Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Katthult

Siden er publiceret / opdateret: 4. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Katthult
Gibberyd 510
598 92 Katthult
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.6898
Longitude : 15.5531
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Det var her Emil boede i Emil-filmene
Hovedhuset ”Mangårdsbyggnaden” i Katthult. Det var her Emil boede. Man kan stadig se flagstangen, som Emil hejste sin søster Ida op i. Foto: © sydsverige.dk


Her blev Emil fra Lønneberg-filmene optaget

De fleste børn elsker filmatiseringen af Astrid Lindgrens bøger om skarnsknægten Emil, som gør livet besværligt for sin far og de andre folk på den lille gård Katthult i Småland.

Filmene om Emil fra Lønneberg blev indspillet i 1971 og 1972, og hvis man er typen, der har set filmene igen og igen med sine børn, kan det måske være sjovt at opleve stedet, hvor mange af udendørsscenerne er optaget. Også enkelte indendørsscener er optaget på gården, mens de fleste er optaget i et studie i Mariannelund. Desuden er nogle af udendørsscenerne optaget i Stensjö by.

Video: humoristen Kalle Lind besøger Katthult. Varighed 2:04 min. Fra YouTube


Gården Katthult var oprindelig en af fire gårde i den lille by Gibberyd, og det var først efter filmsucceserne i 1970'erne, at man valgte at bibeholde navnet Katthult.

I 1970'erne var Katthult en almindelig gård, der ikke havde forandret sig meget siden 1800-tallet. Gården var intakt med lader, brændeskur, hønsehus, svinestald, m.m., og den lå i et smukt landskab uden større veje. Derfor passede den fint på Astrid Lindgrens beskrivelse af Katthult i bøgerne.

Her finder du Katthult

Landsbyen ligger ca. 10 km nord for Mariannelund og ca. 25 km nordvest for Vimmerby.

SE OGSÅ

- Eventyrparken Astrid Lindgrens Verden
- Vimmerby med Astrid Lindgrens barndomshjem
- Astrid Lindgrens liv, forfatterskab, bøger

”Drängstugan” var huset hvor Alfred boede
”Drängstugan” var huset hvor Alfred boede. Foto: © sydsverige.dk

Katthult
Foto: © sydsverige.dk


Besøg Katthult

Den store P-plads i udkanten af landsbyen vidner om stedets popularitet, og det tyder også på at være en fin forretning med entréafgift, lille butik med salg af souvenir og hemslöjd, is osv.

Der er ikke adgang til husene, der anvendes som private boliger, men man kan bl.a. besøge Emils værksted.

Det hele varer et par måneder - fra omkring sct. Hans og to måneder frem - med masser af turister, hvorefter der atter er 10 måneder med fred og ro i landsbyen.

Trisseboda er det lille hus, hvor Emil kom til at låse sin far inde
”Trisseboda” er ”det lille hus”, hvor Emil kom til at låse sin far inde, så han med stort besvær måtte kravle ud gennem det snævre vindue over døren. Foto: © sydsverige.dk

P-pladsen ved Katthult
Den store P-plads i udkanten af Katthult vidner om stedets popularitet. sydsverige.dk besøgte Katthult i maj inden turistsæsonens begyndelse. Foto: © sydsverige.dk


Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Katthult


Norra Kvills Nationalpark (10 km)
Norra Kvills Nationalpark er en velbevaret urskov i det smålandske højland. Skoven består af nåletræer og har stået uberørt i over 150 år.

Skurugata og Skuruhatt (35 km)
Skurugata ved Eksjö i Småland er en 800 meter lang kløft i grundfjeldet, der byder på spændende naturoplevelser.

Kleva Gruva (39 km)
Kleva Gruva er en kobber- og nikkelmine fra 1600-tallet. Deltag i en guidet rundvisning, eller gå selv ind i de kolde minegange.