Dalby Helligkorskirke

(Svensk: Dalby Heligkorskyrka eller Dalby kyrka)

Siden er publiceret / opdateret: 22. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Kirken har åbent dagligt.
AdresseAdresse Adresse
Dalby Heligkorskyrka
Lundavägen 5
247 50 Dalby
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.6643
Longitude : 13.3443
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Dalby Helligkorskirke
Foto: David Lebech, CC BY-NC 2.0


Nordens ældste stenkirke

Dalby Helligkorskirke i Dalby knap 10 km sydøst for Lund er grundlagt omkring 1060. Kirken er Nordens ældste bevarede stenkirke og et smukt eksempel på Romansk stil.

Kirkens krypt er opført samtidig med byggeriet af Lunds Domkirke, og lighederne ses tydeligt. I krypten findes en brønd med en kilde, som kan være anvendt ved de første kristne dåbshandlinger i Danmark.

Bispesæde i seks år

I 1059-1060 blev Danmark inddelt i ni stifter, hvoraf de to blev lagt i den danske provins Skåne. Hvert af de to stifter fik et bispesæde. Et blev lagt i Lund, et andet i Dalby.

Inddelingen i stifter 1059-1060 var sandsynligvis baggrunden for, at Dalby Helligkorskirke skulle opføres. Dalbys første og eneste biskop "Egino" kom fra Tyskland. Få år senere, omkring 1066, døde biskoppen i Lund, og biskop Egino overtog bispesædet i Lunds Domkirke. De to skifter blev lagt sammen og fik sæde i Lund, og Dalby mistede sin status som bispesæde lang tid før kirken var endeligt opført.

Kirken er ombygget flere gange

I 1100-tallet var Dalby Helligkorskirke fuldt udbygget og dobbelt så stor som i dag. Kirkens udseende er forandret meget gennem årene på grund af brand, krig og som følge af ombygninger.

Oprindeligt var kirken uden tårn og havde intet alter. I 1400-tallet havde kirken et enkelt tårn og lignede en almindelig kirke. I 1686 blev kirkens østlige del revet ned. Sit nuværende udseende fik kirken efter en ombygning i 1758.

SE OGSÅ

Dädesjö gamla kyrka, en af Sveriges mest interessante middelalderkirker

Døbefonten

Blandt kirkens mange seværdigheder er den monumentale døbefont fra midten af 1100-tallet, som er skabt i sandsten fra Höör. Døbefonten har relieffer på siderne af bl.a. Jesus dåb og er en af de fornemmeste i Sverige. Selve kirkerummet er smukt udført i sten.