Brahehus ved Vättern

(Svensk: Brahehus slottsruin)

Brahehus

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 17. juni 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Brahehus
563 91 Gränna
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 58.053
Longitude : 14.5046
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Flot udsigt over Vättern

På et højdedrag med flot udsigt over Vättern og øen Visingsö ligger det tidligere lystslot Brahehus. I dag er det en ruin beliggende meget tæt på motorvej E4, nord for Gränna. Her ved E4 er der rasteplads, hvor man kan parkere og gå under motorvejen for at komme over til slotsruinen.

Opført af Per Brahe den yngre

Brahehus blev opført af den magtfulde greve Per Brahe den yngre i perioden ca. 1637-1655. Visingsborgs Grevskab ejede enorme landområder i Sverige, som blev styret fra Visingsborgs Slot (nu Visingsborgs Slotsruin) på Visingsö. Per Brahe var ansvarlig for det svenske retsvæsen og modtog store rigdomme i form af ejendomme og land af kongen.

Udsigt fra Brahehus ruinen
Udsigt fra Brahehus. Øen Visingsö i Vättern kan skimtes i det fjerne. Foto: © sydsverige.dk

Udsigt fra Brahehus
Højt hævet og synlig fra søen har Brahehus i midten af 1600-tallet udstrålet magt og rigdom. Foto: © sydsverige.dk


Brahehus var oprindeligt tænkt som et enkesæde til Per Brahes hustru. Da hun døde i 1650, 30 år før sin mand, blev planerne ændret, og Brahehus blev i stedet anvendt til indkvartering af gæster og fremmede sendebud. I sin ungdom havde Per Brahe tilbragt nogle år i Tyskland, hvor han fik inspiration til byggeriet fra de mange middelalderborge med lignende placering. Sine gæster lod han bære op ad klippen til Brahehus, noget der sikkert har imponeret dem.

Se flere billeder

Brahehus - Fotogalleri

Brahehus nedbrændte i 1708

Efter Per Brahes død i 1680 blev Brahehus overdraget til den svenske konge Karl 11. Slottet blev tømt for inventar og stod tomt, da byen Uppgränna for foden af bjerget brød i brand i 1708. Ilden bredte sig til Brahehus, som nedbrændte. Efter branden fik slottet lov at forfalde. Ruinen er restaureret i begyndelsen af 1900-tallet og igen i 1971-1972 og 1983-1985.