Alesjaure - Abiskojaure: 21 km

Ved Alesjaure

Ved Alesjaure Fjällstuga. Lapland i september. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 6. oktober 2023
Vandring i Lapland
Det nordlige Lapland byder på fantastiske vandreruter, helt anderledes end dem, man finder i Sydsverige. I denne serie fortæller vi om nogle af de smukkeste vandringer i Lapland.
Fra Nikkaluouka, hvor asfaltvejen fra Kiruna ender, er vi vandret 83 km ind til Alesjaure Fjällstuga (via Kebnekaise, Singi, Sälka, Nallo, Vistas) og derfra videre på den 21 km lange etape, der skal føre os til Abiskojaure Fjällstuga.

Søer, højfjeld og skov

Fra Alesjaure Fjällstuga følger vi først vestsiden af Alisjávri-søen omkring otte km. Stien er gennemskåret af vandløb og bække, der løber ned mod Alisjávri-søen, og som gør stien mudret, især efter regn. Man kan, hvis man vil skære ca. seks km af vandreturen, betale de omkring 500 SEK det koster at blive sejlet fra Alesjaure Fjällstuga op ad Alisjávri-søen. Båden sejler hovedsagelig om sommeren.

Efter ca. 12-14 km har vi lagt de sidste søer bag os, og vi fortsætter gennem et fladt terræn, der efterhånden hæver sig en smule op mod dalen Gárddenvággi. Vi er i ca. 800 meters højde og på vores højre side ses Šiellanjunni (1461 m.o.h.), hvor den første nysne har lagt sig på toppen. Videre fremme på den stenede sti går vi ind i Gárddenvággi mellem fjeldtoppen Gárddenvárri på venstre side og Šiellanjunni på højre, og efter et par km åbner landskabet sig med en smuk udsigt over Abiskojaure-dalen med Ábeskojávri-søen i Abisko Nationalpark.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
STF's fjeldhytter og fjeldstationer i det nordlige Lapland. Alesjaure Fjällstuga og Abiskojaure Fjällstuga er markeret med rødt. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Broen over Aliseatnu ved Alesjaure
Broen over Aliseatnu ved Alesjaure. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Tidlig morgen Ved Alesjaure
Tidlig morgen Ved Alesjaure i midten af september. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Nysne på toppene ved Alesjaure
Blot ét døgn senere er vinteren kommet til Alesjaure med nysne på toppene. Temperaturen falder med ca. en grad pr. 100 højdemeter, derfor vil den første sne lægge sig på toppene. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Søen Alisjávri
Søen Alisjávri. Om sommeren kan man forkorte vandreturen ved at blive sejlet fra Alesjaure ca. fire km op ad Alisjávri (og dermed spare seks km vandring). Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Om efteråret er udsigten over Abiskojaure-dalen og Abisko Nationalpark særlig smuk. Vi passerer en af de i alt syv meditationspladser, der findes langs Kungsleden, alle med en stor sten med et citat af Dag Hammarskjöld, der var FN's generalsekretær fra 1953 til sin død i 1961 og et aktivt friluftsmenneske i Svenska Turistföreningen STF. Stenens budskab: "Ödmjukheten inför blomman i trädgränsen öppnar vägen upp på fjället" (Ydmyghed over for blomsten i trægrænsen åbner vejen op til fjeldet) handler om, at vi skal værdsætte naturens mangfoldighed og skønheden i de små ting.

Fra meditationspladsen falder terrænet ned mod en hængebro over floden - visse steder er det stejl - så vandrestave er en fordel. Snart er vi inde i nationalparkens lave birkeskov klædt i gule og røde efterårsfarver og fortsætter et par km frem til en hængebro over elven Kamajåkka, inden vi er fremme ved Abiskojaure-hytterne.

Hele vejen til Abiskojaure kan man tage frisk drikkevand fra de mange vandløb og bække, der løber ned fra fjeldet.

Hårdt efterårsvejr på fjeldet mellem Alesjaure og Abiskojaure
Vejret på fjeldet kan været hårdt, men det har sin egen skønhed. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Udsigt over fjeldskoven og søen Ábeskojávri
Udsigt over fjeldskoven i Abiskojaure-dalen inden nedstigningen til Abiskojaure Fjällstuga ved søen Ábeskojávri i baggrunden. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Om Abiskojaure Fjällstuga

STF-Abiskojaure Fjällstuga er beliggende omgivet af fjeldskov og fjeldtoppen Giron (1551 m.o.h), som om formiddagen kaster sin lange skygge ned over hytterne. Alesjaure Fjällstuga har 41 senge, en lille butik med proviant, sauna ved søen, lokummer mv. Da Abiskojaure ligger inde i Abisko Nationalpark, er der mange vandrere, som benytter hytten på en kort 2-3 dagstur med start i Abisko Fjällstation 14 km væk. Selv i september er der rift om sengene.

Man kommer til Abiskojaure Fjällstuga fra Abisko Fjällstation i nord, Alesjaure Fjällstuga i syd, Kårsavagge Fjällstuga i nordvest eller fra Unna Allakas Fjällstuga i sydvest. Der er fine teltpladser nær hytterne.

Broen over elven Kamajåkka kort før Abiskojaure Fjällstuga
Broen over elven Kamajåkka 200 meter fra Abiskojaure Fjällstuga. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Abiskojaure Fjällstuga
Abiskojaure Fjällstuga. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Abiskojaure Fjällstuga
Abiskojaure - toiletter og brændeskur. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Du kan betale kontant, når du ankommer, men billigst er at betale overnatningen på STF's website. Hvis du samtidig er medlem af STF - eller en anden organisation under Hostelling International - får du yderligere rabat. Et dansk Danhostel medlemskort giver samme rabat som et STF-medlemskab.

Fakta om vandreruten Alesjaure - Abiskojaure

- Længde: 21 km.
- STF Alesjaure Fjällstuga: 800 meter over havet (m.o.h.)
- STF Abiskojaure Fjällstuga: 490 m.o.h.
- Højeste punkt på ruten: ca. 820 m.o.h.
- I regnfulde perioder typisk om sommeren kan stien langs Alisjávri være mudret og våd pga. de mange bække, som løber ned fra fjeldsiden. Og som altid er der på Kungsleden mange sten på stien. Regn med maks. at vandre ca. 2-3 km pr. time.

Sæson for vandring i Lapland

Fra midten af juni, hvor sneen i dalene er smeltet, til slutningen af september, hvor vinteren begynder.

Artikler om vandring i Lapland

- Nikkaluokta - Kebnekaise Fjällstation: 19 km
- Kebnekaise Fjällstation
- Kebnekaise Fjällstation - Singi: 14 km
- Singi - Sälka: 12 km
- Sälka - Nallo: 10 km
- Nallo - Vistas: 9 km
- Vistas - Alesjaure: 19 km
- Alesjaure - Abiskojaure: 21 km
- Abiskojaure - Abisko: 15 km

Outdoorkartan: Abisko Kebnekaise Nikkaluokta - blad 1. Målestok 1:75.000
Outdoorkartan
blad 1

Køb kort over vandreruten

"Outdoorkartan: Abisko Kebnekaise Nikkaluokta
- blad 1"
dækker bl.a. hele vandreruten mellem Nikkaluokta og Abisko, også strækningen Abiskojaure - Abisko. Kortet dækker både Kungsleden og ruterne i sidedalene, for eksempel ud til Nallo. Målestok 1:75.000.

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen
Alle STF's fjeldstationer og ca. hver anden fjeldhytte (se kortet herover) sælger proviant, så du behøver ikke at medbringe al din mad hjemmefra.