Kanotur på Almaån

(Svensk: Kanotled Almaån)

Siden er publiceret / opdateret: 21. juni 2019
Kort over sydsverige
Kanotur i Skåne, Sverige
Foto: © sydsverige.dk

Fakta om Almaån

Den ca. 43 km lange kanorute i Skåne begynder i den nordlige ende af Finjasjön sydvest for Hässleholm. Herfra snor Almaån sig nord om Hässleholm til den løber sammen med Helge å syd for Knislinge ved hovedvej 19 (ca. midtvejs mellem Kristianstad og Broby). Ruten kan gennemføres på 2-3 dage.

Rutebeskrivelse

Kanoruten passerer gennem et åbent landskab med et rigt fugleliv. Mange fiskearter lever i åen, bl.a. døbel og grundling.

Sværhedsgrad

Fra Finjasjön skal man finde ind i Almaån, der ligger gemt bland siv og vegetation. Her i starten er åen smal og med en del strøm. Ved start er ruten let, mens der er flere udfordringer på anden halvdel af den ca. 43 km lange kanorute. Her er der flere strækninger med stærk strøm, fosser og dæmninger. På ruten er der mindst tre steder, hvor man skal løfte og bære sin kano, hver på mellem 100 meter og tre km. Første overbæring er ved Algustorpsmölle (også kaldet Algustorpskvarn) efter Ballingslöv knap halvvejs inde på ruten. Den første del af ruten, fra Finjasjön til første løft ved Algustorpsmölle er let at padle - forudsat er der ikke er væltet træer ned over åen og vandstanden i åen er ok.


Kortet viser, hvordan kanoruten forløber. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Anden del af ruten er svær: Der er flere dæmninger og åen er stenrig flere steder. Man kan undgå denne del af ruten ved at gå ca. 5 km med kanoen, men så går man glip af flere smukke strækninger. På denne del kan der desuden være nedfaldne træer og grene over åen, som gør den meget vanskelig som kanorute. Det er ikke umuligt at padle denne strækning af Almaån, men det er en kanorute, der kan byde på overraskelser.

Ved endemålet - hvor Almaån møder Helge å - kan man padle nogle km opstrøms til Knislinge eller fortsætte ned ad Helge å ca. 15 km til Kristianstad, se Kano på Helge å (sydlige å-løb).

SE OGSÅ

Flere kanoruter i Skåne

Terrängkartan 509. Målestok 1:50.000
509 Hässleholm
Terrängkartan

Køb kort over Almaån og omegn

Terrängkartan 509 Hässleholm i målestok 1:50.000 dækker Almaån mellem åens udspring i Finjasjön og slutmålet syd for Knislinge, hvor Almaån løber sammen med Helge å. Du kan købe kortet i vores webshop.

Ingen rastepladser langs Almaån

Man kan padle hele ruten, men turistbureauet i Hässleholm anbefaler den ikke. Det skyldes, at der ikke findes rastepladser langs åen med toiletter, drikkevand m.m. Og jordejerne langs åen er ikke glade for, at man lægger til og går i land. Endelig er det svært at få opdaterede kort over ruten. Ifølge turistbureauet er kortene over Almaån på visse websider ikke opdateret.

Familiepadling fra Finja til Algustorpsmölla

Den første del af ruten, fra Finjasjön til første overbæring ved Algustorpsmölle - er egnet til familiepadling. Algustorpsmölla ligger et par km før Brittedalsdammen, se Googlekortet her på siden.

Relaterede artikler

Kanosæsonen i Sydsverige
Leje af kano og ekstraudstyr
Transport af kanoen
Udrustning til kanoturen
Hvor langt kan man padle på en dag?
Allemandsretten