Vittskövle Slot

(Svensk: Vittskövle eller Widtsköfle Slott)

Vittskövle Slot er et af de bedst bevarede renæssanceslotte i Skandinavien

Foto: © Jane Lindbladh

Siden er publiceret / opdateret: 4. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Vittskövle Slott
Vittskövlevägen 100
297 91 Vittskövle
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.8548
Longitude : 14.1332
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Sveriges største slot

Vittskövle Slot, ca. 20 km syd for Kristianstad, er et af Skandinaviens bedst bevarede renæssanceslotte. Med over 100 værelser er Vittskövle Sveriges største slot.

Adgang til slotsparken

Slottet, der er beliggende på en lille ø omgivet af voldgrav, er i privateje uden offentlig adgang, men øst for Vittskövle Slot findes en engelsk park fra omkring 1840, som er åben for offentligheden.

Kanoner i tårnene

Vittskövle Slot blev opført i anden halvdel af 1500-tallet som en forsvarsborg ligesom bl.a. Glimmingehus. Bygningen er firelænget og opført i tegl med kraftige hjørnetårne omgivet af en dyb voldgrav. Fra tårnene var det muligt at skyde langs med borgens sider og beskyde de veje, der førte ned til borgen.

Vittskövle Slott
Foto: © Jane Lindbladh


SE OGSÅ

Flere slotte og herregårde i Skåne

Tilhører slægten Stjernswärd

Jens Brahe, gift med Anne Bille, begyndte i 1553 at opføre det nuværende slot på resterne af en middelalderbygning, som går tilbage til mindst 1200-tallet.

Over borgporten satte han en stentavle, som stadig kan ses. Den har Brahes og Billes våbenskjold og udtrykker forhåbning om, at Vittskövle Slot altid må være i slægten Brahes eje. Sådan kom det imidlertid ikke til at gå. Efter at være i forskellige familiers eje har Vittskövle Slot siden 1837 tilhørt slægten Stjernswärd.

Slotskirken

Øst for Vittskövle Slot kan man besøge Vittskövle kirke fra 1200-tallet. Kirken har kalkmalerier fra 1480'erne og gravstene over de ældste ejere af Vittskövle tilbage fra 1200-tallet.

Landarbejderne på Vittskövle

Tæt på Vittskövle Slot ligger to velbevarede statarlænger i bindingsværk med otte lejligheder i hver. Bygningerne er fra 1850'erne, hvor statarsystemet var normalt på de store godser.

Ideen var - set fra godsernes synspunkt - at tilbyde tag over hovedet og mad til jordløse familier til gengæld for familiens arbejdskraft på godset. Godserne anså udgiften til at holde en familie ”på stat” med mad og bolig for at være lille i sammenligning med det arbejde, man kunne kræve af familien. Her på Vittskövle havde familierne det ganske godt. Alle værelser havde eget ildsted, noget der ellers var usædvanligt. Familierne havde desuden fælles brændeskure og svinestier, hvor der var plads til otte svin, en til hver familie. Se også artiklen om Statarmuseet.