Debat


Debat om Vandring

Skriv nyt indlæg - Alle debatter

Sigfridsleden midt i Småland

Siden er publiceret / opdateret: 17. maj 2023
Kort over sydsverige
Hvad siger Alle-mandsretten om cykling
Når man cykler i naturen, gælder de samme regler, som når man vandrer. Man må cykle næsten overalt, bare man ikke skader naturen, dog ikke på privat jord tæt ved huse. Vandrestier er forbeholdt vandrere, så her skal man vise forsigtighed og passe på med ikke at "pløje" stien op.
Sigfridsleden
Foto: © sydsverige.dk

En vandrerute i Småland

Den 110 km lange Sigfridsleden begynder ved Asa nord for Växjö og går ned til søen Rottnen syd for Hovmantorp. Sigfridsleden følger især småveje og i mindre grad naturstier. Ruten er præcis 110 km (opmålt ud fra GPS-data), forudsat at man også går ind til Växjö og desuden vandrer hele nord/syd-ruten mellem Asa og Rottnen.

Fra Asa i nord kan du fortsætte nordpå ad Höglandsleden enten mod øst eller vest.

Mange af de sydsvenske vandreruter har overlap, og der er ikke altid enighed om, hvilke strækninger der hører til den ene eller anden rute. Sigfridsleden må ikke forveksles med Västra Sigfridsleden, der overvejende løber vest for Växjö.

Sigfridsleden har navn efter en engelsk missionær Sigfrid, der omkring år 1000 stod bag opførelsen af den første kristne kirke i Växjö. Nogle kilder anser ham for at være den første biskop i Växjö. Sigfrid blev i de følgende århundreder gjort til helgen - Sct. Sigfrid - og knyttet til kristendommens indførelse i Småland.

Sigfridsleden midt i Småland

Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Grønne ruteforløb viser hvor Sigfridsleden følger naturstier mv. Orange ruteforløb viser hvor vandreruten følger skovveje, grusveje eller andre veje. Sort-hvide og sort-blå markeringer viser shelters. Oplysningerne om shelters og rutens forløb er bl.a. leveret af den svenske myndighed Lantmäteriet, maj 2023.

Du kan ikke zoome ind / ud eller klikke på kortet.Sigfridsleden GPX-fil

Køb vandreruten som GPX-fil til din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe kortet over hele Sigfridsleden som en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med vandreruten, overnatning langs ruten og din egen position.Växjö Sverigeserien - Topo50 - blad 17. Målestok 1:50.000
Växjö
Sverigeserien
Topo 50 - blad 17

Køb kort over Sigfridsleden

Terrænkortet Växjö Sverigeserien - Topo50 - blad 17 i målestok 1:50.000 dækker hele strækningen mellem Asa / Asasjön i nord og Växjö i syd, bortset fra den aller nordligste del af Asasjön med byen Asa. Desuden dækker kortet resten af den 110 km lange Sigfridsleden. Kortet er meget detaljeret og godt at have med på vandreturen. Kortet viser bl.a. de sort-hvide shelters, du ser på kortet herover (dvs. ikke de blå-sorte). Du kan købe kortet i vores webshop. Bemærk at kortene, der findes under Links, ikke er opdateret hvad angår shelters.


Vandring eller cykling

Sigfridsleden følger overvejende grusveje, men også mindre asfaltveje. På enkelte strækninger går ruten ad naturstier inde i skoven og gennem tætte bevoksninger. Da ruten overvejende følger småveje, kan den også tilbagelægges på MTB, som du også kan bruge på naturstierne.

Markering og kort over ruten

Sigfridsleden er markeret med orange mærker på stolper og træer, og indimellem ses vandrerutens logo med sct. Sigfrid.

Sigfridsleden - en vandrerute i Småland
Foto: © sydsverige.dk


SE OGSÅ

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen

Overnatning

Der er lejrpladser langs ruten med shelter, tørkloset og bålplads. Man kan også benytte sig af Allemandsretten og campere i skov eller på mark langs vandreruten.

Shelteret ved Nykulla
Shelteret ved Nykulla. Foto: © sydsverige.dk


SE OGSÅ

Flere vandreruter i det sydlige Sverige