Smålands Museum - Sveriges Glasmuseum

Smålands Museum - Sveriges Glasmuseum

Smålands Museum - Sveriges Glasmuseum set fra museumsparken. Foto: Creative Common.

Siden er publiceret / opdateret: 19. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Vintersæson:
Tirs-fre 10-17.
Lør-søn 11-16.

Sommersæson:
Tirs-søn 10-17.

Lukket 1/1, midsommeraften, midsommerdag, 24/12, 25/12, 31/12. Øvrige helligdage, som falder på åbningsdagene: Åbent 11-16.
AdresseAdresse Adresse
Smålands Museum - Sveriges Glasmuseum
Södra Järnvägsgatan 2
352 29 Växjö
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.8757
Longitude : 14.8069
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Stort, flot länsmuseum for det sydlige Småland

Smålands Museum - Sveriges Glasmuseum i Växjö er det store, flotte regionale museum for det sydlige Småland med permanente udstillinger om glasfremstillingen i Småland og regionens kulturhistorie. Museet har desuden skiftende udstillinger om design, glas, billedkunst, kulturhistorie og arkæologi.

Museet har siden 1930'erne indsamlet glas og arkivmateriale fra Sveriges glasværker. Det er blevet til tusindvis af genstande fra 1580'erne og frem til i dag, hvoraf en del er udstillet.

Glasværkerne i Småland

De to permanente udstillinger "Svenskt glas under sex sekler" (Svensk glas i seks århundreder) og "Studioglas i förändring" fortæller om glasfremstillingen fra ældre tid og frem til i dag og viser nogle af de genstande, som gennem årene er fremstillet på glasværkerne i Småland. Museet har desuden en stor internationalt kendt glassamling med mange smukke genstande.

Glas på Smålands Museum
Foto: © sydsverige.dk


Glasproduktionen i Sverige begyndte i 1500-tallet på initiativ af den daværende konge Gustav Vasa. I løbet af stormagtstidens krige i 1600-tallet kom svenske officerer i kontakt med den europæiske glaskunst, og ved at importere arbejdskraft til de svenske glasværker søgte man at øge kvaliteten af den svenske glas.

I 1600-tallet blev de første glasværker etableret i Småland. I 1900-tallets første halvdel nåede den smålandske glasfremstilling et højdepunkt, da fremtrædende formgivere i samarbejde med dygtige glaspustere udnyttede glassets muligheder både med hensyn til funktion og kunstnerisk udtryk.

SE OGSÅ

- The Glass Factory med Sveriges mest omfattende samling af glaskunst
- Oplev Glasriket - besøg et glasværk

Arkæologi, tekstiler og meget mere

Udover glas rummer museet permanente samlinger om billedkunst, tekstiler, kirkeligt inventar, arkæologi og landbrugs- og kulturhistorie. I løbet af 1800-tallet gik smålændingene fra overvejende hjemmeproduktion og selvforsyning til pengeøkonomi. Udstillingerne viser hvordan glasfremstilling, stenindustri og jernproduktion (se fx Huseby Bruk) prægede udviklingen i regionen.

Stor møntsamling

Museets møntkabinet ("Myntkabinettet") blev grundlagt i 1792 og rummer ca. 40.000 enheder foruden et omfattende bibliotek. Samlingen viser bl.a. dukater fra 1700-tallet præget af guld fra minerne ved Ädelfors i Småland. (se også Mineral- og Minemuseet i Ädelfors).