Bohusleden i vestlige Sverige

Svartedalen - etape 8-9 på Bohusleden

Svartedalen, etape 8-9 på Bohusleden. Foto: Lukasz Warzecha/Westsweden.com

Siden er publiceret / opdateret: 8. maj 2024
Kort over sydsverige

342 km vandrerute gennem Bohuslän

Bohusleden er en 342 km lang vandrerute gennem Bohuslän nær grænsen til Dalsland i det vestlige Sverige. Ruten begynder i Lindome syd for Gøteborg (hvor vandreruten Hallandsleden ender) og går op til kystbyen Strömstad ca. 20 km fra grænsen til Norge.

Etaper og sværhedsgrad

Vandreruten er inddelt i 27 etaper, hver på 6-22 km. Over halvdelen af vandreruten følger naturstier mv. (markeret med grønt på kortet herunder), resten følger grusveje og småveje (markeret med orange på kortet herunder). Størstedelen af vandreruten er let, dog er der indimellem højdeforskelle som stille krav til fysikken.

På de fleste etaper findes shelter (markeret med sort-hvide eller sort-blå ringe på kortet). Her er der som regel også bålplads.

Ruteforløb

Ruteforløb

Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Øverste kort viser hele ruten, nederste kort viser et udsnit. Grønne ruteforløb viser hvor vandreruten følger naturstier mv. Orange ruteforløb viser hvor vandreruten følger skovveje, grusveje eller andre veje. Sort-hvide og sort-blå markeringer viser shelters. Oplysningerne om rutens forløb og shelters er bl.a. leveret af den svenske myndighed Lantmäteriet, maj 2024.

I den nordlige del af vandreruten mellem etape 21 og 22 er der ingen rute, og her man skal selv finde vej.

De røde markeringer viser starten på hhv. 1. etape, 7. etape og 19. etape - se turforslag herunder.

Du kan ikke klikke eller zoome på de to kort ovenfor.Rutebeskrivelse


Etape 1-6, nær civilisationen

De første seks etaper fra rutens begyndelse ved grænsen til Halland i syd op til Kungälv nord for Gøteborg går tæt forbi nogle af Sveriges mest befolkningstætte områder med byerne Mölndal, Gøteborg og Kungälv. Selv om vandreruten går i en bue uden om byerne, er det først efter Kungävl, at ruten begynder at få vildmarkspræg.

Etape 7-13, fin 5-6 dages vandretur (94 km)

Fra Kungälv (etape 7) fortsætter ruten ca. 94 km nordpå gennem et område præget af skov, som indimellem har vildmarkspræg. Denne del af ruten op til Uddevalla (på 13. etape) går bl.a. gennem flere smukke naturreservater og sørige skove. De ca. 94 km mellem Kungälv og Uddelvalla passer fint til ca. 5-6 dagsetaper, som kan afstemmes efter de mindst fem shelters, som ligger på strækningen.

Svartedalen (etape 8-9)
Svartedalen (etape 8-9). Klik på billedet for stor størrelse. Foto: Lukasz Warzecha/Westsweden.com

Svartedalen (etape 8-9)
Svartedalen (etape 8-9). Klik på billedet for stor størrelse. Foto: Lukasz Warzecha/Westsweden.com


7. etape (16 km) - med start uden for Kungävl - går bl.a. gennem fuglerige løvskove og ender i Grandalen på grænsen til naturreservatet Svartedalen, som er et af Vestsveriges største sammenhængende nåleskovsområder. Svartedalen forbindes med mystik, store skove og voldsom natur. 8. etape (8 km) fortsætter gennem Svartedalen, som desuden er et rekreativt område med gode udsigtssteder og mulighed for at bade og fiske. På 9. etape (12 km) fortsætter man gennem Svartedalen, som man først forlader i slutningen af etapen. 10. etape (12 km) er domineret af et sørigt mose- og skovlandskab, og den første del af etapen er temmelig kuperet. 11. etape (22 km) går gennem et sørigt skovlandskab, inden man på 13. etape nærmer sig Uddevalla.

