Debat


Debat om Vandring

Skriv nyt indlæg - Alle debatter

Kebnekaise Fjällstation

Kebnekaise Fjällstation

Kebnekaise Fjällstation. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 24. oktober 2019
Vandring i Lapland
Det nordlige Lapland byder på fantastiske vandreruter, helt anderledes end dem, man finder i Sydsverige. I denne serie fortæller vi om nogle af de smukkeste vandringer i Lapland.

Kebnekaise Fjällstation med 220 sovepladser

For foden af Kebnekaisemassivet med Sveriges to højeste bjergtoppe, Sydtoppen (2096 m.o.h.) og Nordtoppen (2097 m.o.h.) ligger den legendariske Kebnekaise Fjällstation. De fleste kommer hertil for at bestige Kebnekaises sydtop eller blot tilbringe et par dage for at nyde landskabet inden vandreturen – eller helikopterturen - går tilbage til Nikkaluokta 19 km væk. For andre er Kebnekaise Fjällstation et stop på vejen inden vandreturen fortsætter vestpå mod Singihytterne og Kungsleden.

Gennem årene er Kebnekaise Fjällstation blevet udbygget fra en simpel stenhytte til en lille hyggelig fjeldby med omkring 10 bygninger, der byder på god komfort for de op til 220 mennesker, der er plads til pr. nat.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
STFs fjeldhytter og fjeldstationer i det nordlige Lapland, hvor Kebnekaise Fjällstation er markeret med rødt. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Stedet har (næsten) alle bekvemmeligheder, såsom elektricitet, restaurant, café / bar, dejlige hyggelige opholdslokaler, hvor man kan slappe af om aftenen, internetforbindelse, selvbetjeningskøkken, sauna osv. Restauranten tilbyder 3-retters middag, men prisen er – hvis man er lowbudget vandrer – høj. Heldigvis sælger den lille butik ved receptionen gode mikroovnretter – bl.a. med elgkød – som man kan tilberede i det hyggelige fælleskøkken i servicehuset.

Fjeldstationens morgenbuffet kan anbefales
Fjeldstationens morgenbuffet kan anbefales. Foto: © sydsverige.dk

Om aftenen er fællesstuen på Kebnekaise Fjeldstation et hyggeligt samlingspunkt - med mulighed for at købe fadøl
Om aftenen er fællesstuen et hyggeligt samlingspunkt - med mulighed for at købe fadøl. Foto: © sydsverige.dk


Overnatning på fjeldstationen

Kebnekaise Fjällstation tilbyder 2- og 4-sengsværelser samt overnatning i sovesalen (flerbäddsrum) over receptionen, som er et stort rum til ca. 16 personer opdelt med skillevægge i mindre enheder med 2+2 køjesenge. Den hyggelige sovesal er fra ca. 1950 og ser ud som dengang, inden vandrehjem blev omdannet til små hoteller med dobbeltværelser og familieværelser. Uanset om man vælger dobbeltværelse eller sovesal, er der bad og toilet på gangen, ikke på værelset.

Du kan også overnatte i eget telt ved fjeldstationen og benytte faciliteterne mod en afgift.

Hovedbygningen på Kebnekaise Fjeldstation
Kebnekaise Fjällstation. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Butikken

I betragtning af stedets størrelse og det store antal mennesker, som hvert år besøger fjeldstationen, er butikken ved siden af receptionen påfaldende lille. Her kan man købe lidt snacks, brød og pålæg, lidt dåsemad og et par færdigretter til at sætte i mikroovnen i servicehusets fælleskøkken og måske lidt frysetørret mad til vandreturen. Udvalget af mad er lille for at tilskynde gæsterne til at spise i restauranten, hvor især den store morgenbuffet kan anbefales.

Åbningstider

Kebnekaise Fjällstation har åbent i to perioder i løbet af året: Vintersæsonen i marts og april (datoer kan variere fra år til år) og sommersæsonen fra midten af juni til omkring 23. september.

Outdoorkartan: Abisko Kebnekaise Nikkaluokta - blad 1. Målestok 1:75.000
Outdoorkartan
blad 1

Køb kort over fjeldmassivet ved Kebnekaise

"Outdoorkartan: Abisko Kebnekaise Nikkaluokta
- blad 1"
dækker ikke kun Kebnekaise-området, men hele fjeldområdet mellem bl.a. Nikkaloukta og Abisko. Målestok 1:75.000.

Toptur til Sydtoppen

Mange kommer til Kebnekaise Fjällstation for at deltage i en guidet tur op til Sydtoppen, som indtil august 2018 var Sveriges højeste punkt, men nu er 1,2 meter lavere end Nordtoppen. Sydtoppen er en gletsjertop, og den smelter med knap en meter om året pga. klimaændringerne. Nordtoppen 2097 m.o.h. er en klippetop, men langt sværere at komme til end Sydtoppen. Turen op til Sydtoppen tager 8-12 timer frem og tilbage og kræver almindelig god fysik. De hurtigste trail runners kan klare turen fra fjeldstationen til Sydtoppen og tilbage på lige under to timer. Man kan også tage en guidet tur op til Tarfaladalen med mulighed for at overnatte i Tarfalastugan ved den smukke gletsjersø Darfáljávri.

I vintersæsonen tilbydes forskellige aktiviteter lige fra isklatring og gletsjervandring til off-piste ture på ski.

Fjeldstationens historie

I mere end 130 år har Svenska Turistföreningen STF været en vigtig aktør i den nordsvenske fjeldverden med at bygge hytter og anlægge stier for at gøre området tilgængeligt for befolkningen. Den første hytte ved Kebnekaise blev opført 1907-1911, en primitiv hytte af stenblokke hvor vandrere kunne søge ly og få varmen. Stenhytten – kaldet Gammelstugan – er i dag en del af hovedbygningen, hvor man kan slå sig ned foran pejsen og slappe af med en bog eller falde i snak med andre vandrere. Efterhånden som antallet af gæster og kravet om komfort steg, er nye bygninger og faciliteter kommet til bl.a. bageri, restaurant, konferencerum, dobbeltværelser mv.

Gammelstugan er fjeldstationens ældste bygning fra 1907-1911
Gammelstugan er fjeldstationens ældste bygning fra 1907-1911. Foto: © sydsverige.dk


Historisk foto af Gammelstugan
Gammelstugan blev opført i 1907 og stod klar til de første besøgende i 1911. Billedet og andre historiske fotos hænger på væggen i Gammelstugan.


Sådan kommer du til Kebnekaise Fjällstation

Fjeldstationen ligger 19 km fra Nikkaloukta. Om sommeren kan man vandre, og om vinteren (marts-april) stå på ski til fjeldstationen. Det er også muligt at flyve ind med helikopter fra Nikkaloukta eller tage en båd i sommersæsonen og afkorte vandreturen med seks km.

Artikler om vandring i Lapland

- Nikkaluokta - Kebnekaise Fjällstation: 19 km
- Kebnekaise Fjällstation
- Kebnekaise Fjällstation - Singi: 14 km
- Singi - Sälka: 12 km
- Sälka - Nallo: 10 km
- Nallo - Vistas: 9 km
- Vistas - Alesjaure: 19 km
- Alesjaure - Abiskojaure: 21 km
- Abiskojaure - Abisko: 15 km