Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Vimmerby

Siden er publiceret / opdateret: 4. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.66335
Longitude : 15.85833
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Vimmerby
Vimmerby. Foto: Weronika Baldin, Studio Rosenfors


Astrid Lindgrens Vimmerby

Vimmerby er uløseligt forbundet med forfatteren Astrid Lindgren, og de mange danskere, som besøger byen hver sommer, kommer især for at opleve miljøerne fra Astrid Lindgrens bøger.

Astrid Lindgrens Verden er det udflugtsmål, som trækker flest turister til byen. Men byen og dens omegn byder på andre attraktioner, bl.a. Astrid Lindgrens barndomshjem Näs og Katthult og Bullerby i omegnen af Vimmerby.

Astrid Lindgrens Verden

Eventyrparken Astrid Lindgrens Verden er et af de klassiske og helt oplagte udflugtsmål for danske børnefamilier. Her kan børnene møde Pippi, Kling og Klang, Emil og Ida, Ronja Røverdatter og alle de andre figurer fra Astrid Lindgrens univers og opleve en række af miljøerne fra bøgerne.

Hvis børnene er for store til Astrid Lindgrens Verden, kan I tage på udflugt i og omkring Vimmerby og opleve de "ægte" Astrid Lindgren miljøer.

Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Oplevelser i Vimmerby og omegn. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Overnatning i eller nær Vimmerby. Afstande fra togstationenAstrid Lindgrens barndomshjem, gården Näs

Astrid Lindgren blev født i 1907. Hendes barndom var lykkelig i et hjem med fire søskende og forældre, som holdt meget af hinanden. Det var oplevelserne på gården Näs og i Vimmerby, der var inspirationskilden til mange af bøgerne, bl.a. Pippi Langstrømpe, der blev hendes gennembrud som forfatter.

Gården Näs på Prästgårdsgatan 24 lidt nord for centrum er en anden af Vimmerbys seværdigheder. Det meste af inventaret fra Astrid Lindgrens barndom findes stadig på gården. For åbningstider og guidet rundvisning: Se "Astrid Lindgrens Näs" under Links.

Astrid Lindgrens barndomshjem, gården Näs
Astrid Lindgrens barndomshjem, gården Näs. Foto: Weronika Baldin, Studio Rosenfors


Barndomshjemmet er beliggende i et parklignende område med haver, den gamle præstegård og det nye besøgscenter "Astrid Lindgrens Näs" som nærmeste naboer.

Hultsfred Sverigeserien - Topo50 - blad 25. Målestok 1:50.000
Hultsfred
Sverigeserien
Topo 50 - blad 25

Køb kort over Vimmerbys omegn

Hultsfred Sverigeserien - Topo50 - blad 25 i målestok 1:50.000 dækker omegnen af Vimmerby, især mod syd (Vimmerby, Mariannelund, Sevedstorp (Bullerby), Katthult, Pelarne, Hultsfred, Virserum, Målilla, Högsby, Fagerhult). Kortet er meget detaljeret og er et godt udgangspunkt for ture i naturen omkring Vimmerby.

Cykelkort 16 målestok 1:90.000
Cykelkort 16

På cykeltur i byens omegn

I vores webshop kan du købe Cykelkort blad 16, der dækker det nordøstlige Småland med bl.a. Vimmerby og Västervik.

Bullerby - 15 km fra Vimmerby

I kan også besøge Sevedstorp, hvor ”Alle vi børn i Bullerby” (Alla vi barn i Bullerbyn) blev optaget i 1986. Sevedstorp (eller Bullerby - på svensk ”Bullerbyn”) ligger ca. 15 km sydvest for Vimmerby. Følg vej 40 fra Vimmerby mod Mariannelund og drej til venstre mod Sevedstorp efter 10-12 km. De tre små gårde i Sevedstorp er som taget ud af Astrid Lindgrens bøger. Her voksede Astrid Lindgrens far Samuel August op, og det var her, at Astrid Lindgren hentede inspiration til bøgerne om Bullerby.

Tag en tur rundt i Bullerbyn med hest og vogn
Bullerbyn. Foto: Weronika Baldin, Studio Rosenfors


Katthult - 23 km fra Vimmerby

Hvis I fra Vimmerby kører mod vest ad vej 40 og drejer til højre mod Rumskulla lige før Mariannelund og fortsætter, kommer I til Katthult, hvor Emil-filmene blev optaget. Katthult er blot nogle få huse og som oprindeligt hørte til den lille by Gibberyd, men efter optagelserne af Emil-filmene blev bebyggelsen omdøbt til Katthult. Her kan I se husene fra filmene og kigge ind i Emils snedkerværksted.

Emils værksted i Katthult
Katthult


Filmlandsby Småland – 20 km fra Vimmerby

Hos Filmbyen Småland (Spilhammarvägen 4 i Mariannelund) kan I opleve scener fra klassiske børnefilm som Emil fra Lønneberg, Alle vi børn i Bullerby og Pippi Langstrømpe. Træd ind i filmens verden i en magisk udstilling skabt i Astrid Lindgrens ånd. Se klassiske filmklip og originale rekvisitter fra filmene, syng med på filmmusik og prøv at skabe din egen film.

Virum Elgpark – 30 km fra Vimmerby

Under et besøg i Virum Elgpark (Virum Älgpark) kan I opleve elge og dådyr i deres eget miljø. I smukke omgivelser kan I komme helt tæt på dyrene på en safaritur.

Vimmerby Adventure – 10 km fra Vimmerby

Spræng din komfortzone og udfordr både krop og sind på Vimmerby Adventures højhøjdebaner med forhindringer blandt parkens trætoppe. Der er baner fra 1,5 meters højde til 18 meters højde.

Pelarne - 11 km sydvest for Vimmerby

I Pelarne ved vej 40 vest for Vimmerby ligger en af Sveriges ældste trækirker med aner fra begyndelsen af 1200-tallet. Pelarne kirke (svensk: Pelarne kyrka) er bygget i liggende tømmer, som flere steder er beklædt med egeplanker. Indenfor kan man se malerier og træskulpturer fra middelalderen. Astrid Lindgrens forældre er viet i kirken.

Norra Kvills Nationalpark - 22 km fra Vimmerby

Norra Kvills Nationalpark er en lille, velbevaret urskov i det smålandske højland. De 114 hektar rummer mange vilde blomster. Norra Kvills ligger ca. 15 km fra Katthult og ca. 22 km nordvest for Vimmerby.

Vandreruten Sevedeleden - ca. 15 km fra Vimmerby

Sevedeleden er en 50 km lang "ringformet" vandrerute ved Mariannelund øst for Vimmerby. Sevedeleden følger småveje, skovveje og naturstier gennem et afvekslende og ind imellem kuperet landskab med løvskov, nåleskov og åbne vidder.

Vimmerby ligger smukt omgivet af skove
Vimmerby ligger smukt omgivet af skove, som er fyldt med vandre- og cykelruter, MTB-spor og kanosøer og -åer.