Etape 19-23, Vildmarkstur (ca. 70 km)

Fra Bredmossen på 19 etape, som er det største moseområde i Bohuslän, begiver man sig ind i Bohusläns største sammenhængende vildmarksområde uden bebyggelse og med kun få krydsende veje. Der er ikke mulighed for at købe proviant undervejs, og det er svært at finde offentlig transport ud af området. Flere strækninger på etape 22 og 23 er umarkeret, og man skal selv finde vej med kort og kompas. Den samlede længde af etaperne 19-23 er ca. 60 km. Hertil kommer ca. 10 km mellem etape 21 og 22, som er umarkeret og ikke en del af Bohusleden, hvor man selv skal finde vej af stier og småveje. Undervejs på ruten findes fem shelterpladser.

Etape 25: Håvedalen-Krokstrand
Etape 25: Håvedalen-Krokstrand. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: Lukasz Warzecha/Westsweden.com


Bohusleden GPX-fil

Køb vandreruten som GPX-fil til din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe kortet over hele Bohusleden med shelters som en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med vandreruten og din egen position.Vandra Bohusleden (guidebog)

Køb guidebogen "Vandra Bohusleden"

Guidebogen Vandra Bohusleden er en komplet guide til rutens 27 etaper. Guidebogen er opdelt i to dele. Første del beskriver alle 27 etaper med praktisk information om bl.a. nærmeste busstoppested eller togstation. Forfatterne giver også deres personlige tips om de bedste shelterpladser og badesøer. Anden del af guidebogen beskriver 15 forslag til vandreture på vandreruten, både dagsture og weekendture med overnatning. I alt 285 sider.

Friluftsatlas Bohusleden 1:50.000

Køb Friluftsatlas i målestok 1:50.000

Friluftsatlas Bohusleden 1:50.000 er en kortbog (60 sider) over alle etaperne på vandreruten. Kortbogens kort i målestok 1:50 000 viser bl.a. etapestarter, parkering og busstoppesteder nær ruten, overnatningsmuligheder, shelters, drikkevand, mv. Kortbogen er trykt på alm. papir og har derfor ikke samme høje kvalitet som Topo50-kortene ovenfor, som er trykt på særligt slidstærkt papir. Friluftsatlasset er et godt supplement til guidebogen "Vandra Bohusleden".


Køb kort over Bohusledens delstrækninger


Hvis du kun vil vandre dele af Bohusleden, kan du vælge mellem forskellige kort i Sverigeserien - Topo50, som er gode detaljerede kvalitetskort i målestok 1:50.000.

Göteborg Sverigeserien - Topo50 - blad 27. Målestok 1:50.000
Göteborg
Sverigeserien
Topo50 - blad 27
Etape 1-7
I den sydlige del af ruten omkring Gøteborg og Kungävl skal du bruge Göteborg Sverigeserien - Topo50 - blad 27. Kortet dækker fra og med 1. etape til midtvejs på 7. etape nord for Kungälv.

Göteborg Sverigeserien - Topo50 - blad 28. Målestok 1:50.000
Lerum
Sverigeserien
Topo50 - blad 28
Etape 7-10
Fra midtvejs på 7. etape til og til og med 10. etape (ca. 38 km) skal du bruge Lerum Sverigeserien - Topo50 - blad 28. Kortet dækker turen nordpå gennem et område præget af skov, som indimellem har vildmarkspræg, som beskrevet under "Etape 7-13, fin 5-dages vandretur (94 km)".Orust Sverigeserien - Topo50 - blad 35. Målestok 1:50.000
Orust
Sverigeserien
Topo50 - blad 35
Etape 11-17 (her skal du bruge to kort)
Fra og med 11. eller 12. etape og til og med 17. etape skal du først bruge Trollhättan Sverigeserien - Topo50 - blad 36, og i slutningen af ruten efter Uddevalla skal du bruge Orust Sverigeserien - Topo50 - blad 35.

Strömstad Sverigeserien - Topo50 - blad 43. Målestok 1:50.000
Strömstad
Sverigeserien
Topo50 - blad 43
Etape 18-27
Hvis du vil vandre vildmarksturen, som begynder på 19. etape, skal du bruge kortet Strömstad Sverigeserien - Topo50 - blad 43. Kortet dækker hele ruten op til den norske grænse og ud til kystbyen Strömstad.

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen

Drikkevand på vandreturen

Sådan finder du godt drikkevand i naturen

Bullarebygden etape 19-23
Bullarebygden etape 19-23. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: Lukasz Warzecha/Westsweden.com