Middelalderborgen Glimmingehus

Siden er publiceret / opdateret: 25. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Se borgens eget website under Links.
AdresseAdresse Adresse
Glimmingehus
Glimminge
27 656 Hammenhög
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.501
Longitude : 14.2311
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Middelalderfestival på Glimmingehus
Foto: skane.com © sydpol.com

Borg med mange aktiviteter

Glimmingehus er et spændende udflugtsmål med rundvisninger og indimellem aktiviteter for både voksne og børn. Fx kan man tage på spøgelsesvandring gennem borgen.

I løbet af sommeren er her aktiviteter for hele familien, se program under Links.

Glimmingehus' lille museum viser genstande, som er fundet i voldgraven, og som belyser livet på stedet. Ved borgen ligger en fin lille urtehave med kvan, malurt, humle, salvie og andre urter, som blev anvendt til medicin eller fødevarer i middelalderen.

Borgens historie

Glimmingehus er Nordens bedst bevarede middelalderborg og Sveriges nationalborg. Borgen blev opført af danskeren Jens Holgersen Ulfstand, som var ridder, rigsråd, lensherre på Gotland (som dengang var dansk) og admiral i den danske flåde. Byggeriet af Glimmingehus gik i gang i 1499, og i knap 50 år blev borgen anvendt som bolig for familien Holgersen Ulfstand. Herefter lå Glimmingehus hen som kornmagasin i omkring 400 år. Glimmingehus er opført i et frugtbart landbrugsområde, og dets formål har været at kontrollere og forsvare oplandet.

Glimmingehus
Foto: © Kai Svensson

Middelalderspil på Glimmingehus
Middelalderspil på Glimmingehus. Foto: © Kai Svensson


SE OGSÅ

Flere slotte og herregårde i Skåne

Borg med dødsfælder

I 1400-tallet blev det almindeligt at adelen, biskopper og velhavende familier i Skåne lod bygge deres boliger i sten. Borgene udgjorde en beskyttelse mod bondeoprør, men som regel satte man bekvemmelighed højere end forsvarsfunktion. Med sine listige dødsfælder i form af skydehuller i dørene, faldgitter m.v., som skulle overraske eventuelle indtrængende på borgen, er Glimmingehus en undtagelse.

Murene er op til 2,5 meter tykke, vinduerne er små og borgen er omgivet af en voldgrav. Borgens kælder har fungeret som forrådskammer. Her er også en dyb brønd, der har gjort det muligt at klare sig ved belejring. I slutningen af 1700-tallet lå Glimmingehus på en holm i en lille sø, som nu er udtørret.

Her finder du Glimmingehus

Glimmingehus ligger 12 km sydvest for Simrishamn. Følg vej 9 mellem Ystad og Simrishamn, hvor der er skilt til Glimmingehus.

Middelaldermarked på Glimmingehus
Middelaldermarked på Glimmingehus. Foto: Riksantikvarieämbetet., CC-BY

Det spøger på Glimmingehus
Foto: © Kai Svensson


En hyldest til ridderidealer

De fleste borge fra den tid har været kolde og ikke særlig behagelige at bo i. Glimmingehus var en undtagelse. Borgen er bygget med et centralvarmesystem i form af et ildsted, hvorfra røgen er ledt gennem kanaler i murerne for derved at varme rummene op. Men derudover var Glimmingehus næppe særlig avanceret på Jens Holgersens samtid. Borgen kan betragtes som en hyldest til de ridderidealer, som var ved at forsvinde. Indvendigt levede borgen helt op til datidens standard, men udvendigt var Glimmingehus gammeldags, allerede da den blev bygget.

Se flere billeder

Glimmingehus - Fotogalleri