Forsiden > Byer i Skåne > Her

Simrishamn

Fiskerihavnen i Simishamn

Fiskerihavnen i Simishamn er Sveriges største og rummer en stor fiskeflåde. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 28. september 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.5543
Longitude : 14.3529
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Hyggelig fiskerby i Österlen

Simrishamn, ca. 100 km fra Malmø, er en hyggelig fiskerby med lidt over 6.000 indbyggere. Fiskerihavnen er Sveriges største og rummer en stor fiskeflåde. Simrishamn - eller Simmershavn som byen hed, da Skåne var dansk - har rødder tilbage til 1100-tallet. I 1200-tallet, da sildefiskeriet i Østersøen var på sit højeste, fik byen købstadsrettigheder og blev et centrum i Österlen - det sydøstlige Skåne.

I byens midte og ældste del finder man middelalderbyens små krogede gader med toppede brosten og stokroser ved facaderne. Her ligger pastelfarvede huse med røde tegltage side om side, frodige byhaver bag plankeværker og lave mure. Byens huse, de historiske seværdigheder, havet, gode spisesteder og indkøbsmuligheder er alt sammen med til at gøre byen til et populært udflugtsmål for turister.

Overnatning i eller nær SimrishamnHaver i Simrishamn

Det milde og solrige kystklima i Simrishamn skaber gode betingelser for blandt andet havedyrkning. Besøg fx haven “Bergengrenska trädgården” (Allgatan 4) i den centrale del af byen, et åndehul midt i byen. Haven er anlagt i 1800-tallet og har bl.a. en rosenbank med omkring 130 historiske roser fra Österlen. Hver sommer fejres rosen i Simrishamn med en særlig festdag, hvor blomsten er omdrejningspunktet for en lang række aktiviteter. Se Links.

Have
Foto: skane.com © Helene Toresdotter


Österlens museum og de gamle købmandsgårde

Simrishamn har flere flotte gamle købmandsgårde, bl.a. Kockska gården (i dag hotel) som er en af Sveriges bedst bevarede købmandsgårde, og Björkegernska gården som huser Österlens museum i fire etager. På museet kan du få indblik i områdets historie med almuekultur, fiske- og søfartshistorie, m.v. og se skiftende historiske udstillinger. Det rummer også en fin museumsbutik med souvenirs, bøger, smykker m.m.

Bilmuseet Autoseum

Hvis du har en særlig interesse for klassiske biler, er Autoseum i byens udkant et besøg værd. Her findes motorcykler, fly og ikke mindst gamle biler i alle udformninger – fra en danskproduceret bil årgang 1898 til en Lamborghini Gallardo fra 2007 fordelt på et 2500 kvm. stort udstillingsområde

Sct. Nicolai Kirke

I den gamle bydel ud til torvet ligger Sct. Nicolai Kirke (svensk: S:t Nicolai Kyrka) hvis ældste del er fra 1200-tallet. Kirken er bygget i kampesten og opkaldt efter sømændenes skytshelgen Sct. Nicolai. Næsten hele kirkens gulv er dækket af gamle gravsten.

Middelalderbyens små gader er bevaret
Middelalderbyens små gader er bevaret. Foto: © sydsverige.dk

Byhus
Foto: © sydsverige.dk


Österlens kulturelle centrum

Simrishamn er i dag det kulturelle centrum i Sydøstskåne. Her ved havet med et lys som i Skagen og det milde klima har mange kunstnere og kunsthåndværkere valgt at slå sig ned. I og omkring byen findes mange spændende gallerier og dygtige kunsthåndværkere.

Trolling efter laks og ørred

Også turister kan nyde godt af, at havet omkring Simrishamn er ideelt for store Østersølaks og ørred. Byen er på få år blevet et at Europas bedste udgangssteder for Trollingfiskeri. Trolling er en Amerikansk fiskemetode, hvor man anvender både ekkolod og dybdetrolling. Besøg trollingcentret ved havnen, hvor du kan chartre egen båd med skipper og al nødvendig udrustning. Hvert år sejler 3000 trollingfiskere ud fra Simrishamn havn, de fleste i vinterhalvåret.

Havnen i Simrishamn

Om sommeren er der liv og flere festlige arrangementer på havnefronten med mad og underholdning ved lystbådene. Den årlige "Silles dag" finder sted her i slutningen august.

Køb kort over omegnen af Simrishamn og Österlen

I vores webshop kan du vælge mellem to typer kort over Simrishamns omegn: Simrishamn Sverigeserien - Topo50 - blad 3 i målestok 1:50.000 er velegnet til fx vandreture omkring Simrishamn og i Österlen. Cykelkort blad 2 i målestok 1:90.000 viser cykelruter i det sydøstlige Skåne.

Simrishamn Sverigeserien - Topo50 - blad 3. Målestok 1:50.000
Simrishamn
Sverigeserien
Topo50 - blad 3
Cykelkartan blad 2 - Skåne sydøst. Målestok 1:90.000
Cykelkort 2


Spis på havnen

"Sjöfolket - Ekströms Fisk & Restaurang" på Svartehallsvägen i fiskerihavnen (GPS: 55.55406, 14.35918 (WGS84: Decimal)) er en familiedrevet og bæredygtig fiske-, skaldyrs- og delikatessebutik, røgeri og fiskebutik med lokalproducerede råvarer, man bl.a. kan nyde på det lille spisested. Her findes et bredt udvalg af fiskeretter til en overkommelig pris.

Sjöfolket i Simrishamn
Foto: © sydsverige.dk


Helleristninger

I byens udkant findes flere helleristninger fra bronzealderen. I den sydlige del af Simrishamn ligger Helleristningerne i Simrislund, som er et af Skånes mest interessante områder med helleristninger. Vest for Simrishamn kan du opleve Helleristningerne i Järrestad, her findes mere end 500 helleristninger på et område, der blot måler ca. 25 x 25 meter. En af ristningerne forestiller en smuk dansende menneskelignende figur.

Runestenene i Simris

Ved kirken i den lille by Simris, et par km sydvest for Simrishamn, står to runesten fra vikingetiden. Den ene har flot vikingeornamentik med slyngede figurer.