Nallo - Vistas: 9 km

Vandring i Lapland: Nallo - Vistas

Nállu (1585 m.o.h.) betyder nål på samisk. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 29. november 2023
Vandring i Lapland
Det nordlige Lapland byder på fantastiske vandreruter, helt anderledes end dem, man finder i Sydsverige. I denne serie fortæller vi om nogle af de smukkeste vandringer i Lapland.
Fra Nikkaluouka, hvor asfaltvejen fra Kiruna ender, er vi vandret 55 km ind til Nallo Fjällstuga og derfra videre på den 9 km lange etape, der skal føre os til Vistas-hytten længere oppe i sidedalen Stuor Reaiddávággi mod nordøst.

Let-vandret etape i smukt bjerglandskab

Etapen fra Nallo Fjällstuga til Vistas Fjällstuga er blot ni km lang, og hele vejen vandrer vi langs floden i bunden af Stuor Reaiddávággi. I Sälka - fjeldhytten før Nallo - forlod vi den populære nord-sydgående Kungsleden. På turen til Vistas møder vi derfor kun få andre vandrere - her i midten af september blot et par stykker.

Stien fra Nallo Fjällstuga til Vistas er let at vandre, dog med de sædvanlige sten og forhindringer undervejs. Husk at stoppe op og kigge tilbage for at opleve det imponerende bjerg Nállu med sin karakteristiske nål pegende mod himlen. Hele vejen til Vistas falder terrænet en lille smule, og inden Vistashytten går det brat nedad gennem lav birkeskov, som vokser op til ca. 700 meters højde.

Stien til Vistas er afmærket med varder. Man kan tage frisk drikkevand direkte fra floden eller de mange bække og vandløb, der løber ned fra fjeldet.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
STF's fjeldhytter og fjeldstationer i det nordlige Lapland. Nallo Fjällstuga og Vistas Fjällstuga er markeret med rødt. Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Stien til Vistas er afmærket med varder
Fra Nallo Fjällstuga til Vistas. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Nállu (1585 m.o.h.)
Bjerget Nállu. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Mod Vistas
Fra Nallo Fjällstuga til Vistas. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Drøm og virkelighed
Alle rejser eller ture har vel en inspirationskilde. STF's medlemsblad "Turist" er med på vandreturen for at se, om virkelighedens fjeld er lige så fortryllende som billedet i en artikel om Nallo-Vistas. Det er det! - og mere til. Efteråret er den smukkeste årstid på fjeldet. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Om Vistas Fjällstuga

STF-Vistas Fjällstuga er beliggende i 600 meters højde omgivet af birkeskov og høje fjelde. Vistas Fjällstuga er reelt fem hytter: En skøn sauna, et brændeskur, toiletter, en hytte til vandrere, der har hund med, og en hovedhytte med to rum og stugvärdens værelse. Visats har plads til 30 personer, men sent på sæsonen i september er her sjældent over 10 personer. Man kommer til Vistas fra Nallo Fjällstuga, fra Alesjaure Fjällstuga (19 km) eller fra Nikkaluokta ca. 34 km væk.

Du kan betale kontant, når du ankommer, men billigst er at betale overnatningen på STF's website. Hvis du samtidig er medlem af STF - eller en anden organisation under Hostelling International - får du yderligere rabat. Et dansk Danhostel medlemskort giver samme rabat som et STF-medlemskab.

Der er fine teltpladser lige inden man går over hængebroen til hytterne.

Hængebroen over til Vistas Fjällstuga
Vistas Fjällstuga. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Vistas Fjällstuga
Vistas Fjällstuga. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Fakta om vandreruten Nallo - Vistas

- Længde: 9 km.
- STF Nallo Fjällstuga: 915 meter over havet.
- STF Vistas Fjällstuga: 600 meter over havet.
- Højeste punkt på ruten: STF Nallo Fjällstuga: 915 m.o.h.
- Stien til Vistas er let vandret. Regn med maks. at vandre ca. 3-4 km pr. time.

Sæson for vandring i Lapland

Fra midten af juni, hvor sneen i dalene er smeltet, til slutningen af september, hvor vinteren begynder.

Artikler om vandring i Lapland

- Nikkaluokta - Kebnekaise Fjällstation: 19 km
- Kebnekaise Fjällstation
- Kebnekaise Fjällstation - Singi: 14 km
- Singi - Sälka: 12 km
- Sälka - Nallo: 10 km
- Nallo - Vistas: 9 km
- Vistas - Alesjaure: 19 km
- Alesjaure - Abiskojaure: 21 km
- Abiskojaure - Abisko: 15 km

Outdoorkartan: Abisko Kebnekaise Nikkaluokta - blad 1. Målestok 1:75.000
Outdoorkartan
blad 1

Køb kort over vandreruten

"Outdoorkartan: Abisko Kebnekaise Nikkaluokta
- blad 1"
dækker bl.a. hele vandreruten mellem Nikkaluokta og Abisko, også strækningen Abiskojaure - Abisko. Kortet dækker både Kungsleden og ruterne i sidedalene fx ud til Nallo. Målestok 1:75.000.

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen
Alle STF's fjeldstationer og ca. hver anden fjeldhytte (se kortet herover) sælger proviant, så du behøver ikke at medbringe al din mad hjemmefra.