien - Topo50 - blad 43. Kortet dækker hele ruten op til den norske grænse og ud til kystbyen Strömstad.

Vandra Bohusleden (guidebog)
Køb guidebogen "Vandra Bohusleden"
Guidebogen Vandra Bohusleden er en komplet guide til Bohusledens 27 etaper. Guidebogen er opdelt i to dele. Første del beskriver alle 27 etaper på Bohusleden med praktisk information om bl.a. nærmeste busstoppested eller togstation. Forfatterne giver også deres personlige tips om de bedste shelterpladser og badesøer. Anden del af guidebogen beskriver 15 forslag til vandreture på Bohusleden, både dagsture og weekendture med overnatning. I alt 285 sider.

Friluftsatlas Bohusleden 1:50.000
Køb Friluftsatlas Bohusleden 1:50.000
Friluftsatlas Bohusleden 1:50.000 er en kortbog (60 sider) over alle etaperne på Bohusleden. Kortbogens kort i målestok 1:50 000 viser bl.a. etapestarter, parkering og busstoppesteder nær ruten, overnatningsmuligheder, shelters, drikkevand, mv. Kortbogen er trykt på alm. papir og har derfor ikke samme høje kvalitet som Topo50-kortene ovenfor, som er trykt på særligt slidstærkt papir. Friluftsatlas Bohusleden er et godt supplement til guidebogen "Vandra Bohusleden".

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen

Drikkevand på vandreturen

Sådan finder du godt drikkevand i naturen

Bullarebygden på Bohusleden
Bullarebygden etape 19-23. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: Lukasz Warzecha/Westsweden.com