Stenmuseet i Vilshult

(Svensk: Stenlängan i Vilshult)

Stenmuseet i Vilshult

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 24. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
(Vejledende tider):
Normalt åbent i weekender kl. 13-16 fra midt juli til begyndelsen af august, se museets eget website.
AdresseAdresse Adresse
Stenlängan
Södra Fröatorpsvägen 22
290 62 Vilshult
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.3534
Longitude : 14.4765
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Stenbrydningen omkring år 1900

Stenmuseet i Vilshult - også kaldet Stenlängan - er en imponerende 63 meter lang bygning i kampesten, som huser et stenmuseum. Bygningen er opført i 1879 som ko-, svine- og hestestald og kartoffelkælder, inden den blev museum.

Museet fortæller om, hvordan man har brudt sort diabas i områdets mange stenbrud fra ca. 1890 og frem til midten af 1900-tallet. Blekinge var tæt befolket, fattigdommen var stor, og landbruget kunne ikke beskæftige alle. Så stenbruddene gav en ny indtægtsmulighed for mange mænd. Museet viser også skiftende udstillinger med lokal kunst og kunsthåndværk fremstillet af sort diabas.

Stenmuseet Vilshult
Foto: © sydsverige.dk

Stenmuseet Vilshult
Foto: © sydsverige.dk


Hvad er sort diabas

Sort diabas er en granit, som her i området mellem Skåne og Blekinge er af meget høj kvalitet. Sort diabas er dannet i vulkaner for 1 - 1,5 milliarder år siden. Flydende sten fra jorden indre - magma - trængte op gennem jordskorpen og dannede lange gange - her i det vestlige Blekinge er de 10-20 meter brede, derfor er de åbne miner lange og smalle.

I rå form er sort diabas mørkegrå, men når den slibes, bliver den blank sort og anvendes til bl.a. bygningsudsmykning, gulve, monumenter, skulpturer og gravsten.

Stenbrud i nærheden af museet

Hvis du vil opleve et stenbrud, kan du fra Vilshult køre et smut vestpå ind i Skåne til området syd for Lönsboda. Her ligger Svarta Bergen - Hägghults Stenbrud, et imponerende stenbrud med et 900 meter langt og 50 meter bredt krater i landskabet og et fint udemuseum.

En anden mulighed er at besøge det mindre stenbrud Arons Berg, der ligger tættere på Vilshult: Kør østpå fra Vilshult mod Kyrkhult. Efter tre km er der skilt til venstre mod Brännarebygden, hvor du finder stenbruddet med gamle kraner, maskinhus, smedje mv. Arons Berg åbnede i 1893 og var i drift frem til 1983.

Her finder du Stenmuseet

Stenmuseet ligger i Vilshult ca. 10 km nord for Olofström. Der er skilt til Stenlängan fra vej 15, som går gennem Vilshult.