Svaneholms Slots Museum

(Svensk: Svaneholms Slotts Museum)

Svaneholms Slots Museum

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 3. februar 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2023:
Slottet og museet åbner for sæsonen langfredag.

7/4-10/4:
Dagligt 11-16.

11/4-30/6:
Lør-søn 11-16.

20/6-31/8:
Tirs-søn 11-16.

1/9-30/9:
Lør-søn 11-16.
AdresseAdresse Adresse
Svaneholms Slott
Svaneholm 21
274 91 Skurup
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.50016
Longitude : 13.47843
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Et af Sveriges fineste egnsmuseer

Det store firelængede Svaneholms Slot ved Svaneholmssøen har en unik og bemærkelsesværdig historie, der er spændende for både små og store at gå på opdagelse i. Slottets fem etager er i dag indrettet til museum med tilhørende Café Rökhuset og bådudlejning. Svaneholms Slot ejes og drives på andelsbasis af Svaneholm Slots Andelsforening og hæver sig kvalitetsmæssigt langt over de traditionelle hembygdsmuseer.

På Svaneholms Slot er det muligt - bogstaveligt talt - at vandre gennem de historiske tider helt tilbage til 1530 og undervejs støde på både spøgelser og eventyr.

Svaneholms Slots Museum
Foto: © sydsverige.dk

Svaneholms Slots Museum
Foto: © sydsverige.dk


Flere billeder

Svaneholms Slots Museum - Fotogalleri

Udstillinger om tiden og livet på slottet

Slottes sale, gemakker og kringelkroge er omhyggeligt istandsat, så de fremstår velbevarede og med historisk originalt interiør. Fra stueplan og til øverste etage bevæger man sig gennem skiftende udstillinger, der fortæller om tiden og livet på slottet fra dengang det var en forsvarsborg til grevinden Eva Ehrensvärd overdrog det til andelsforeningen i 1935.

Svaneholms Slots Museum
Foto: © sydsverige.dk


De gamle adelsslægters private gemakker, som fx den røde spisestue, grevindens musiksalon og det blå kabinet, fremstår og opleves, som havde grevskabet netop forladt lokalerne. Pigekammeret, bondestuen og 1800-tals rummet med overlæssede møbler, tæpper og prydgenstande får kontrasterne i datidens levevilkår til at fremstå klart og skarpt.

Slottet har en imponerende samling af sølvgenstande og rummer en udstilling med en stor samling af de fineste kniplinger og broderier i både uld og silke. Der er genskabt en original købmandsforretning, værksteder med redskaber og værktøj m.m.

Sådan finder du Svaneholms Slot

Slottet ligger omgivet af bøgeskove, ca. to km nord for Skurup. Følg vej E65 fra Malmø mod Ystad. Der er skilte til slottet lige før Skurup.

SE OGSÅ

Flere museer i Skåne

Video om Svaneholm slot og museum. Varighed 3:22 min. Fra YouTube


Spøgelser og personlige historier

Nogle lokaler er reserveret til de personlige historier om fx slottets sidste grevinde og hendes liv. Eller til fritænkeren Baron Rutger Macklean (1782-1816), der som den første i Sverige gennemførte landboreformer til bedring af bondestandens levevilkår. En reformation, der dannede forbillede for en senere ny jordfordelingslov i Sverige.

Et rum er helliget slottets spøgelser og der findes en skrivestue med udsigt over søen med referencer til eventyret om Nils Holgersens forunderlige rejse.

I robåd på Svaneholmssjön

Området omkring slottet er et unikt naturområde, der er perfekt til en vandretur og picnic. Det er også muligt at leje en robåd og sejle ud på søen for enten at fiske eller blot sejle en tur. Det er ikke tilladt at fiske fra land.

Svaneholms Slott
Svaneholms slot. Foto: © sydsverige.dk