Debat


Debat om Vandring

Skriv nyt indlæg - Alle debatter

Tjustleden

Tjustleden er for dem som foretrækker at vandre på naturstier og ikke møde så mange andre vandrere. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 26. april 2019
Kort over sydsverige

Vandrerute ved Västervik

Den ca. 160 km lange Tjustleden er en vandrerute gennem Västerviks Kommune i det nordøstlige Småland. I syd er Tjustleden forbundet med Ostkustleden, og i nord er vandreruten forbundet med Östgötaleden. Tjustleden vedligeholdes af Naturskyddsföreningen Tjust. Tjustleden er for dem som foretrækker at vandre på naturstier og ikke møde så mange andre vandrere. Selv midt om sommeren kan man regne med at have shelterne for sig selv.

Etaper og sværhedsgrad

Tjustleden er inddelt i ni etaper, hver af dem er en dagstur på 13-21 km. Tjustleden går især gennem skov og "vildmark" og passerer forbi marker, søer og gennem et gammelt kulturlandskab med mange oldtidsminder. Størstedelen af vandreruten følger naturstier i skoven dvs. kun i begrænset omfang grusveje og asfaltveje. Mange af stierne er gamle forbindelsesstier og skolestier til og fra husmandsstederne, der tidligere lå spredt rundt om i skovene.


Tal viser starten på de enkelte etaper. Sorte runde markeringer viser shelters på ruten. De to sheltermarkeringer syd for etape 1 ligger på Ostkustleden, som går op til Mörtfors, hvor 1. etape på Tjustleden begynder. Oplysningerne om shelters er hentet hos den svenske myndighed Lantmäteriet 26. april 2019. Zoom ind for detaljer.Ruten er generelt krævende: Der er som regel meget vegetation langs stierne, fx bregner og krat ind over stien, og det giver en masser flåter / tæger, hvis man vandrer barbenet. Flere steder er ruten dårligt afmærket, terrænet er ind imellem meget kuperet og sidst men ikke mindst, er der ikke meget drikkevand på ruten. Går man ind på gårde og til småhuse langs ruten, er de lokale flinke til at fylde ens vanddunke op. Medbring vandrensningsgear, så du kan hente vand fra søerne uden at koge det først.

På etape 4, 8 og 9 findes små tillægsstrækninger på hhv. 8, 7 og 4 km, men hvis man kun går den "lige" vej, er Tjustleden ca. 160 km.

Markering af Tjustleden

Vandreruten er markeret med orange ringe om træer eller stolper.

Shelter på Tjustleden i Småland
Shelter på 4. etape af Tjustleden. Foto: © sydsverige.dk


Lejrpladser undervejs på Tjustleden

Startstedet på hver etape har tømret shelter (vindskjul) eller hytte og tørkloset. Der er dog ingen affaldsbeholdere, så man skal tage sit affald med sig, til man kommer til noget bebyggelse, hvor man kan komme af med det. Ikke alle lejrpladser har drikkevand, læs mere under Links.

Et shelter byder ikke på stor luksus, men hvis vejret er dårligt, er det rart at kunne folde sit liggeunderlag og sovepose ud under et tag. Hvert shelter har plads til 6-8 personer.

På 6. etape ligger rastpladsen midt på etapen. Der er butikker med indkøbsmuligheder tæt på ruten i Hjorted, Ankarsum, Gladhammar, Almvik, Odensvi, Ukna og Falerum.


Tjustleden - lejrpladsen efter 1. etape ligger smukt ned til søen Getgölen. Video: Simon L-P. Varighed: 2:08 minDe enkelte etaper på Tjustleden


Etape 1: Mörtfors - Getterum (lille by) - søen Getgölen: 19 km
Etape 1 begynder ved den hyggelige lille sommerby Mörtforst. GPS-koordinater til starten på etape 1: (57.51569, 16.46469 (WGS84: Decimal)). Det er en fin etape med mange søer, meget natursti og et par udkigspunkter. Markeringen af etapen er blandet, ind imellem skal man gætte sig til sig, hvor stien går. Der er ikke så mange steder at få vand, da man ikke særlig tit ser huse eller bebyggelse. Udsigtspunktet syd for Mörtfors er et besøg værd. Terrænet er forholdsvis kuperet, som nogle gange gør stien udfordrende at gå på. Man når frem til et super dejligt shelter lige ned til søen Getgölen.

Etape 2: Getgölen - Hjorted - Svarteström ved søen St. Flugen: 18 km
Fra Getgölen til byen Hjorted er markeringen svingende, nogle steder skal man igen gætte sig vej frem. Der er indkøbsmulighed i Hjorted, hvor man kan købe dagligvarer, dog med begrænset udvalg af dåsemad og andet vandremad. Turen til Svarteström er fin - smuk rute ved de to broer over Isholmen og fin udsigt fra udsigtspunktet over Lille Flugen. Dejligt shelter ved St. Flugen med udsigt over søen.

