Vimmerby

Siden er publiceret / opdateret: 22. januar 2020
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.66335
Longitude : 15.85833
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Vimmerby
Vimmerby. Foto: Weronika Baldin, Studio Rosenfors


Astrid Lindgrens Vimmerby

Vimmerby er uløseligt forbundet med forfatteren Astrid Lindgren, og de mange danskere, som besøger byen hver sommer, kommer især for at opleve miljøerne fra Astrid Lindgrens bøger.

Astrid Lindgrens Verden er nok det udflugtsmål, som trækker flest turister til Vimmerby. Men byen og dens omegn byder på andre attraktioner, bl.a. Astrid Lindgrens barndomshjem Näs og Katthult og Bullerby i omegnen af Vimmerby.

Astrid Lindgrens Verden

Eventyrparken Astrid Lindgrens Verden er et af de klassiske og helt oplagte udflugtsmål for danske børnefamilier. Her kan børnene møde Pippi, Kling og Klang, Emil og Ida, Ronja Røverdatter og alle de andre figurer fra Astrid Lindgrens univers og opleve en række af miljøerne fra bøgerne.

Hvis børnene er for store til Astrid Lindgrens Verden, kan I tage på udflugt i og omkring Vimmerby og opleve de "ægte" Astrid Lindgren miljøer.

Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Oplevelser i Vimmerby og omegn. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Overnatning i eller nær Vimmerby. Afstande fra togstationenAstrid Lindgrens barndomshjem, gården Näs

Astrid Lindgren blev født i 1907. Hendes barndom var lykkelig i et hjem med fire søskende og forældre, som holdt meget af hinanden. Det var oplevelserne på gården Näs og i Vimmerby, der var inspirationskilden til mange af bøgerne, bl.a. Pippi Langstrømpe, der blev hendes gennembrud som forfatter.

Gården Näs på Prästgårdsgatan 24 lidt nord for centrum er en anden af Vimmerbys seværdigheder. Det meste af inventaret fra Astrid Lindgrens barndom findes stadig på gården. For åbningstider og guidet rundvisning: Se "Astrid Lindgrens Näs" under Links.

Astrid Lindgrens barndomshjem, gården Näs
Astrid Lindgrens barndomshjem, gården Näs. Foto: Weronika Baldin, Studio Rosenfors

Astrid Lindgrens Näs
Det nye besøgscenter ved barndomshjemmet fortæller historien om Astrid Lindgrens liv og forfatterskab.


Barndomshjemmet er beliggende i et parklignende område med haver, den gamle præstegård og det nye besøgscenter "Astrid Lindgrens Näs" som nærmeste naboer. Besøgscenteret har en permanent udstilling om Astrid Lindgrens liv og forfatterskab.

Hultsfred Sverigeserien - Topo50 - blad 25. Målestok 1:50.000
Hultsfred
Sverigeserien
Topo 50 - blad 25

Køb kort over Vimmerbys omegn

Hultsfred Sverigeserien - Topo50 - blad 25 i målestok 1:50.000 dækker omegnen af Vimmerby, især mod syd (Vimmerby, Mariannelund, Sevedstorp (Bullerby), Katthult, Pelarne, Hultsfred, Virserum, Målilla, Högsby, Fagerhult). Kortet er meget detaljeret og er et godt udgangspunkt for ture i naturen omkring Vimmerby.

Cykelkort blad 16 målestok 1:90.000
Cykelkartan blad 16

På cykeltur omkring Vimmerby

I vores webshop kan du købe Cykelkort blad 16, der dækker det nordøstlige Småland med bl.a. Vimmerby og Västervik.

Museet Näktergalen - midt i Vimmerby

På Sevedegatan 43 midt i Vimmerby (tæt ved kirken) ligger et gammelt hus fra 1700-tallet. Efter en omfattende restaurering fandt man gamle malerier på lofter og vægge under tapet og maling. Huset står nu, som det har set ud omkring år 1800. Museet har skiftende udstillinger samt permanent udstilling om Vimmerbys historie.

Bullerby - 15 km fra Vimmerby

I kan også besøge Sevedstorp, hvor ”Alle vi børn i Bullerby” blev optaget. Sevedstorp (eller Bullerby - på svensk ”Bullerbyn”) ligger ca. 15 km sydvest for Vimmerby. Følg vej 40 fra Vimmerby mod Mariannelund og drej til venstre mod Sevedstorp efter 10-12 km. De tre små gårde i Sevedstorp er som taget ud af Astrid Lindgrens bøger. Her voksede Astrid Lindgrens far Samuel August op, og det var her at Astrid Lindgren hentede inspiration til bøgerne om Bullerby.

Tag en tur rundt i Bullerbyn med hest og vogn
Bullerbyn. Foto: Weronika Baldin, Studio Rosenfors


Katthult - 23 km fra Vimmerby

Hvis I fra Vimmerby kører mod vest ad vej 40 og drejer th. mod Rumskulla lige før Mariannelund og fortsætter, kommer I til Katthult, hvor Emil-filmene blev optaget. Katthult er blot nogle få huse og som oprindeligt hørte til den lille by Gibberyd, men efter optagelserne af Emil-filmene blev bebyggelsen omdøbt til Katthult. Her kan I se husene fra filmene og kigge ind i Emils snedkerværksted.

Emils værksted i Katthult
Katthult. Foto: Weronika Baldin, Studio Rosenfors


Pelarne - 11 km sydvest for Vimmerby

I Pelarne ved vej 40 vest for Vimmerby ligger en af Sveriges ældste trækirker med aner fra begyndelsen af 1200-tallet. Pelarne kirke (svensk: Pelarne kyrka) er bygget i liggende tømmer, som flere steder er beklædt med egeplanker. Indenfor kan man se malerier og træskulpturer fra middelalderen. Astrid Lindgrens forældre er viet i kirken.

Norra Kvills Nationalpark - 22 km fra Vimmerby

Norra Kvills Nationalpark er en lille, velbevaret urskov i det smålandske højland. De 114 hektar rummer mange vilde blomster. Norra Kvills ligger ca. 15 km fra Katthult og ca. 20 km nordvest for Vimmerby.