Kanotur på Lagaleden – fra Bolmen til Kattegat

Søpadling på Lagaleden. Foto: Ulf Lundin/imagebank.sweden.se

Siden er publiceret / opdateret: 20. februar 2019
Kort over sydsverige
Fra den store sø Bolmen på grænsen mellem Halland og Småland kan I padle ca. 120 km ad kanoruten Lagaleden gennem det sydvestlige Småland og Halland helt ud til Kattegat. Ruten følger de to åer Bolmån og Lagen og en række store og små søer undervejs. Begynd og afslut turen hvor I vil, for de fleste kanoudlejere tilbyder - mod betaling - at køre kanoen ud til startstedet og hente den igen, der hvor I afslutter kanoturen. Fordelen ved Lagaleden er, at der er vand i åen året rundt i modsætning til mange mindre åer, som er meget lavvandede om sommeren.

Sværhedsgrad

Lagaleden veksler mellem let søpadling og padling på åerne Bolmån og Lagan med ind imellem strømfyldt vand. Hele strækningen mellem Bolmen og Kattegat har ca. 16 løft, de fleste ved vandkraftværker på ruten. Løftene varierer fra ca. 100 meter til flere km, så medbring en kanovogn til overbæringerne. Den samlede faldhøjde mellem Bolmen og havet er 140 meter.


Kortet viser, hvordan Lagaleden forløber. Ruten på kortet er 120 km. Røde markeringer er de ca. 16 steder, hvor kanoen skal på land / løftes for at komme forbi strømfald og vandkraftdæmninger. Zoom ind på kortet.Lejrpladser

Langs med Lagaleden findes omkring 30 lejrpladser, hvor I kan campere og overnatte. I skal benytte en kanocheck til at betale for overnatningen på hver lejrplads, hvor der som regel er teltplads, shelter, grillsted, toiletter, skraldespande og nogle steder drikkevand. Køb kanocheckene hos kanoudlejeren i området.

Leje af kano

Der er flere kanoudlejere i området:

Sjöstugans kanoudlejning ved søen Möckeln. Her kan du leje kanoer. Kanoudlejeren tilbyder også kanotransport mod betaling.

Sydsvensk kanotleasing ved søen Lokasjön i udkanten af Markaryd. Også denne kanoudlejer tilbyder kanotransport mod betaling.

Køb kort over kanoruten Lagaleden

To terrænkort i målestok 1:50.000 dækker næsten hele den 120 km lange kanorute fra Bolmen til Kattegat. Kortene er meget detaljerede og gode at have med på turen, dog viser de ikke lejrpladserne.

Bolmen Sverigeserien - Topo50 - blad 15 dækker strækningen fra søen Bolmen ned til Strömnäsbruk. Næste kort er Hässleholm Sverigeserien - Topo50 - blad 5, der dækker strækningen syd for Strömnäsbruk. Kortene dækker dog ikke kanorutens sidste ca. 20 km, inden man når frem til havet: Karsefors - Laholm - Kattegat. Du kan købe kortene i vores webshop.

Bolmen Sverigeserien - Topo50 - blad 15. Målestok 1:50.000
Bolmen
Sverigeserien
Topo 50 - blad 15
Hässleholm Sverigeserien - Topo50 - blad 5. Målestok 1:50.000
Hässleholm
Sverigeserien
Topo50 - blad 5


SE OGSÅ

Flere kanoruter i det sydlige Småland