Smögen

Smögen

Foto: Thomas Fabian, CC BY-SA 2.0

Siden er publiceret / opdateret: 26. oktober 2022
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 58.3562
Longitude : 11.2275
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Naturhavn i skærgården

Klippeøen Smögen i skærgården nord for Gøteborg er især kendt for sin lange, smalle naturhavn kaldet Smögenbryggan, der i dag er et af Sveriges største turistmål.

Hele farvandet omkring Smögen er fyldt med nøgne klipper og skær, som i sig selv er en stor oplevelse. Fra øen fører en 200 meter lang bro over til fastlandet og nabobyen Kungshamn.

Frem til begyndelsen af 1900-tallet var havnen i Smögen en vigtig eksporthavn, hvorfra der blev fragtet saltede fisk til resten af Europa. Langs Smögenbryggan lå magasiner, lagerhaller og salterier, og havnen var øens naturlige centrum.

Oplev Sveriges næststørste fiskeauktion

Også i dag kan man komme tæt på fiskeriet. På østsiden af Smögen finder man den nye havn med bl.a. "Smögens fiskauktion" - en af Sveriges største - hvor fiskernes fangster hver morgen bliver solgt til højstbydende. Ved fiskeauktionen kan du købe fersk fisk og skaldyr, eller du kan få fisk eller friske rejer serveret på et af havnens serveringer. Der er P-pladser på den nye havn.

Hvis du selv vil fiske, kan du tage med på en af de populære fisketure, som udgår fra Smögen.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Smögen. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.
I dag er Smögen præget af turisterne

I dag er Smögenbryggan præget af turister, som om sommeren besøger de mange butikker, caféer og udendørs restauranter langs vandet. Smögen har kun ca. 1500 indbyggere, men fra omkring midsommer til midten af august er her rigtig mange turister, lystsejlere og unge mennesker, især på Smögenbryggan. Musikken spiller, og drinksene flyder, så hvis du søger fred og ro, skal du holde dig væk midt på sommeren.

Fiskerbådene er for længst forsvundet fra Smögen, i stedet har lystsejlerne overtaget gæstehavnen, som er en af Sveriges største.

Orust Sverigeserien - Topo50 - blad 35. Målestok 1:50.000
Orust Sverigeserien
Topo50 - blad 35

Køb kort over skærgården med Smögen

I vores webshop kan du købe et detaljeret kort i målestok 1:50.000 over skærgården med Smögen: Orust Sverigeserien - Topo50 - blad 35. Kortet er velegnet til fx vandreture, cykelture og udflugter på skærgårdsøerne Orust og Tjörn og fastlandet nord for Orust.Smögen
Foto: © Jane Lindbladh


Fiskerimuseer

Bag Smögenbryggan ligger museet Fiskarstugan, hvor du kan se, hvordan en fiskerfamilie boede i midten af 1800-tallet. Der er mere om datidens fiskeri i Sjöbodsmuseet på Smögenbryggan, som her kan fremvise en stor samling ældre fiskeredskaber.