Cykelruten Hallands indland

(Svensk: Cykelspåret Hallands inland)

Siden er publiceret / opdateret: 26. oktober 2022
Kort over sydsverige
Cykelruten Hallands indland
Foto: Region Halland/halland.se, CC BY 3.0.


219 km cykelrute gennem det indre Halland

Cykelruten gennem det indre Halland – på svensk ”Hallands inland” er en ca. 219 km lang cykelrute gennem Halland fra syd til nord. Ruten begynder i Mellby Strand nord for Båstad ender i den lille by Frillesås ved Kattegatkysten mellem Varberg og Kungsbacka.

Cykelruten kaldes også for "Cykelspåret Hallands inland" fordi ruten er den del af Cykelspåret, som går gennem Halland. Flere steder på nettet er "Hallands inland" opgjort til 289 km, men hvis du går ud fra kortet herunder, er den kun 219 km.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Cykelruten Hallands indland løber mellem Mellby Strand i det sydlige Halland og Frillesås i det nordlige Halland. Kortdata: OpenStreetMap.Køb kort over Hallands indland

Cykelkort 3, Cykelkort 6 og Cykelkort 12 dækker tilsammen hele Cykelspåret gennem Hallands indland og viser desuden andre cykelruter i samme område, bl.a. Kattegattleden.

Cykelkartan 3 - Skåne nordvest. Målestok 1:90.000
Cykelkort 3
Cykelkort 6 - Halland. Målestok 1:90.000
Cykelkort 6
Cykelkort 12 - Västergötland/Göteborg. Målestok 1:90.000
Cykelkort 12


Fra Mellby Strand til øst for Halmstad (Cykelkort 3)
Cykelruten Hallands indland begynder i Mellby Strand nord for Båstad med retning mod Laholm, Hallands ældste by. Du fortsætter østpå og krydser Hallands bedste lakseelv Lagan flere gange, før du når frem til byen Knäred, hvor cykelruten fortsætter nordpå. Efter ca. fire km kan du lave en afstikker til Bollaltebyggets Kulturminnesgård, en velbevaret firelænget gård fra 1700-tallet. Tilbage på cykelruten kører du igennem et hedelandskab domineret af lyng og Hallands landskabsblomst Håret Visse. Cykelkort 3 dækker området op til omkring Halmstad og Skedala.

Cykelruten Hallands indland
Foto: Lena Evertsson, Ateljé Lena


Fra øst for Halmstad til Veddige 15 km nord for Varberg (Cykelkort 6)
Øst for Halmstad passerer du byen Simlångsdalen og fortsætter et stykke langs søen Simlången. Du befinder dig nu i det gamle grænseområde mellem Danmark og Sverige med ikke færre end 40 grænsesten, der engang markerede grænsen mellem de to stridende lande. Fortsæt nu mindst 20 km mod byen Torup. Kort inden Torup krydser du Nissanelven og kan lægge vejen forbi det gamle industriområde Rydöbruk fra 1700-tallet, der i dag er omdannet til kunstnerby. Midt i Rydöbruk ses den 10 meter høje grænsesten Knystahall, som ifølge et sagn blev smidt dér af en kæmpe fra Torup.

Kør videre op til Kinnered med en seværdig middelalderkirke og videre frem til byen Fegen. Forinden kan du gøre en afstikker til Skogsgärde ek, som med en omkreds på 8,5 meter er Hallands største eg. Fremme i Fegen kan du tage en dukkert i søen af samme navn. Fra Fegen fortsætter ruten vestpå i det skovrige indre Halland, inden du når frem til det enorme varehus Gekås i Ullared. Cykelruten fortsætter gennem smukke bøgeskove til Åkulla friluftsområde med vandrestier. Gennem et landskab af skov, søer og højdedrag når du frem til byen Veddige.

SE OGSÅ

Flere cykelruter i Sydsverige

Fra Veddige til Frillesås (Cykelkort 12)
Cykelkort 12 dækker den forholdsvis korte strækning fra syd for Veddige til Frillesås ved kysten (midtvejs mellem Varberg og Kungsbacka), hvor cykelruten løber sammen med Kattegattleden.

Tag cyklen ud og toget hjem

I Halland har du mulighed for at tage cyklen med i toget. Hvis du ikke orker at cykle både ud og hjem, kan du tage cyklen med i toget på tilbageturen til enten fx Laholm i syd eller Kungsbacka i nord. Se Tog til og i Sverige.