Forsiden > Her

Pippi Langstrømpe - alt om Pippi - se tv-serien her

(Svensk: Pippi Långstrump)

Pippi og Hr. Nilsson

Foto: www.imagebank.sweden.se © Jacob Fordell/Pressens Bild

Siden er publiceret / opdateret: 8. juni 2022

Bøgerne om Pippi Langstrømpe

Pippi Langstrømpe er nok den mest kendte af Astrid Lindgrens børnebogsfigurer, og bøgerne om Pippi er oversat til ca. 90 sprog. Den første bog udkom i 1945. Siden er der udkommet yderligere ca. 14 bøger om Pippi Langstrømpe.

Da de første bøger udkom i 40erne, herskede der andre normer for god opførsel end i dag. Bøgerne om Pippi Langstrømpe, som bor alene i en villa uden sin mor og far og som gør, hvad hun har lyst til, var usædvanlige på den tid.

Pippi - en usædvanlig pige

Pippi Langstrømpe har røde, strittende fletninger, fregner, lommen fuld af guldpenge og er verdens stærkeste pige. Pippi, eller Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump som hun i virkeligheden hedder, er en usædvanlig pige. Hun sover med fødderne på hovedpuden, siger de voksne imod og tager sin hest med indenfor i sit hus.

Astrid Lindgren
Astrid Lindgren skrev omkring 15 bøger om Pippi.
Foto: www.imagebank.sweden.se
© Ulla Montan / Ulla Montan
Pippi Langstrømpe bor i Villa Villekulla sammen med aben Hr. Nilsson og den plettede hest Lilla gubben. Pippis mor er død - eller i himlen, som hun siger - og hendes far er ”negerkonge” på en ø i Sydhavet. I nabohuset bor de to søskende Tommy og Annika, som er Pippis bedste venner. Det er rammen om historierne om Pippis eventyr.

Sådan blev Pippi til

Det var Astrid Lindgrens 7-årige datter Karin, der i ca. 1941 fandt på navnet Pippi Langstrømpe. En aften bad hun Astrid Lindgren om en historie. ”Hvad skal jeg fortælle om”, spurgte Astrid Lindgren. Og datteren svarede, at hun skulle fortælle om Pippi Langstrømpe.

Astrid Lindgren spurgte ikke om, hvem Pippi Langstrømpe var, men syntes at det var et særpræget navn, så hun fortalte om en usædvanlig pige. Astrid Lindgren måtte fortælle historierne om Pippi Langstrømpe igen og igen i flere år.

Det var først senere, at Astrid Lindgren nedskrev historierne om Pippi, så hun kunne give dem i fødselsdagsgave til datteren Karin. Hun sendte en kopi af historien til Bonniers förlag, men den blev ikke antaget. I mellemtiden havde Astrid Lindgren skrevet romanen "Britt-Marie lättar sitt hjärta", som hun sendte til Rabén & Sjögrens förlag. Bogen vandt i 1944 andenpræmien i forlagets konkurrence om pigebøger, og året efter, i 1945, vandt Astrid Lindgrens manuskript "Pippi Långstrump" førstepræmien i forlagets konkurrence om børnebøger. Historien om Pippi blev en succes, og Astrid Lindgren fik sit gennembrud som forfatter.

Bøgerne om Pippi Langstrømpe er oversat til omkring 90 sprog
Bøgerne om verdens stærkeste
pige er oversat til omkring 90
sprog.
Foto: www.imagebank.sweden.se
© Tina Buckman / Swedish Institute

Figurerne i Pippi Langstrømpe bøger og film

- Pippi Langstrømpe: en uafhængig, stærk pige, der kan overvinde alle problemer.
- Kaptajn Efraim Langstrømpe: Pippis far, som er både kaptajn på et skib og ”negerkonge” på Kurrekurreduttön i Sydhavet.
- Hr. Nilsson: Pippis abe.
- Lilla Gubben: Pippis hvide hest med sorte prikker. I bøgerne bliver hesten blot kaldt ”hesten”. Det er først i tv-serien om Pippi Langstrømpe fra 1969 at hesten får navnet ”Lilla Gubben”. En gubbe er en gammel mand, så lilla gubben betyder noget i retning af lille mand.
- Tommy og Annika: Pippis naboer og bedste venner, som er artige og velopdragne børn.
- Hr. og Fru Settergren: Tommy og Annikas forældre.
- Frøken Prysselius, også kaldet Prusseluskan: Den stramtandede skolefrøken der altid er i konflikt med Pippi. Frøken Prysselius er ikke med i bøgerne, kun i filmene.
- Kling og Klang: To politifolk, der forsøger at få fingre i Pippi, så hun kan bringes på ret kurs.
- Blom og Dunder-Karlsson: To tyveknægte, som forgæves forsøger at stjæle Pippis guldpenge.

Tv-serien fra 1969

De fleste børn forbinder nok Pippi Langstrømpe med den rødhårede og fregnede pige fra tv-serien i 13 dele, der blev optaget i 1969. Den 10-årige Karin Inger Monica Nilsson spillede Pippi, og tv-serien handler om hendes eventyr med vennerne Tommy og Annika.

Se alle 13 dele på Svensk tv svtplay.se

Tv-serien med den rødhårede skuespiller blev en kæmpe succes i Sverige og er siden blev vist i mange lande. I starten af 70’erne blev der lavet et par spillefilm med Pippi i hovedrollen. Den ene ”Her kommer Pippi Langstrømpe” bestod dog af sammenklip fra tv-serien.

Tv-serien er bl.a. optaget i VisbyGotland, og der var også her, at Pippis hus Villa VilleKulla lå. Under optagelserne lå huset syd for Visby, men i 1970’erne blev det flyttet til Kneippbyns sommerland ca. tre km sydvest for Visby ud mod vandet.

Se også

- Pippiland, også kendt som Astrid Lindgrens Verden
- Katthult: Her blev filmene om Emil optaget
- Vimmerby med Astrid Lindgrens barndomshjem

Bøger om Pippi Langstrømpe med de svenske titler

1945: Pippi Långstrump
1946: Pippi Långstrump går ombord
1947: Känner du Pippi Långstrump? (tegninger af Ingrid Nyman)
1948: Pippi Långstrump i Söderhavet
1949: Sjung med Pippi Långstrump (Musik af Per-Martin Hamberg)
1952: Boken om Pippi Långstrump
1969: Pippi flyttar in (tegninger af Ingrid Vang Nyman)
1969: Pippi ordnar allt (tegninger af Ingrid Vang Nyman)
1970: Pippis målarbok (tegninger af Ingrid Vang Nyman)
1970: Pippi håller kalas (tegninger af Ingrid Vang Nyman)
1971: Pippi går till sjöss (tegninger af Ingrid Vang Nyman)
1971: På rymmen med Pippi Långstrump (Fotos af Bo-Erik Gyberg)
1971: Pippi vill inte bli stor (tegninger af Ingrid Vang Nyman)
1991: Pippi Långstrump har julgransplundring
2000: Pippi Långstrump i Humlegården (tegninger af Ingrid Nyman)