Bosjökloster Slot og Slotspark

(Svensk: Bosjökloster Slott & Trädgårdar)

Siden er publiceret / opdateret: 24. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Slotspark og haver er åbne hele året:
Vinter: kl. 9-17.
Sommer: Se tider på Bosjöklosters eget website.

Slot og udstillinger:
Se tider på Bosjöklosters eget website under Links.
AdresseAdresse Adresse
Bosjökloster Slott
Bosjökloster 111
243 95 Höör
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.8769
Longitude : 13.5193
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Bosjökloster Slot i Skåne, Sverige
Foto: © Jane Lindbladh


Arrangementer og udstillinger

Bosjökloster Slot ved Ringsjön i Skåne er oprindeligt et benediktinerkloster, som under den nuværende ejer, greve Bonde, er omdannet til en turistattraktion.

Man kan få rundvisninger på dele af slottet (kun grupper der har booket i forvejen), deltage i kulturelle arrangementer, se kunstudstillinger, børnene kan opleve heste og geder i slotsparken, m.v. For eksempel afholdes julemarked hvert år i weekenden omkring 1. december. Læs om arrangementer og udstillinger på Bosjöklosters eget website - se under Links.

Slotsparken med Café & Restaurant

Til Bosjökloster hører en stor smuk slotspark med bl.a. rosengård, en urtehave omgivet af mure, haveterrasser, engelsk park og et egetræ, der er over 1.000 år gammelt. I slotsparken finder man Café & Restaurant, hvor man bl.a. kan låne en robåd og sejle en tur ud på søen (lån af robåd og redningsveste til børn er inkluderet i entréen). Børnene kan også tage en tur i parkens 43 meter lange svævebane.

Bosjökloster Slotspark
Slotsparken er smukkest i midten af maj. Foto: © sydsverige.dk

Overnatning nær BosjöklosterKlosterkirken

Klosterkirken ved siden af klostret er fra midten af 1100-tallet og bygget i sandsten fra Höör-egnen. Nonnekirkegården nord for kirken rummer en del runde gravsten, hvoraf nogle kan være nonnegravsten.

Her finder du Bosjökloster

Bosjökloster ligger på en halvø mellem Östra og Västra Ringsjön, syv km syd for Höör. Følg vej 23 fra Höör.

SE OGSÅ

Flere kirker og klostre i Skåne

Grundlagt som benediktinerkloster

Bosjökloster Slot er grundlagt omkring år 1080 af nonner fra benediktinerordenen. På den tid regerede Knud den Hellige over Danmark, som også omfattede Skåne, Blekinge og Halland.

Bosjökloster Slotspark
Foto: © sydsverige.dk


Gennem flere århundreder var Bosjökloster det rigeste kloster i Danmark med en meget høj anseelse. Klostret gav aflad til alle, som besøgte det, eller som bevilligede gaver. Især under pesten i 1300-tallet strømmede det ind med gaver fra folk, som håbede, at de derved kunne undgå den sorte død.

Nonnerne modtog også unge piger til opfostring. For at blive optaget på klostret måtte novicerne have store gaver med sig. Det var derfor kun velhavende familier, der søgte til Bosjökloster, for at deres døtre her kunne få en god opdragelse.

Tiden efter reformationen

Bosjökloster var benediktinerkloster frem til Reformationen i 1536, hvor Christian 3. inddrog klostret og tildelte det den afsatte ærkebiskop i Lund Torbern Bille, mod at han sørgede for de tilbageværende nonners underhold. Bille tilhørte 1500-tallets fremmeste danske adelsslægt, som ejede flere godser i Skåne.

I 1870'erne blev Bosjökloster kraftigt ombygget af den kontroversielle arkitekt Helgo Zettervall. Bygningerne fik et senmiddelalderligt præg, som var på mode på den tid.