Etape 3: Svarteström / St. Flugen - Lunds by - Valstad kvarn nær søen Kvarngölen: 18 km
Nogle gange kan der næsten være for meget natursti, da græsset og bregnerne ofte er høje. Siden etape 1 har natursti udgjort langt hovedparten af vandreruten. Når det er sagt, så kommer man ofte nogle dejlige steder hen. Etape 3 går gennem Lunds by, som er meget fin med traditionelle svenske træhuse. Også på etape 3 er markeringen svingende. Det kan være svært at få vand på etapen, da man ikke møder mange huse eller kommer nær søer - kun et par få. Kirken i Gladhammer er overdådig i forhold til, at det er en landsbykirke. Shelteret i slutningen af etapen ligger ved Valgstad Kvan. Møllen er meget fin, men det ligner ikke at der har været nogen her i et par år, da græsset er meget højt og shelteret har et stort hvepsebo. Shelteret ligget i skoven ved en å, jernbanen ligger tæt på, men der kører meget få tog. Den store vej E22 kan man dog høre en smule.

Etape 4: Valstad kvarn - Törnsfall ved Mösjön: 14 km
Ruten går forbi den store sø Hjorten, men der er ikke så stor mulighed for at komme helt ned til vandet pga. vegetation, selvom ruten går forholdsvis tæt forbi. Man møder ikke særligt meget bebyggelse, men i slutningen af etapen går man forbi den hyggelig by Törnsfall, hvor landsbykirken har toilet og vand. Shelteret er dejligt beliggende ud til Mösjön. Dog er der mange siv i den del af søen, som vender ud mod shelteret.


Tjustleden - lejrpladsen efter 4. etape ligger smukt ned til søen Mösjön. Video: Simon L-P. Varighed: 19 sekunderEtape 5: Törnsfall - Almvik - Hallingeberg: 21 km
Svær etape! Ikke kun pga. længden på 21 km: Markeringen af ruten er ikke altid stabil, og her på etapen er der flere steder, hvor det er svært at finde vej. Vandreruten er flere steder svær fremkommelig, da stien nogle gange forsvinder og man derfor er nødt til at gå off-road. Både på naturstien og i off-road perioderne er underlaget nogle gange svært, samtidig med at man går gennem høje bregner eller tæt nåleskov. Etapen ender i en meget fin gammel ”undantagsstuga” (aftægtshus) uden el og vand, hvor indretningen er gammeldags, der er senge at sove i og en åben pejs at tænde op i. Vand finder man ved kirken 1,5 – 2 km væk.

Etape 6: Hallingeberg - Frö - Kyrksjön ved Odensvi: 21 km
Denne etape minder meget om de foregående: meget natursti og til tider svært fremkommelig og meget lidt bebyggelse nær ruten. Der ligger et shelter midt på etapen som ser fint ud og ligger lige ud til søen – det minder om de andre. Der er mulighed for at gå ind til Odensvi og overnatte på Odensvi Vandrehjem og camping (og få et bad) på østsiden af Kyrksjön frem for at overnatte i shelteret på vestsiden af Kyrksjön.

Vandreferie på Tjustleden i Småland
Broen ved Kyrksjön, Odensvi på 7. etape af Tjustleden. Foto: Gunnar Jansson


Etape 7: Kyrksjön ved Odensvi - Dalhelm - Björndalen: 20 km

Etape 8: Björndalen - Möckelhult - Lermon: 15 km

Etape 9: Lermon - Kolsebro - Falerum: 13 km

Køb kort over Tjustleden

Tre Topo50-kort i målestok 1:50.000 dækker hele den ca. 160 km lange vandrerute. Kortene er meget detaljerede og viser bl.a. shelters på ruten. Når du køber disse kort, får du nyeste info om rutens forløb i modsætning til ældre webkort (se "Links"), som er en del år gamle.

Västervik Sverigeserien - Topo50 - blad 26 dækker etape 1, 2, 3 og 4 til lige efter starten af 5. etape.

Valdemarsvik Sverigeserien - Topo50 - blad 34 dækker fra lidt efter starten af etape 5, hele etape 6 og de første få hundrede meter af etape 7. Desuden dækker kortet sidste halvdel af etape 8 og hele etape 9.

Kisa Sverigeserien - Topo50 - blad 33 dækker næsten hele etape 7 (på nær de første hundrede meter af etapen) og første halvdel af etape 8.

Du kan købe kortene i vores webshop.

Västervik Sverigeserien - Topo50 - blad 26. Målestok 1:50.000
Västervik
Sverigeserien
Topo 50 - blad 26
Valdemarsvik Sverigeserien - Topo50 - blad 34. Målestok 1:50.000
Valdemarsvik
Sverigeserien
Topo 50 - blad 34
Kisa Sverigeserien - Topo50 - blad 33. Målestok 1:50.000
Kisa
Sverigeserien
Topo 50 - blad 33


Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen

Drikkevand på vandreturen

Sådan finder du godt drikkevand i naturen

Tag toget til Mörtfors, hvor 1. etape begynder

Det er nemt at komme fra fx København og frem til Mörtfors, hvor 1. etape af Tjustleden begynder. Du kan tage toget fra København H direkte til Kalmar, hvor du skifter til en bus mod Västervik og står af ved E22 få hundrede meter fra Mörtfors. Samlet rejsetid er ca. 6 timer. På "Resrobot" (Rejseplanen) kan du finde alle afgange mellem fx København og Mörtfors. Hvis du klikker videre på "Køb rejse" ("Köp Resa") inde på Resrobot kan du kun købe rejsen til Kalmar, da du betaler for busrejsen, når du stiger på bussen mod Västervik.

Gå til Tog til og i Sverige for at finde link til Resrobot.