Sälka - Nallo: 10 km

Floddalen Stuor Reaiddávággi med høje fjelde på begge sider

Stien fra Sälka til Nallo går gennem den flade floddal Stuor Reaiddávággi med høje fjelde på begge sider og forude et magisk bjerglandskab som taget ud af Ringenes Herre. Lapland i september. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 29. november 2023
Vandring i Lapland
Det nordlige Lapland byder på fantastiske vandreruter, helt anderledes end dem, man finder i Sydsverige. I denne serie fortæller vi om nogle af de smukkeste vandringer i Lapland.
Fra Nikkaluouka, hvor asfaltvejen fra Kiruna ender, er vi vandret 45 km ind til Sälka-hytterne på Kungsleden og derfra videre på den 10 km lange etape, der skal føre os til Nallo-hytten i en sidedal mod nordøst.

Meget smuk etape i betagende bjerglandskab

I Sälka forlader vi nu Kungsleden, som er fjeldets "hovedvej" mellem Nikkaluokta eller Vakkatovare i syd og Abisko i nord. Kungsleden er populær, og stien - eller "vandringsleden" som man siger på svensk - er visse steder trampet bred af de mange rygsækfolk. Derfor er det befriende at forlade Kungsleden og begive sig ad den smalle sti mod Nallo, en rute de færreste vælger.

Ved Sälkahytterne krydser vi først 2-3 vandløb og følger herefter stien opad på højre side af en flod, der afvander en gletsjersø længere oppe. Over de næste to km bevæger vi os fra 800 meters højde til ca. 1000 m.o.h. Anstrengende er det, men hvilken smuk udsigt mod Sälkahytterne, vi får til gengæld. De næste ca. fire km vandrer vi i den flade floddal Stuor Reaiddávággi med høje fjelde på begge sider og forude et magisk bjerglandskab som taget ud af Ringenes Herre.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
STF's fjeldhytter og fjeldstationer i det nordlige Lapland. Sälka Fjällstuga og Nallo Fjällstuga er markeret med rødt. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Fra Sälka går det opad et par km
Fra Sälka følger man en lille sti opad på højre side af floden, der afvander en gletsjersø højere oppe. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Fra Sälka går det opad et par km
Fra Sälka til Nallo. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Udsigt mod Sälka-hytterne
Udsigt mod Sälka-hytterne. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Fra fjeldsiderne og sidedalene risler vandet fra de bække, vandløb og småfloder, som gennem tiden har fragtet enorme mængder sten med sig. Vandringen gennem Stuor Reaiddávággi er en vandring på sten i alle størrelser, og hvor gode støvler og vandrestave er et must. Indimellem kan man i fjeldet møde vandrere med stor oppakning og sportssko (!) på fødderne. Hér mellem Sälka og Nallo kan sportssko ikke anbefales.

Efter ca. 5-6 km fra Sälka dukker en fin, grøn gletsjersø op. På en fin solskinsdag i september er her så stille, som der kan blive.

Vandringen gennem Stuor Reaiddávággi er en vandring på sten i alle størrelser
Vandringen gennem Stuor Reaiddávággi mellem Sälka og Nallo er en vandring på sten i alle størrelser. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Vandring gennem Stuor Reaiddávággi
Fra Sälka til Nallo. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Stien til Nallo er de fleste steder afmærket med varder. Man kan tage frisk drikkevand direkte fra de mange bække og vandløb, der løber ned fra fjeldet.

Outdoorkartan: Abisko Kebnekaise Nikkaluokta - blad 1. Målestok 1:75.000
Outdoorkartan
blad 1

Køb kort over vandreruten

"Outdoorkartan: Abisko Kebnekaise Nikkaluokta
- blad 1"
dækker bl.a. hele vandreruten mellem Nikkaluokta og Abisko, også strækningen Abiskojaure - Abisko. Kortet dækker både Kungsleden og ruterne i sidedalene fx ud til Nallo. Målestok 1:75.000.

Om Nallohytten

STF-Nallo Fjällstuga er ensomt beliggende i 915 meters højde omgivet af høje fjelde, bl.a. det 1585 meter høje fjeld Nállu (betyder nål på samisk), hvis smukke profil man først rigtig oplever på etapen fra Nallo til Vistas. Med 915 m.o.h. kan man godt komme ud for, at der i nogle år er en del sne på toppene omkring hytten allerede i slutningen af august.

Nallohytten har tre rum: Stugvärdens lille værelse og i hver sin gavl et værelse med plads til ca. 10 personer. Desuden er her brændeskur, lokummer mv. I september sker her ikke meget: Nogle dage er her blot 1-2 vandrere, andre dage 5-6, og altid god plads. Nogle tager to overnatninger i Nallohytten og bruger ekstradagen til at gå op på Nállu-fjeldet 1585 m.o.h. Fra Nallo kan man fortsætte ad en let vandret sti til Vistas, eller man kan vandre til Tjäktja tilbage på Kungsleden, en anstrengende etape med store højdeforskelle og mange store sten på ruten.

Du kan betale kontant, når du ankommer, men billigst er at betale overnatningen på STF's website. Hvis du samtidig er medlem af STF - eller en anden organisation under Hostelling International - får du yderligere rabat. Et dansk Danhostel medlemskort giver samme rabat som et STF-medlemskab.

Nallo Fjällstuga
Nallo Fjällstuga er ensomt beliggende 915 meter over havet. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Nallo Fjällstuga
Nallo Fjällstuga. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Udsigt fra Nallo Fjällstuga
Udsigt fra Nallo Fjällstuga. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Fakta om vandreruten Sälka - Nallo

- Længde: 10 km.
- STF Sälka Fjällstuga: 800 meter over havet.
- STF Nallo Fjällstuga: 915 meter over havet.
- Højeste punkt på ruten: 1040 meter over havet.
- Stien op til Nallo er bl.a. kendt for at være svær pga. de mange store sten. Regn med maks. at vandre 2-3 km pr. time.

Sæson for vandring i Lapland

Fra midten af juni, hvor sneen i dalene er smeltet, til slutningen af september, hvor vinteren begynder.

Artikler om vandring i Lapland

- Nikkaluokta - Kebnekaise Fjällstation: 19 km
- Kebnekaise Fjällstation
- Kebnekaise Fjällstation - Singi: 14 km
- Singi - Sälka: 12 km
- Sälka - Nallo: 10 km
- Nallo - Vistas: 9 km
- Vistas - Alesjaure: 19 km
- Alesjaure - Abiskojaure: 21 km
- Abiskojaure - Abisko: 15 km

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen
Husk at ca. hver anden af STF's fjeldhytter og alle fjeldstationer (se kortet herover) sælger mad / proviant, så du behøver ikke at medbringe al maden til vandreturen.