Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Gullholmen

Gullholmen

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 10. oktober 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 58.1797
Longitude : 11.4055
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Idyllisk skærgårdsø på vestkysten

Engang var skærgårdsøen Gullholmen et driftigt fiskersamfund, der nød godt af de store mængder sild, makrel og tun i Kattegat og Nordsøen. I dag har sommerhusgæsterne overtaget de små fiskerhuse på den langstrakte klippeø.

Den 400 meter lange Gullholmen er bilfri ø, og al transport foregår til fods rundt i de små, krogede gader, hvor man hurtigt mister orienteringen, for husene ligger tæt, og hver en kvadratmeter er udnyttet.

Om sommeren slentrer turisterne rundt og nyder stemningen på Gullholmen eller i gæstehavnen uden for øen. Gæstehavnen (Gullholmens gästhamn) med 50 pladser og restaurant har åbent i højsæsonen og i weekender forår og efterår.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Gullholmen. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.




Ved havnekontoret findes ICA, toiletter, iskiosk og en opslagstavle med nyttig information om alt fra fisketure til udstillinger.

Trods sin beskedne størrelse har Gullholmen flere lokalhistoriske museer, et naturmuseum, kunstmuseum, en biograf, bibliotek m.m.

Skepparhuset

Skipperen Albert Arvidsson var en af de fiskere, som i slutningen af 1800-tallet tjente mange penge på makrelfiskeriet i Nordsøen. Fiskene blev solgt i USA, pengene strømmede ind, og familien Arvisson blev den rigeste familie på Gullholmen. Rigdommen blev omsat til dyre møbler og kostbart service i familiens hus ved havnen. I dag er Skepparhuset og al indboet bevaret og giver indblik i datidens fiskeri og hvordan en velhavende fiskerfamilie boede.

Gullholmens gamle fiskerhuse er omdannet til sommerhuse
Foto: © sydsverige.dk


Härmansö

En lille gangbro forbinder Gullholmen med den noget større skærgårdsø Härmansö, hvor man finder kirke, skole og kunstmuseum, men ellers er den seks km lange Härmansö stort set mennesketom, for størstedelen af øen er naturreservat - et at de største i Vestsverige. På den bilfri Härmansö er der gode muligheder for at vandre, bade fra klipper og nyde stilheden.

Orust Sverigeserien - Topo50 - blad 35. Målestok 1:50.000
Orust Sverigeserien
Topo50 - blad 35

Køb kort over skærgården med Gullholmen

I vores webshop kan du købe et detaljeret kort i målestok 1:50.000 over skærgården med Gullholmen: Orust Sverigeserien - Topo50 - blad 35. Kortet er velegnet til fx vandreture, cykelture og udflugter på skærgårdsøerne Orust og Tjörn og fastlandet nord for Orust.



Her finder du Gullholmen

Skærgårdsø Gullholmen ligger ca. 80 km nordvest for Gøteborg.

SE OGSÅ

Flere spændende øer langs Sveriges kyster

Transport til Gullholmen og Härmansö

Gullholmen og Härmansö ligger kun ca. 800 meter fra Tuvesvik på fastlandet, hvor du kan parkere bilen på den store P-plads bag havnen (P-afgift fra april til september). Ca. en gang i timen er der båd til færgelejet på Härmansö - en sejltur på 10 minutter - hvorfra du skal gå ca. 500 meter ud til Gullholmen.

Fra fiskersamfund til ferieø

I 1700- og 1800-tallet var der masser af sild, makrel og tun i Kattegat og Nordsøen, og det lille fiskersamfund på Gullholmen blomstrede. I 1800-tallet havde Gullholmen og Härmansö 900 fastboende, og de fleste var beskæftiget i fiskeriet. Fiskerbåde lagde til i havnen med deres last, og store mængder tun og saltede sild blev eksporteret til Nordamerika.

I dag er antallet af fastboende på Gullholmen og Härmanö nede på ca. 100 (heraf ca. 20 på Gullholmen og de øvrige på Härmanö), og de fleste af de idylliske huse i det gamle fiskerleje står tomme størstedelen af året.