Forsiden > Byer i Skåne > Her

Kivik

Siden er publiceret / opdateret: 29. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.6848
Longitude : 14.2269
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Tofamiliehus i Kivik
Foto: © sydsverige.dk


Et hyggeligt fiskerleje

Kivik, ca. 95 km fra Malmø, er et tidligere fiskerleje med aner fra middelalderen. Området omkring havnen er byens ældste med bindingsværkshuse, stokroser og små krogede gader. Lige bag havnen finder man Stengatan med mange smukke, ældre huse og frodige haver.

Byen er et populært turistmål, og om sommeren er her fyldt med mennesker, som sidder på spisestederne på havnen eller slentrer rundt i de små gader. Uden for sæsonen har Kivik kun omkring 1.200 fastboende.

Sveriges æbledistrikt

Kivik og resten af Österlen er kendt for sit milde klima, som er velegnet til frugtdyrkning. Alene æbledyrkningen lægger beslag på over 800 hektar jord omkring byen, og samlet set er området omkring Kivik Sveriges største frugtdistrikt. I maj måned blomstrer de tusindvis af æbletræer omkring byen, et smukt skue man bl.a. kan opleve på ture arrangeret af Kiviks Musteri og Æblets Hus i Kvik. Senere på året i september, når høsten er hus, finder den årlige frugtfestival sted (se "Æblemarked" herunder) med smagsprøver, udstillinger, konkurrencer, underholdning mv.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Oplevelser i Kivik. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Overnatning i eller nær KivikKiviks marked 5. - 8. juli 2024

Byen er bl.a. kendt for det årlige Kiviks marked i den tredje uge i juli, som finder sted på strandbakkerne lige nord for byen. Det er et kræmmermarked med omkring 1.000 boder, hvor man kan købe alt mellem himmel og jord. Markedet bliver hvert år besøgt af omkring 100.000 mennesker.

Æblemarked i september 2024

Det årlige æblemarked finder sted den sidste weekend i september - dvs. 28-29. september 2024. Arrangementet fandt tidligere sted på havnen, men er nu flyttet til Svabesholms Kungsgård på bakkerne lige syd for Kivik.

Æbledistrikt Österlen
Området omkring byen er Sveriges største frugtdistrikt. Foto: skaane.com © sydpol.com


På det årlige æblemarked er der folkeliv og leben med prøvesmagning af årets æblehøst, kåring af det største æble, afsløring af årets æblekunstværk i form af et billede lavet af 35.000 æbler, æblekonkurrencer, levende musik, uddeling af årets guldæble samt rundvisninger på Kiviks Mosteri, der bl.a. fremstiller frugtcider og æblejuice.
Se æblemarkedets program under Links.

Flere billeder

Kivik - Fotogalleri

Fritiof Nilsson "Piraten"

Bag havnen møder man "Piraten" - en statue af forfatteren Fritiof Nilsson "Piraten", som boede i Kivik til sin død i 1972. Piraten blev kendt som romanforfatter og for sin livsstil. På hans gravsted står: "Herunder ligger asken af en mand, som havde det for vane at udskyde alting til næste dag. Dog forbedrede han sig til sidst og døde faktisk den 31 jan. 1972". Piraten skrev selv teksten til gravstenen - bortset fra datoen... Efter hans død er der dannet et "piratselskab" (piratensällskapet) med 3500 medlemmer.

Badestrand ved havnen
Der er fine badestrande lige nord for havnen. Foto: © sydsverige.dk


Ligesom jeg-personen i Piratens bog "Bombi Bitt och jag" var Fritiof Nilsson Piraten opvokset i stationshuset i barndomsbyen Vollsjö, ca. 35 km vest for Kivik. I 1983 blev stationshuset trods protester revet ned. Senere - i 1998 - opstod et "Piratenmuseet" i Banvaktarstugan ved siden af det nu nedrevne stationshus. Piratmuseet har en permanent udstilling om Fritiof Nilsson Piratens liv og virke.

Køb kort over omegnen af Kivik og Österlen

I vores webshop kan du vælge mellem to kort over Kiviks omegn: Simrishamn Sverigeserien - Topo50 - blad 3 i målestok 1:50.000 er velegnet til fx vandreture omkring Kivik og i Skånes sydøstlige hjørne Österlen. Cykelkort blad 2 i målestok 1:90.000 viser cykelruter i det sydøstlige Skåne.

Simrishamn Sverigeserien - Topo50 - blad 3. Målestok 1:50.000
Simrishamn
Sverigeserien
Topo50 - blad 3
Cykelkartan blad 2 - Skåne sydøst. Målestok 1:90.000
Cykelkort 2


Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Kivik


Kiviksgraven (Kungagraven) (1 km)
I byens sydlige udkant ligger den 3.000 år gamle bronzealdergrav Kiviksgraven (Kungagraven). I gravkammeret står otte billedsten udsmykket med helleristninger.

Stenshuvud Nationalpark (5 km)
Fra det 97 meter høje bjerg i Stenshuvud Nationalpark er der flot udsigt over havet og kyststrækningen nedenfor med en fin sandstrand.

Kystfiskeri efter havørred (10 km)
Kysten i Österlen byder på fremragende ørrredvand med masser af store sten, rev, smukke kyststrækninger og meget varierede fiskemuligheder.