Röttle

Siden er publiceret / opdateret: 1. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.9971
Longitude : 14.4335
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Jerusalems kvarn
Jerusalems kvarn ved Röttleån. Foto: © sydsverige.dk


En idyllist, lille by

Ved bredden af Vättern, fire km syd for Gränna, ligger det idylliske Röttle. Det er en lille samling røde træhuse fra 1700- og 1800-tallet og et par gamle vandmøller, som siden 1200-tallet har udnyttet vandkraften fra Röttleån, der løber gennem bebyggelsen. I 1600-tallet havde Röttle syv vandmøller, i dag er to af dem bevaret, Rasmus kvarn og Jerusalems kvarn.

Röttlestien - 1,2 km

Fra P-pladsen ved byens lille havn kan man følge en 1,2 km lang vandresti gennem smuk natur ved Röttleån og forbi de to gamle vandmøller.

Röttle by
Om sommeren kan man på Röttle Kafé købe brød og kage af mel fra Rasmus Kvarn. Følg Röttlestien for at komme til caféen. Foto: © sydsverige.dk

Röttle
Foto: © sydsverige.dk
Rasmus Kvarn

I 1600-tallet anlagde egnens magtfulde greve, Per Brahe den yngre, en række småindustrier, der udnyttede vandkraften i Röttleån. Her opførte han Smålands første papirfabrik, et savværk, bryggerier og et par metalindustrier. I 1700-tallet blev en af metalindustrierne omdannet til den vanddrevne kornmølle, der nu hedder Rasmus Kvarn. Om sommeren er der rundvisninger på den restaurerede mølle, hvor man kan købe friskmalet mel og høre om stedets historie.

Rasmus Kvarn
Et par af Röttles gamle vandmøller er bevaret, bl.a. Rasmus Kvarn. Foto: © sydsverige.dk


Flere billeder

Röttle - Fotogalleri

Vandmøllerne

Vandmøllerne ved Röttleåns vandfald Röttlefallen nævnes første gang i et brev fra 1279. Heri er det beskrevet, at retten til at opsætte og drive vandmøller ved vandfaldene i Röttleån tilhører Nydala Kloster. Klostret i Nydala var blandt de første klostre i Sverige. Her indførte cisterciensermunkene nye tekniske hjælpemidler som bl.a. vandmøller.

Västanå Naturreservatet

Det 130 hektar store naturreservatet syd og sydvest for byen er meget naturskønt. Hvis man fra Röttle følger åen sydpå (ind i landet), kommer man til Röttleåns Dalgång med et spændende plante- og dyreliv. Stedet er bl.a. kendt for et rigt fugleliv og en meget varieret ædelløvskov. Hvis man fra Röttle by i stedet går mod sydvest langs med Vättern, kommer man ind på den 48 km lange vandrerute John Bauer-leden, som går mellem Gränna og Huskvarna.

Køb kort over Röttles omegn

I vores webshop kan du vælge mellem to typer kort over Röttles omegn: "Jönköping Sverigeserien - Topo50 - blad 31 i målestok 1:50.000 er velegnet til fx vandreture omkring det sydlige Vättern. Cykelkort blad 14 i målestok 1:90.000 viser cykelruter og dækker landskaberne på begge sider af det sydlige Vättern.

Jönköping Sverigeserien - Topo50 - blad 31. Målestok 1:50.000
Jönköping
Sverigeserien
Topo 50 - blad 31
Cykelkartan 14. Målestok 1:90.000
Cykelkartan 14


Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Röttle


Gränna (4,3 km)
Gränna er en populær turistby og bl.a. kendt for noget så usædvanligt som en bolsjestang med pebermyntesmag, som bliver kaldt en Polkagris.

Visingsö (7,8 km)
Øen Visingsö i Vättern er et populært udflugtsmål med mange historiske seværdigheder. Der er båd til Visingsö fra Gränna på fastlandet.

Åsens by Kulturreservat (15 km)
I Åsens By kan man opleve, hvordan en smålandsk landsby og det omkringliggende landskab har set ud omkring år 1900.