Stenshuvuds Nationalpark

Stenshuvud Nationalpark

Stenshuvuds karakteristiske bjerg er 97 meter højt og har siden tidernes morgen fungeret som sømærke. Ved foden af Stenshuvud ligger en af Skånes bedste badestrande. Foto: Anders Good /IBL Bildbyrå Kustberg

Siden er publiceret / opdateret: 28. december 2023
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Stenshuvuds Nationalpark
277 35 Kivik
Sverige

Nationalpark med rigt dyreliv

Stenshuvuds Nationalpark syd-øst for Kivik i Österlen er domineret af løvskov, overvejende bøg og avnbøg, og mod syd sandede heder og enge og lange, smukke sandstrande.

Her er mange forskellige planter og omkring 600 slags blomster. Dyrelivet er rigt, og der er mulighed for at se rådyr, grævling, kanin og hare samt hasselmus, som er nationalparkens symboldyr. Hvis du er heldig, kan du se elg og mår. Om sommeren kan man høre nattergale.

I begyndelsen af 1900-tallet var Stenshuvud et åbent landskab skabt af græssende kreaturer og mennesker, der udnyttede skovens ressourcer. I midten af 1900-tallet voksede Stenshuved til, men i dag er græssende dyr tilbage i området, hvor de bidrager til at holde landskabet åbent og dermed skabe større biologisk mangfoldighed.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Stenshuvuds Nationalpark. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Naturum om dyr og planter

Nationalparkens Naturum ved hovedindgangen viser en udstilling om nationalparkens dyr, planter og geologi. Her er også forslag til gåture rundt i den over tre kvadratkilometer store nationalpark.

Naturum i nationalparken
Naturum ved indgangen til nationalparken fortæller om nationalparkens dyr, planter og geologi. Foto: © Ida Lundqvist

Naturum i nationalparken
Naturum ved indgangen til nationalparken. Foto: © sydsverige.dk


Flot udsigt fra Stenshuvud

Stenshuvuds Nationalpark har fået sit navn efter Jætten Sten, som siges engang at have styret hele området fra sit bjerg. Stenshuvuds karakteristiske bjerg er 97 meter højt og har siden tidernes morgen fungeret som sømærke. Toppen er også et godt udsigtspunkt, hvorfra man har en flot udsigt over havet og kyststrækningen nedenfor med en af Skånes fineste sandstrande.

Overnatning nær Stenshuvuds NationalparkVandrestier

Der er flere stier rundt i nationalparken og op til Stenshuvuds top - der er 800 meter til toppen fra Naturum. Vandreruten Österlenleden (SL4), som er en del af Skåneleden, går gennem nationalparken.

Orkidéer i nationalparken
Orkidéer i nationalparken. Til venstre tyndakset gøgeurt. Foto: © sydsverige.dk


Arboretet i Hällevik

Ved den nordlige P-plads ved Hällevik ligger et arboret, som blev påbegyndt omkring år 1900. Siden 1986 har området været en del af nationalparken. Arboretet rummer træer og buske fra hele verden (skiltede).

Indgange til Stenshuvuds Nationalpark

Der er flere indgange til nationalparken. Hovedindgangen med P-plads og naturum ligger centralt i parken og nås fra Södra Mellby. Hvis du vil besøge den fine sandstrand, er det en god idé at parkere her og gå de 700-800 meter ned til vandet. Desuden findes en P-plads i parkens nordlige del ved Hällevik.

Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle nationalparker, naturreservater og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle nationalparker, naturreservater og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.

Simrishamn Sverigeserien - Topo50 - blad 3. Målestok 1:50.000
Simrishamn
Sverigeserien
Topo50 - blad 3

Køb kort over Sydøstskåne med Stenshuvud

Simrishamn Sverigeserien - Topo50 - blad 3 i målestok 1:50.000 viser bl.a. Stenshuvuds Nationalpark foruden en stor del af Sydøstskåne. Du kan købe kortet i vores webshop.

Regler for færdsel og overnatning

Der gælder særlige regler for færdsel i Stenshuvuds Nationalpark. Fx er det ikke tilladt at cykle, slå telt op, lave bål eller plukke vilde blomster i området.