Forsiden > Byer i Skåne > Her

Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Åhus

Åhus

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 26. september 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.92314
Longitude : 14.29393
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Åhus er især kendt for sin hyggelige bymidte, fremstilling af Absolut Vodka, ålefiskeriet og de kilometerlange sandstrande syd for byen. Svenskerne valfarter til Åhus om sommeren, hvor befolkningstallet fordobles.

Krogede gader og bindingsværkshuse

Åhus er en hyggelig by med 10.000 indbyggere og en af Sveriges bedst bevarede middelalderbyer (bymidten). Det smukke brostenbelagte torv stammer fra middelalderen, hvor Åhus var en livlig by med handel og søfart. Fra maj til august kan man den anden lørdag i hver måned opleve torvehandel på torvet. Bymidten har små gader og velbevarede bindingsværkshuse fra 1700- og 1800-tallet.

Rådhuset med Åhus Museum
Den røde bygning ved torvet kaldes Rådhuset og huser Åhus Museum. Foto: © sydsverige.dk

Overnatning i eller nær ÅhusUd til torvet finder man en rød bygning kaldet Rådhuset (som var rådhus i middelalderen), som huser byens museum med en permanent byhistorisk udstilling. Fra Rådhuset er der få hundrede meter ad Västergatan og derpå Ströbergsgatan hen til den smukke Sankta Maria Kyrka, byens ældste bygning, hvis ældste dele er fra 1100-tallet, bl.a. de små skulpturer, som pryder facaderne.

Træhuse
Foto: © sydsverige.dk

Gamla Skeppsbron ved Helge å
Foto: © sydsverige.dk


Havnepromenaden

Besøg også den lange havnepromenade Gamla Skeppsbron ved Helge å, hvor sejlbåde ligger fortøjet side om side. Hamnpromenaden har et pænt udvalg af sommerrestauranter, caféer og isbutikker.

Absolut Vodka

Absolut Vodka er et international kendt spiritusmærke, som produceres af The Absolut Company med hovedsæde i Åhus. Om sommeren kan man deltage i en rundvisning i den kendte virksomhed. Adresse: Köpmannagatan 29.

Absolut Vodka
Foto: © sydsverige.dk

Absolut Vodka
Foto: © sydsverige.dk


Ålegilder i august

I løbet af sensommeren vandrer de fuldvoksne blankål mod Sargassohavet ved Cuba for at yngle. På deres vej gennem Østersøen passerer de Ålekysten ved Åhus, hvor man i generationer har fanget ål.

I ålesæsonen i august byder byens kroer og restauranter og de gamle åleboder langs kysten på den årlige ålefestival (eller ålegilde). Det er et kulinarisk højdepunkt med lokale ålespecialiteter på menuen såsom ålesuppe, kogt ål, stegt ål, røget ål, osv. Hver af de 30-40 åleboder - eller åleskure - der bliver brugt til det årlige ålefiskeri, har sin egen historie og er ofte opkaldt efter lokale fiskere.

Ålefiskere i havnen
Ålefiskere med last af ål. Foto: skane.com © Birger Lallo


Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Åhus


Tranedans i Vattenriket ved Kristianstad (8 km fra Åhus)
I Vattenriket ved Kristianstad kan man i april opleve et stort antal traner, der hviler ud her nogle dage, inden de trækker videre nordpå.

Sandstrandene syd for byen (10 km)
Hele kysten langs Hanöbugten er domineret af klitter, fyrreskov og lange sandstrande. Her ligger flere sommerhusområder, hoteller, campingpladser m.v., men også store uberørte naturreservater. Det er en dejlig badekyst med forholdsvis god plads.

Åhus' historie

Åhus kan dateres til omkring år 1000. I midten af 1100-tallet overdrog den danske konge Åhus-området til ærkebiskop Eskil i Lund, hvorpå byen voksede. S:ta Maria Kyrkan (Rönnowsgatan 2) blev opført, og i begyndelsen af 1200-tallet fik byen købstadsprivilegier, hvilket vil sige at byen fik lov til at drive handel.

I 1243 grundlagdes et dominikanerkloster (også kaldet sortebrødrekloster), og i 1300-tallet blev byen omgivet af bymur og voldgrav. Åhus fik status som Østskånes mest betydningsfulde handels- og søfartsby. Grunden til byens vækst var især de store sildeforekomster i Østersøen, som byen nød godt af. Markedspladsen, hvor der blev handlet sild, lå lige ved kirken og åen.

Efter Reformationen i 1536 begyndte Åhus at miste betydning. Klostret blev nedlagt, og kirkens midler forsvandt. Efter af Christian 4. havde grundlagt Kristianstad i 1614 inddrog han i 1617 Åhus´ købstadsprivilegier. Store dele af Åhus´ befolkning blev tvangsflyttet til den nye by Kristianstad. Først i 1800-tallet, da havnen blev udbygget og jernbanen blev anlagt, begyndte Åhus atter at blomstre op.