Helleristningerne ved Simrislund

(Svensk: Hällristningar vid Simrislund)

Helleristningerne i Simrislund

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 28. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.5435
Longitude : 14.356
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

3.000 år gamle helleristninger

Omkring en km syd for centrum af Simrishamn kan man opleve 3.000 år gamle helleristninger. Følg kystvejen fra Simrishamn mod Brantevik.

De over 200 helleristninger hører til nogle af de mest seværdige i Skåne. De forestiller skibe, hjulkors, mennesker, dyr og skålformede fordybninger. Desuden er der flere helleristninger af økser.

Helleristningerne er indhugget i de lyse, flade klipper, hvorfra der - bag landevejen - er fin udsigt over havet. Der her været flere helleristninger i området, men de blev ødelagt i forbindelse med stenbrydning i 1800-tallet.

I Sverige findes de fleste helleristninger i Skåne, Bohuslän, Uppland og Östergotland. Helleristninger dateres normalt til Bronzealderen, dvs. perioden 1800-500 f.v.t. Benævnelsen "ristning" er misvisende, idet de fleste helleristninger er hugget ind i klippen og ikke ristet. Man ved ikke, hvilken funktion helleristningerne havde i Bronzealderen, men de anses for at have med religion, frugtbarhed eller magi at gøre.

I Bronzealderen var klimaet varmere og mere tørt end i dag. Menneskerne levede af jordbrug, og jagt og fiskeri bidrog til føden. Man anvendte stadig flint til redskaber som økser, mens bronze blev anvendt til smykker og økser med ceremoniel betydning.

SE OGSÅ

Skånes mest unikke helleristninger i Järrestad