Ivö - øen midt i Ivösjön

Siden er publiceret / opdateret: 23. oktober 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.1119
Longitude : 14.3853
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Kabelfærge til øen
Kabelfærgen mellem fastlandet og Ivö sejler ca. tre gange i timen. Øen har kun omkring 70 fastboende, men de mange sommerhusgæster og campister er med til at holde færgen beskæftiget. Foto: © sydsverige.dk


Sjældne planter og flot udsigt

Midt i Ivösjön ligger den syv km lange og tre km brede Ivö. Øens nordlige del er naturreservat med gamle bøgetræer og fredede blomster, bl.a. den meget sjældne orkidé knælæbe (svensk: skogsfru). Her rejser øens højeste punkt, Ivö Klack, sig 134 meter over havet, hvorfra man har udsigt over Ivö og Ivösjön.

Geologi

I det nedlagte kalk- og kaolinbrud i nærheden af Ivö Klack kan man være heldig at finde fossiler af svaneøgler, kæmpeblæksprutter, hajer og krokodiller, som levede i kridttidens hav for 100 millioner år siden, da klimaet var varmere end i dag og Ivösjön var en del af et større hav.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Ivö. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Overnatning på eller nær IvöKaolin er som hvid, fin ler. I ren form blev det tidligere anvendt til at fremstille toiletter, håndvaske, ildfast tegl m.v. Fra Ivö blev koalin fragtet med pram til Ifö-verket i Bromölla, der bl.a. er kendt for at fremstille wc'er og håndvaske. Brydningen gik i gang i 1887 og fortsatte til 1960'erne - da var kvaliteten ikke længere god nok til forbrugernes krav.

På venstre side af Ivö ses en række strandgrotter. Den dybeste strækker sig 18 meter ind i klinten.

Det gamle kaolinbrud på Ivö
Resterne af koalinbruddet. Foto: © sydsverige.dk


Fiskeri i Ivösjön

Med mindst 25 forskellige fiskearter er der gode muligheder for Fiskeri i Ivösjön. De mange fiskearter gør søen til den mest artsrige i Sverige.

Gratis kabelfærge til Ivö

Kabelfærgen (bilfærge) fra Barum på fastlandet til Ivö sejler ca. hvert 20. minut. Overfarten tager syv minutter og er gratis for såvel bil som passagerer.