Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Dalby Helligkorskirke

(Svensk: Dalby Heligkorskyrka eller Dalby kyrka)

Siden er publiceret / opdateret: 8. januar 2020
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2020:
Kirken har åbent dagligt.
AdresseAdresse Adresse
Dalby Heligkorskyrka
Lundavägen 5
247 50 Dalby
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.6643
Longitude : 13.3443
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Dalby Helligkorskirke
Foto: CC BY-SA 3.0


Nordens ældste stenkirke

Dalby Helligkorskirke i Dalby knap 10 km sydøst for Lund er opført i 1100-tallet. Kirken er Nordens ældste bevarede stenkirke og et smukt eksempel på Romansk stil.

Kirkens krypt eller forhal er opført samtidig med byggeriet af Lunds Domkirke, og lighederne ses tydeligt. I krypten findes en brønd med en kilde, som kan være anvendt ved de første kristne dåbshandlinger i Danmark.

Bispesæde i seks år

I 1060 blev Danmark inddelt i ni stifter, hvoraf de to blev lagt i den danske provins Skåne. Hvert af de to stifter fik et bispesæde. Et blev lagt i Lund, et andet i Dalby.

Samme år blev byggeriet af Dalby Helligkorskirke begyndt, men allerede i 1066 blev de to stifter lagt sammen og fik sæde i Lund, og Dalby mistede sin status som bispesæde.

Kirken er ombygget flere gange

I 1100-tallet var Dalby Helligkorskirke fuldt udbygget og dobbelt så stor som i dag. Kirkens udseende er forandret meget gennem årene på grund af brand, krig og som følge af ombygninger.

Oprindeligt var kirken uden tårn og havde intet alter. I 1400-tallet havde kirken et enkelt tårn og lignede en almindelig kirke. I 1686 blev kirkens østlige del revet ned. Sit nuværende udseende fik kirken efter en ombygning i 1758.

SE OGSÅ

Dädesjö gamla kyrka, en af Sveriges mest interessante middelalderkirker

Døbefonden

Blandt kirkens mange seværdigheder er den monumentale døbefond fra midten af 1100-tallet, som er skabt i sandsten fra Höör. Døbefonden har relieffer på siderne af bl.a. Jesus dåb og er en af de fornemmeste i Sverige. Selve kirkerummet er smukt udført i sten.