Visingsö Borg (Näs Slotsruin)

(Svensk: Visingsö Borg - Näs Slottsruin - Näs Borg)

Siden er publiceret / opdateret: 29. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.998
Longitude : 14.2912
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Visingsö Borg (Näs Slotsruin)
Foto: westschweden, CC BY-NC 2.0


Sveriges første kongeborg

Visingsö Borg - eller Näs Slotsruin - på sydspidsen af øen Visingsö i Vättern blev opført i midten af 1100-tallet som en næsten uindtagelig fæstning. Frem til begyndelsen af 1300-tallet fungerede borgen som tilholdssted for den svenske kongemagt.

Visingsö Borg omtales i den islandske saga Rimbegla som et anseligt slot, som var det stærkeste i riget.

Video: Näs borgruin, Visingsö. Varighed 3:39 min. Fra YouTube


Visingsö Borg er sandsynligvis opført af sverkerkongen Sveker den ældre, en af Sveriges første konger. I 1100-tallet kæmpede to magtfulde familier om kongemagten i Sverige: Sverker-slægten fra Östergötland og Eriks-slægten fra Västergötland. I nogle perioder kom kongen fra den ene familie, i andre perioder fra den anden familie. I løbet af godt 100 år havde Sverige i alt 11 konger fra de to slægter. Flere af kongerne havde deres hovedsæde på Visingsö Borg, og fire af dem døde her: Karl Sverkersson 1167, Erik Knutsson 1216, Johan Sverkersson 1222 og Magnus ”Ladulås” Eriksson 1290.

Borgen nedbrændte i 1318. I dag er Visingsö Borg en ruin. Borgen er delvis eroderet af søen, og der er stort set kun nogle tårnfundamenter tilbage.

SE OGSÅ

Flere seværdigheder på Visingsö

Visingsö Borg (Näs Slotsruin)


Bygget med vand på tre sider

Med vand på tre sider har borgen været let at forsvare. De, der har opført den, må have regnet med, at et eventuelt angreb ville komme fra landsiden mod nord, for her har borgen været forstærket med forsvarsmur og tårne.