Gullholmen

Gullholmen

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 19. november 2018
Kort over sydsverige

En sommeridyl i skærgården på vestkysten

Engang var skærgårdsøen Gullholmen et driftigt fiskersamfund, der nød godt af de store mængder sild, makrel og tun i Kattegat og Nordsøen. I dag har sommerhusgæsterne overtaget de små fiskerhuse på den langstrakte klippeø.

Den 400 meter lange Gullholmen er bilfri ø, og al transport foregår til fods rundt i de små, krogede gader, hvor man hurtigt mister orienteringen, for husene ligger tæt, og hver en kvadratmeter er udnyttet.

Om sommeren slentrer turisterne rundt og nyder stemningen på Gullholmen eller i gæstehavnen uden for øen. Gæstehavnen (Gullholmens gästhamn) med 50 pladser og restaurant har åbent i højsæsonen og i weekender forår og efterår.


Gullholmen. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Gullholmens gamle fiskerhuse er omdannet til sommerhuse
Foto: © sydsverige.dk


Ved havnekontoret findes ICA, toiletter, iskiosk og en opslagstavle med nyttig information om alt fra fisketure til udstillinger.

Trods sin beskedne størrelse har Gullholmen flere lokalhistoriske museer, et naturmuseum, en biograf, bibliotek m.m.

Skepparhuset

Skipperen Albert Arvidsson var en af de fiskere, som i 1800-tallet tjente mange penge på makrelfiskeriet i Nordsøen. Fiskene blev solgt i USA, pengene strømmede ind, og familien Arvisson blev den rigeste familie på Gullholmen. Rigdommen blev omsat til dyre møbler og kostbart service i familiens hus ved havnen. I dag er Skepparhuset og al indboet bevaret og giver indblik i datidens fiskeri og hvordan en velhavende fiskerfamilie boede.Härmansö

En lille gangbro forbinder Gullholmen med den noget større skærgårdsø Härmansö, hvor man finder kirke, skole og kunstmuseum, men ellers er den seks km lange Härmansö stort set mennesketom, for størstedelen af øen er naturreservat - et at de største i Vestsverige. På den bilfri Härmansö er der gode muligheder for at vandre, bade fra klipper og nyde stilheden.

Her finder du Gullholmen

Skærgårdsø Gullholmen ligger ca. 80 km nordvest for Gøteborg.

SE OGSÅ

Flere spændende øer langs Sveriges kyster

Transport til Gullholmen og Härmansö

Gullholmen og Härmansö ligger kun ca. 800 meter fra Tuvesvik på fastlandet, hvor man kan parkere bilen på den store P-plads bag havnen (P-afgift fra april til september). Ca. en gang i timen er der båd til færgelejet på Härmansö, hvorfra man skal gå ca. 500 meter ud til Gullholmen.

Fra fiskersamfund til ferieø

I 1700- og 1800-tallet var der masser af sild, makrel og tun i Kattegat, og det lille fiskersamfund på Gullholmen blomstrede. I 1800-tallet havde Gullholmen og Härmansö 900 fastboende, og de fleste var beskæftiget i fiskeriet. Fiskerbåde lagde til i havnen med deres last, og store mængder tun og saltede sild blev eksporteret til Nordamerika.

I dag er antallet af fastboende på Gullholmen og Härmanö nede på ca. 100 (heraf ca. 20 på Gullholmen og de øvrige på Härmanö), og de fleste af de idylliske huse i det gamle fiskerleje står tomme størstedelen af året.