Gränna

Grännas hovedgade

Grännas hovedgade, Brahegatan, er en ren turistfælde med barer, souvenirbutikker og masser af polkagris-butikker. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 4. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 58.021
Longitude : 14.4588
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

En populær turistby

Gränna med 2.500 indbyggere er beliggende ud til Sveriges næststørste sø, Vättern. Gränna byder på flere seværdigheder og en naturskøn omegn, og om sommeren bliver den hyggelige by indtaget af et stort antal turister. Et besøg i byen kan kombineres med en smuttur til Visingsö. Parkér for eksempel bilen ved havnen (mod betaling) og lej en cykel, når du kommer til Visingsö.

Grännabjerget med frilandsmuseum

Byen har en langstrakt byplan, som skyldes Grännaberget, der indrammer byen mod øst. Bjerget rejser sig næsten lodret, og på toppen af Grännaberget har man smuk udsigt over Vättern.

Heroppe ligger Grännabergets Friluftsmuseum (åbent fra maj til august), hvor man har samlet en række bygninger fra 1600-1700-tallet, og om sommeren kan man købe kaffe og brød. Du kommer op på bjerget ved at følge en af stierne fra byen, eller i bil ved at følge vej 133 mod Tranås.

Udsigt Grännaberget
Udsigt over Gränna og Visingsö fra Grännabjerget. Foto: © sydsverige.dkGrenna Museum - Andréexpeditionens Polarcenter

Gränna er især kendt som varmluftballonernes by. Ballonskipperen og eventyreren S.A. Andrée, som i 1897 begav sig mod Nordpolen i en ballon, er født i byen. På hovedgaden ligger Grenna Museum med Andrée-expeditionens Polarcenter, som fortæller den eventyrlige historie om den mislykkede ballonekspedition, som kostede Andreé og to andre ekspeditionsdeltagere livet.

Plads ved museet

Plads ved museet
Foto: © sydsverige.dk


Ballonflyvning hvert år omkring 11. juli

Hvert år omkring den 11. juli afholdes "Andréedagarna" i Gränna, for at hædre S.A. Andrée. Her mødes ballonentusiaster fra hele verden og flyver i varmluftballon. I februar hvert år afholdes Skandinaviens største ballonkonkurrence i byen.

Om sommeren kan turister flyve i varmluftballon over Gränna. Turene arrangeres af Grenna Ballong & Upplevelse, læs mere under Links.

Polkagrisen

Gränna er også kendt for noget så usædvanligt som en bolsjestang med pebermyntesmag, som bliver kaldt en Polkagris. Den blev opfundet af en fattig kvinde i midten af 1800-tallet, og i dag er polkagrisen en stor forretning i byen. Mere end ti bagerier i byen fremstiller den søde rød- og hvidstribede polkagrisstang. Et ordinært produkt med et usædvanligt navn, men turisterne elsker det.

John Bauer - museum og vandrerute

Eventyrillustratoren John Bauer, hvis tegninger af trolde, kæmper og prinsesser kan ses på Jönköpings Läns Museum, hentede bl.a. inspiration til sit arbejde under sine vandringer på Grännaberget. Den 48 km lange vandrerute John Bauer-leden mellem Gränna og Jönköping, begynder her.

Køb kort over Grännas omegn

I vores webshop kan du vælge mellem to typer kort over Grännas omegn: "Jönköping Sverigeserien - Topo50 - blad 31 i målestok 1:50.000 er velegnet til fx vandreture omkring det sydlige Vättern. Cykelkort 14 i målestok 1:90.000 viser cykelruter og dækker landskaberne på begge sider af det sydlige Vättern.

Jönköping Sverigeserien - Topo50 - blad 31. Målestok 1:50.000
Jönköping
Sverigeserien
Topo 50 - blad 31
Cykelkartan 14. Målestok 1:90.000
Cykelkartan 14


Skogstornet med flot udsigt over Vättern

Hvis du holder af flotte udsigter, bør du besøge Skogstornet (også kaldet Tegnértornet), som står ca. 1,5 km inde i skoven øst for frilandsmuseet. Gå under motorvejen og fortsæt ind i den lille bebyggelse Norra Boarp. Herfra følger du stien (op!) til Skogstornet. Det er vandreruten Holavedsleden, man går på - en vandrerute mellem Gränna og Tranås helt i øst. Du kan også køre i bil op til en lille P-plads (GPS: 58.0123, 14.4719 (WGS84: Decimal)), hvorfra man går ad vandreruten de sidste ca. 800 meter op til tårnet.

Det 27 meter høje Skogstornet står på et højdedrag 300 meter over havet. Inde i tårnet er der en spiraltrappe til toppen, hvorfra der er smuk udsigt over landskabet og Vättern med Visingsö.

Tegnertornet
Fra toppen af Skogstornet (eller Tegnértornet) er der flot udsigt over Vättern. Foto: © sydsverige.dk


Grundlagt i 1652

Gränna blev grundlagt i 1652 af den indflydelsesrige greve Per Brahe den yngre, som også opførte det nærliggende lystslot Brahehus. Gränna er den eneste by i Sverige, som er grundlagt af en greve og ikke en konge.

Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Gränna


Röttle by (3,8 km fra Gränna)
Röttle ligger idyllisk ved bredden af Vättern. Byen er kendt for sine gamle vandmøller, der siden 1200-tallet har udnyttet vandkraften i Röttleån.

Brahehus (5,5 km)
På et højdedrag med flot udsigt over Vättern ligger det tidligere lystslot Brahehus. I dag en ruin, men engang symbol på magt og rigdom.

Visingsö (6 km)
Øen Visingsö i Vättern er et populært udflugtsmål med mange historiske seværdigheder. Der er båd til Visingsö fra Gränna på fastlandet.

Åsens by Kulturreservat (18 km)
I Åsens By kan du opleve, hvordan en smålandsk landsby og det omkringliggende landskab har set ud omkring år 1900.