Forsiden > Her

Pippi Langstrømpe - se tv-serien her

(Svensk: Pippi Långstrump)

Pippi og Hr. Nilsson

Foto: www.imagebank.sweden.se © Jacob Fordell/Pressens Bild

Siden er publiceret / opdateret: 4. januar 2024

Bøgerne om Pippi Langstrømpe

Pippi Langstrømpe er nok den mest kendte af Astrid Lindgren børnebogsfigurer, og bøgerne om den rødhårede, fregnede pige med de strittende sletninger er oversat til ca. 90 sprog. Den første bog udkom i 1945. Siden er der udkommet yderligere ca. 14 bøger om den rødhårede pige.

Da de første bøger udkom i 40'erne, herskede der andre normer for god opførsel end i dag. Bøgerne om pigen, som bor alene i en villa uden sine forældre og som gør, hvad hun har lyst til og endda siger de voksne imod, var usædvanlige på den tid.

En usædvanlig pige

Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump som hun i virkeligheden hedder, er en usædvanlig pige. Hun sover med fødderne på hovedpuden og bor sammen med aben Hr. Nilsson og den plettede hest Lilla gubben. Hendes mor er død, og hendes far er ”negerkonge” på en ø i Sydhavet. I nabohuset bor de to søskende Tommy og Annika, som er Pippis bedste venner. Det er rammen om historierne.

Astrid Lindgren
Astrid Lindgren skrev omkring 15 bøger om Pippi.
Foto: www.imagebank.sweden.se
© Ulla Montan / Ulla Montan

Sådan blev Pippi til

Det var Astrid Lindgrens 7-årige datter Karin, der i ca. 1941 fandt på navnet Pippi Langstrømpe. En aften bad hun sin mor om en historie. ”Hvad skal jeg fortælle om”, spurgte Astrid Lindgren. Og datteren svarede, at hun skulle fortælle om Pippi Langstrømpe.

Astrid Lindgren spurgte ikke om, hvem Pippi Langstrømpe var, men syntes at det var et særpræget navn, så hun fortalte om en usædvanlig pige. Astrid Lindgren måtte fortælle historierne om igen og igen i flere år.

Det var først senere, at Astrid Lindgren nedskrev historierne, så hun kunne give dem i fødselsdagsgave til datteren Karin. Hun sendte en kopi af historien til Bonniers förlag, men den blev ikke antaget. I mellemtiden havde Astrid Lindgren skrevet romanen "Britt-Marie lättar sitt hjärta", som hun sendte til Rabén & Sjögrens förlag. Bogen vandt i 1944 andenpræmien i forlagets konkurrence om pigebøger, og året efter, i 1945, vandt Astrid Lindgrens manuskript "Pippi Långstrump" førstepræmien i forlagets konkurrence om børnebøger. Historien blev en kæmpe succes, og Astrid Lindgren fik sit gennembrud som forfatter.

Bøgerne er oversat til omkring 90 sprog
Bøgerne om verdens stærkeste
pige er oversat til omkring 90
sprog.
Foto: www.imagebank.sweden.se
© Tina Buckman / Swedish Institute

Figurerne i bøger og film om Pippi

- Pippi Langstrømpe: en uafhængig, stærk pige, der kan overvinde alle problemer.
- Kaptajn Efraim Langstrømpe: faren, som er både kaptajn på et skib og ”negerkonge” på Kurrekurreduttön i Sydhavet.
- Hr. Nilsson: Pippis abe.
- Lilla Gubben: Pippis hvide hest med sorte prikker. I bøgerne bliver hesten blot kaldt ”hesten”. Det er først i tv-serien fra 1969, at hesten får navnet ”Lilla Gubben”. En gubbe er en gammel mand, så lilla gubben betyder noget i retning af lille mand.
- Tommy og Annika: Pippis naboer og bedste venner, som er artige og velopdragne børn.
- Hr. og Fru Settergren: Tommy og Annikas forældre.
- Frøken Prysselius, også kaldet Prusseluskan: Den stramtandede skolefrøken der altid er i konflikt med Pippi. Frøken Prysselius er ikke med i bøgerne, kun i filmene.
- Kling og Klang: To politifolk, der forsøger at få fingre i Pippi, så hun kan bringes på ret kurs.
- Blom og Dunder-Karlsson: To tyveknægte, som forgæves forsøger at stjæle hendes guldpenge.

Tv-serien fra 1969

De fleste børn forbinder nok Pippi Langstrømpe med den rødhårede og fregnede pige fra tv-serien i 13 dele, der blev optaget i 1969. Den 10-årige Karin Inger Monica Nilsson spillede Pippi, og tv-serien handler om hendes eventyr med vennerne Tommy og Annika. Selv om tv-serien efterhånden er over 50 år gammel, og Pippi som figur har rundet de 75 år, er der stadig masser af smittede livsglæde i eventyret om Pippi og hendes venner, som man kan se eller gense på både svensk og dansk tv, se herunder.

Se alle 13 dele på dr.dk

Se alle 13 dele på Svensk Tv (uden dansk tale / voiceover)

Tv-serien med den rødhårede Karin Inger Monica Nilsson blev en kæmpe succes i Sverige og er siden blev vist i mange lande. I starten af 70’erne blev der lavet et par spillefilm med Pippi i hovedrollen. Den ene ”Her kommer Pippi Langstrømpe” bestod dog af sammenklip fra tv-serien.

Tv-serien er bl.a. optaget i VisbyGotland, og der var også her, at Villa VilleKulla lå. Under optagelserne lå huset syd for Visby, men i 1970’erne blev det flyttet til Kneippbyns sommerland ca. tre km sydvest for Visby ud mod vandet.

Se også

- Pippiland, også kendt som Astrid Lindgrens Verden
- Katthult: Her blev filmene om Emil optaget
- Vimmerby med Astrid Lindgrens barndomshjem