Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Vikingeborgen Trelleborg

(Svensk: Trelleborgen)

Vikingespil på Trelleborgen

Vikingespil på Trelleborgen. Foto: Peter Löfqvist - Studio Blå

Siden er publiceret / opdateret: 1. februar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Har åbent dagligt fra dagen efter midsommer til udgangen af august. Desuden forår og efterår, men ikke dagligt. Se åbningstider på bogens eget website under Links.
AdresseAdresse Adresse
Västra Vallgatan 6
Trelleborg
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.376
Longitude : 13.1471
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

En 1000 år gammel vikingeborg

I slutningen af 1980'erne fandt arkæologer resterne af en vikingeborg midt inde i Trelleborg by. Der var tale om en ringformet borg, som blev dateret til 980'erne, dengang Harald Blåtand regerede over Danmark, og Skåne var dansk. Med fundet af den gamle Trelleborg fik man pludselig en forklaring på byens navn.

Der var intet tilbage af selve borgen. Men der, hvor stolperne havde stået i jorden, fandt arkæologerne sorte pletter. Mærkerne efter borgens palisader (mur af nedgravede pæle) dannede en tydelig cirkel med 143 meter i diameter. Der har været tre porte ind til ringborgen. Da vikingeborgen blev bygget, lå den kun 200 meter fra havet ved siden af en lille bugt, hvor skibe kunne lægge til.

Slaget om Trelleborgen. Varighed 41 sekunder. Fra YouTube


Ringborgen er delvist genopført

I begyndelsen af 1990'erne blev en fjerdedel af Trelleborgen rekonstrueret med palisader, port, et middelalderhus inde i borggården, mv. Om sommeren er der rundvisninger på borgen og forskellige aktiviteter som fx marked og vikingeslag samt butik og café. Borgen har også sit eget museum.

Sådan finder du Trelleborgen

Trelleborgen ligger midt i Trelleborg by. Indgang Bryggaregatan 9 (til fods) eller Västra Vallgatan (i bil).

SE OGSÅ

Fotevikens vikingeby nær Trelleborg

Fem trelleborge fra vikingetiden

Trelleborgen er den femte ringborg af trelleborgtypen, man har fundet i datidens Danmark. De fire andre er Trelleborg ved Slagelse, Fyrkat ved Hobro, Aggersborg ved Limfjorden og Nonnebakken i Odense. Fælles for dem er, at de har været cirkelformede og omgivet af palisader, voldgrav og porte.

Trelleborgen i Skåne
I begyndelsen af 1990'erne blev en fjerdedel af den gamle Trelleborg rekonstrueret med palisader, port, et middelalderhus inde i borggården, mv. Foto: Guillaume Baviere, CC BY 2.0


Hvorfor blev Trelleborgen bygget?

I slutningen af 900-tallet forsøgte Harald Blåtand at samle Danmark i ét rige. Det er derfor oplagt at se Trelleborg og de øvrige ringborge i Danmark som et forsøg på at styrke kongemagten i Danmark. Det underbygges af den imponerende runesten i Jelling i Jylland, hvor Harald Blåtand skriver: ”... den Harald som sig vandt Danmark al og Norge og danerne gjorde kristne”.