Huseby - herregård og industrimiljø

Huseby herregård fra 1844

Herregårdsbygningen på Huseby Bruk.

Siden er publiceret / opdateret: 24. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
1/5: Sæsonstart med skitende åbningstider i maj-juni.
22/6-25/8: Dagligt 11-17.
Efterår: Se Husebys eget website.
9/11-17/11: Julemesse / julemarked
AdresseAdresse Adresse
Huseby Bruk
Huseby
340 32 Grimslöv
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.7775
Longitude : 14.5897
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Herregårds- og industrimiljø

Huseby Bruk er en af de større seværdigheder i det sydlige Småland. Det er et levende museum, som omfatter en hel by med Smålands ældste jernværk. Desuden rummer Huseby Bruk bl.a. savværk, kornmølle, smedje, vandkraftværk, landhandel og en herregård.

Herregården

Den store herregårdsbygning fra 1844, slotsparken og haven vidner om, at Huseby Bruk tidligere var et gods. I hovedbygningen, som er et eksempel på Nyklassicisme, kan man på guidede ture se samlinger af kunst, møbler, m.m. Godset råder over godt 2.100 hektar jord, hvoraf de 1.500 hektar er skov.

Skandalen på Huseby

Se dokumentaren "Skandalen på Huseby" på Svensk tv svtplay.se. En dokumentar om Husebys sidste ejer, den ugifte og barnløse Florence Stephens, som blev snydt, så hun døde som en fattig kvinde.

Huseby herregård
Huseby Herregård. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Huseby herregård
Huseby Herregård. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Jernværk gennem 300 år

Huseby Bruk blev anlagt i 1620'erne for bl.a. at forsyne flåden med kanoner og kugler. På dette sted fandtes det, man skulle bruge: vandkraft fra Helige Å (Mörrumsån), skov til at producere trækul og sømalm fra de nærliggende søer Åsnen og Salen. I en højovn blev sømalmen omdannet til jern. Gennem 300 år har Huseby Bruk forsynet Sydsverige med jernprodukter - fra kanoner til cykler og maskiner.

Huseby Bruk havde sin storhedstid i anden halvdel af 1800-tallet, hvor industrialiseringen blomstrede i Sverige. Jernbruget lukkede i 1930, og kornmøllen var i drift frem til 1950'erne. I 1979 blev ejendommen overdraget til den svenske stat.

Her finder du Huseby

Huseby Bruk ligger ved vej 23, ca. 20 km sydvest for Växjö.

Flere billeder

Huseby Bruk - Fotogalleri

Nyttehaverne

I parken er de gamle køkken- og frugthaver blevet gendannet. De blev oprindeligt anlagt i slutningen af 1800-tallet af de daværende ejere familien Stephens. I dag dyrkes haverne økologisk, og produkterne anvendes i Husebys restaurant eller sælges fra butikken.

Nyttehaver på Huseby


Oplev naturen i omegnen

I omegnen af Huseby Bruk findes afmærkede cykelruter samt kanoruter. Huseby turistbureau sælger fiskekort. Syd for Huseby Bruk ligger Husebymaden Naturreservatet, et 130 hektar stort vådområde med mange fuglearter.