Krebsefiskeri i de svenske søer

(Svensk: Kräftfiske)

Siden er publiceret / opdateret: 15. august 2023
Krebsefiskeri i Sydsverige
Foto: Tomas Magnusson. Smålands Turism AB


August er højsæson for krebs

August er højsæson for krebsefiskeri i de svenske indsøer. Hvis du har sommerhus i Sverige og fiskerettighed til en sø, bør du ikke gå glip af oplevelsen (bemærk reglerne på området - se nederst i artiklen). Efter fiskeriet kan du holde dit eget krebsegilde for venner og bekendte. Det er en gammel tradition, hvor man spiser krebs og drikker brændevin til ud på de små timer og markerer, at sommeren er slut.

Krebs fanges om natten

Krebs er aktive om natten, og det er især på det tidspunkt, man kan fange dem. Ved midnatstid sejler man i robåd ud på søen og sænker fælder med døde fisk ned på bunden. Krebsene går i fælderne i deres jagt efter føde. Senere på natten – eller næste dag – skal fælderne hives ind. Tidligere brugte man lamper til at lokke krebsene hen til fælderne om natten, men i dag bliver det betragtet som usportsligt. Så du kan også bare sætte fælderne ud om aftenen og hente dem ind næste morgen.

Når krebsene er fanget, bør de holdes i vand et døgn tid, helst et mørkt sted. Derved sikrer man sig, at de tømmer deres tarm, inden de skal koges.

August er højsæson for krebsefiskeri i de svenske indsøer
Foto: Tomas Magnusson. Smålands Turism AB


Krebsegildet

Krebsegilde – (svensk: kräftskiva, kräftskivor) er en svensk tradition, hvor man spiser krebs og drikker brændevin. Hvis vejret tillader det, foregår gildet under åben himmel. Krebsene skal spises kolde, så kog dem dagen i forvejen.

Bring en stor gryde med vand, salt og krydderier i kog og læg krebsene i det kogende vand med hovedet først, så de dør med det samme. Sørg for at vandet hele tiden er kogende, efterhånden som du lægger krebsene i. Tag fat i krebsens rygskjold, og pas på dyrets klør. Kog krebsene i ca. 10 minutter. Krebsene serveres fx med kogte kartofler og brød.

Video: Krebsefiskeri. Varighed 1:45 min. Fra YouTube


Fiskesæson for krebs

I 1800-tallet var de svenske krebs så truet af overfiskeri, at det blev forbudt ved lov at fange krebs før 7. august og efter 1. november. I dag er forbuddet formelt ophævet, men der er stadig regler for, hvornår man må fange krebs.

Fang selv krebs

Som lystfisker uden adgang til din egen private sø i Sverige - eller hvis du ikke er medlem af en lokal fiskeforening - kan du gå ud fra, at det er forbudt af fange krebs i offentlige søer både før sæsonen starter i august og i selve sæsonen - kort sagt hele året! Hvis du vil fange krebs i krebsesæsonen i august, kan du købe tilladelse til at fiske i privat sø. Eller du kan melde dig ind i den fiskeforening, som har fiskeretten over søen. De fleste foreninger har A, B og C-medlemmer. Hvis du køber et dagskort til en fiskesø, er du pr. automatik C-medlem, dvs. uden ret til at stemme på foreningens årsmøde eller fiske med andet end stang. Er du A-medlem, har du stemmeret og kan fx fiske efter krebs. Det gælder bl.a. for medlemmer af Ivösjöns Fiskevårdsförening i Skåne, læs mere om Lystfiskeri i Ivösjön.

Med hensyn til krebsefiskeri er der desværre ingen nationale regler på området - kun regionale og lokale bestemmelser. Kontakt den lokale Länsstyrelse i det område, du vil fiske, for at høre nærmere om reglerne for krebsefiskeri (kräftfiske). Sverige har 21 Länsstyrelser, bl.a. en for Skåne, en for Blekinge, en for Halland, en for det sydlige Småland (Kronoberg), osv. Se alle på lansstyrelsen.se

De svenske krebs kan ikke dække efterspørgslen. Derfor importerer svenskerne hvert år omkring 2.500 ton krebs fra bl.a. USA, Tyrkiet og Kina.

SE OGSÅ

- Ørred- og laksefiskeri i Mörrumsån
- Geddefiskeri i Karlskronas skærgård

Krebsefælden sættes ud om aftenen
Foto: Tomas Magnusson. Smålands Turism AB