Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Visingsö

Siden er publiceret / opdateret: 28. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 58.0329
Longitude : 14.3513
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Færge til Visingsö


Øen i Vättern

I den sydlige del af Vättern ligger den 25 kvadratkilometer store Visingsö, som byder på mange seværdigheder.

Den 14 km lange og op til tre km brede ø har 800 fastboende og er om sommeren et populært udflugtsmål. Du kommer til øen med bilfærge eller passagerbåd fra Gränna på fastlandet - en sejltur på 25 minutter. Om sommeren er det en god idé at booke plads hos rederiet "Visingsöleden", hvis du skal have bilen med over.

Kongesæde i 1100-1200-tallet

Visingsö udviklede sig tidligt til et handels- og håndværkscentrum takket være beliggenheden i Vättern. Søen beskyttede indbyggerne mod fjender og gav mulighed for sikker transport til fastlandet både sommer og vinter.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Visingsö. Kortet viser bl.a. nogle af de seværdigheder, der omtales i artiklen. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.




I 1100-1200-tallet var øen et sæde for den svenske konge. Visingsö Borg (Näs Slotsruin eller Näs Borg) på øens sydspids blev opført i 1100-tallet som en uindtagelig fæstning og Sveriges første kongesæde. I gamle islandske sagaer omtales borgen som det stærkeste sted i Sverige. Borgen er sandsynligvis opført af en af sverkerkongerne som led i striden mellem slægterne Sverker og Erik om kongemagten i Sverige. Borgen nedbrændte i 1318 og har siden ligget hen som ruin.

Jan Guillous bøger om Arn Magnusson udspiller sig bl.a. på Näs, og om sommeren arrangeres udflugter i tempelriddernes fodspor. Hvis du besøger Visingsö i august, kan du desuden opleve ridderspil og middelaldermarked.

Visingsborgs Slotsruin

Fra 1560 og frem til 1680 herskede greveslægten Brahe over Visingsö fra Visingborgs Slot (nu Visingsborgs Slotsruin), lige nord for havnen. Slottet blev grundlagt 1560, og i en periode på 120 år opbyggede Brahe-familien et imperium med jord og ejendomme i hele Småland og Midtsverige. Det hele blev styret fra Visingsborgs Slot, som sammen med Brahekirken i dag er blandt øens attraktioner. På begge sider af Vättern omfattede grevskabet over 1000 kvadratkilometer i 20 sogne. I 1680 blev grevskabets ejendomme underlagt den svenske krone, og i 1718 nedbrændte slottet og har siden ligget hen som ruin.

Visingsborg
Visingsborgs slot var engang centrum i et imperium, der bredte sig over store dele af Småland og Midtsverige

Visingsborgs Slottsruin
Visingsborgs slotsruin. Foto: Visit Småland


Visingsborgs Urtehave

Lige vest for havnen, på samme sted som Per Brahe den yngre havde en af sine urtehaver i 1600-tallet, finder man den skønne have "Wisingsborgs Trädgård" med mange af de lægeplanter, krydderurter, prydplanter m.v., som før i tiden voksede i grevskabes haver. Wisingsborgs Trädgård har åbent i sommerhalvåret.

Egeskoven

Nord og syd for havnen finder du Sveriges største egeskov. Den blev i 1830'erne plantet til med 300.000 egetræer for at forsyne den svenske flåde med tømmer i det 20. århundrede. Da træerne var blevet hugstmodne, var udviklingen for længst løbet fra krigsskibe i træ, og i dag er skoven, hvor mange af de gamle ege er bevaret, et skønt rekreativt område gennemskåret af et par vandrestier på fire til syv km.

Brahekirken

I begyndelsen af 1600-tallet blev den gamle kongekirke Ströja kyrka ved hovedvejen ca. 500 meter fra færgelejet stort set revet ned. Dog blev tårnet bibeholdt og i stedet opførte greve Magnus Brahe den nye kirke Brahekirken (svensk: Brahekyrkan) i stilarten Renæssance. Kirken, som er smukt udsmykket, skulle være slotskirke for Visingsborg. Kirken var i 1600-tallet både kirke, museum, kunstgalleri m.v. I denne blanding af skatkammer og museum udstillede grevefamilien sin magt og pragt.

Visingsö Museum / Braheskolans museum

Midt på øen ved Tunnerstad ligger et gammelt tinghus fra 1663, som siden blev omdannet til skole under grevskabet. Som sådan fungerede den i over 300 år, inden bygningen skiftede funktion til Visingsö Museum. Museet fortæller om Visingsös historie med særlig vægt på 1500-1600-tallet, hvor familien Brahe herskede over øen. Museet har åbent dagligt om sommeren.

SE OGSÅ

Flere spændende øer i de svenske søer og langs kysterne

Cykelruten "Visingsö runt"

"Visingsö runt" er en cykelrute på ca. 25 km gennem hele Visingsö fra landbrugslandet til den store egeskov, og undervejs cykler man forbi mange af øens historiske steder. Øen er rig på oldtidsminder. Her er gravfelter fra jernalderen og flere spor fra vikingetiden. Hvis du ikke medbringer egen cykel, kan du leje en på øen.

Overnatning

Tidligere lå der en campingplads nordpå ved Erstadviken, men den er nedlagt. Du må fortsat campere på stedet, dog er der ingen el. Allemandsretten gælder på hele øen, så du må gerne stille din campingvogn fx på en rasteplads (højst 24 timer samme sted) og overnatte. Andre muligheder for overnatning er Visingsö Vandrarhem midt på øen ca. 2,8 km fra havnen, pensionat, hotel og privat indkvartering.

Til og fra Visingsö

Der er båd til Visingsö fra Gränna på fastlandet. Overfarten tager 25 minutter. Du kan selvfølgelig medbringe egen bil, men du oplever bedst øen på cykel. Cykler udlejes ved færgelejet i Visingsö. Midt på sommeren er der desuden båd til Visingsö fra havnen i Jönköping.